2022 yılında eğitimden sağlığa, çalışma hayatından ailenin desteklenmesine, Türk lirasının güçlendirilmesinden dar gelirlilerin desteklenmesine, ticari hayattan dev ulaştırma projelerine kadar pek çok konuda vatandaşa dokunan önemli adımlar atıldı.
SAĞLIK SİSTEMİ
Sağlık sisteminde gelir adaletsizlikleri ve uygulamadan kaynaklı bazı sorunların önüne geçmek için hazırlanan ve "Beyaz Reform" olarak adlandırılan yeni düzenlemeler 2022'de hayata geçirildi. Sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi, hatalı tıbbi uygulama (malpraktis) dolayısıyla sağlık çalışanlarına açılan davalarda kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesi, sağlıkçıların mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik yasalar çıkarıldı. Yapılan yeni bir düzenleme ile bakanlık hastanelerinde görevli olup hastaneden ek ödeme alan uzman hekimler arasında herhangi bir ücret dengesizliği yaşanmaması sağlandı.
KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİLERE KADRO MÜJDESİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi temel dayanak haline getirilerek "sözleşmeli personel statüsü" yeniden belirlendi. Buna göre, mahalli idareler dahil 3 yılı dolmuş sözleşmeliler bir yıllığına aday memurluğa geçirilecek. Düzenlemeden kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini faydalanacak.
3600 EK GÖSTERGESİ ÇALIŞMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5,3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge çalışmasını da bu yıl tamamladı. Öncelikle birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi. Ayrıca avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU
Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanların, eğitim ve öğretim tazminatında iyileştirmeye gidilecek düzenleme kapsamında, uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltildi.
ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU FAİZSİZ ÖDENECEK
Öğrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'den teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek ödeyeceği tutar hesaplanacak ancak ilgili yılda TÜFE'nin yüzde 10'dan az olması halinde bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilecek.
EYT SORUNU ÇÖZÜLDÜ
2022 yılı,emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yaşadığı sorunun da çözümü yolunda adım atıldığı bir yıl oldu. Çıkarılacak düzenlemeyle, prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar, yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanmış olacak.
EYT düzenlemesi ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkına kavuşması bekleniyor.
AİLELER DESTEKLENDİ
"Türkiye Aile Destek Programı" ile 2022'de çocukların ihtiyaçlarından elektrik faturalarına kadar geniş bir alanda ailelere ödeme yapıldı.
TÜRK LİRASINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILDI
Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) Uygulaması ile Türkiye ekonomisini derinden etkileyen dolarizasyonda da önemli çözülmeler oldu. Döviz kuru oynaklığı azaltılarak ihracatçıların öngörü kapasitesine de katkı sağlandı. Mevcut durumda yaklaşık 2,09 milyon mudinin yaklaşık 1,47 trilyon liralık tasarrufu (78,6 milyar dolar) bu hesaplarda değerlendiriliyor.
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da değişiklik yapılarak, tüketicileri daha ileri seviyede koruyacak adımlar atıldı. Yeni kanunla kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, devre tatil sözleşmelerinden satış sonrası hizmetlere kadar tüketici lehine önemli düzenlemeler hayata geçirildi.
DAR GELİRLİLER İÇİN ATILAN ADIMLAR
Bu yıl dar gelirlilere yönelik de çeşitli düzenlemeler uygulamaya alındı. Bu kapsamda vatandaşların kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi olması için Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi başlatıldı. Bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacaklar tasfiye edildi. Böylelikle yaklaşık 5,5 milyon vatandaşın icra takibinden kurtulması hedeflendi.
ENERJİ KULLANIMINA DEVLET DESTEĞİ
Çalışanlara doğal gaz ve elektrik yardımının vergi ve sigorta priminden muaf tutulması, nakit ödenen yemek bedelinin gelir vergisine istisna getirilmesi de hem istihdam piyasasına hem de işveren yükünün azaltılmasına katkı sağladı. Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliğinin ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülmesi, 4 milyon hane için elektrik ve doğal gaz desteği sağlanması adımları da küresel enerji fiyatlarının rekor kırdığı bu yıl kullanıcıların bütçesini rahatlattı. Ayrıca 300 binden fazla haneye doğal gaz tüketim desteği sağlandı.
ULAŞTIRMA VE HABERLEŞMEDE DEV YATIRIMLAR
Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü,Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Eğiste Viyadüğü, Yeni Yusufeli Yolları, Assos-Troya Tünelleri ve Gaziray başta olmak üzere birçok proje hem bölgeye hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağladı. Rize-Artvin Havalimanı ile Tokat Yeni Havalimanı vatandaşların hizmetine sunuldu. Amasya-Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binası tamamlanarak, havalimanının kapasitesi artırıldı. Bu yıl 101 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 440 kilometre bölünmüş yol, 20,5 kilometrelik 119 köprü, 59,5 kilometrelik 18 tünel inşa edildi, 998 kilometrelik bitümlü sıcak karışım kaplama imalatı yapıldı. Uydu filosunun en güçlüsü olan Türksat 5B hizmete alınarak, iletişim alanında kilitler çözüldü. Türksat 5B kapasitesi, sabit uydulara göre 20 kat daha fazla olarak hizmet vermeye başladı.
KDV'DE SADELEŞTİRME
Yıllardır üzerinde çalışılan vergide sadeleştirme çalışmalarında da bu dönemde önemli adımlar atıldı. KDV Sistemini Sadeleştirme Programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e indirildi. Çiftçilerin tarımsal üretimi için önem arz eden bir sonraki dönem yatırılacak destek ödemeleri de öne çekildi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te FUAR DERGİSİ sitemize
abone olun.