EKONOMİ

ABD'de resesyon endişeleri piyasaları sarsarken, tarihi satış baskısı yaşandı

Abone Ol

ABD'de resesyon endişeleri hızla artarken, küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta tarihi satış baskısı yaşandı. Ancak, sonraki günlerde bazı toparlanmalar görüldü. Açıklanan istihdam verileri resesyon riskini artırırken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin "güvercin" açıklamaları ve işsizlik maaşı başvurularında yaşanan düşüş, piyasaları bir nebze rahatlatmış olabilir.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 3 Ağustos ile biten haftada 233 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bu durum, iş gücü piyasasında kısmi bir rahatlama sağladı.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomi zayıflıyorsa kısıtlayıcı politikaların sürdürülmesinin anlamlı olmadığını ifade etti. Goolsbee, işsizlik verilerinin zayıf olduğunu ancak henüz bir resesyon belirtisi taşımadığını belirtti. Fed'in faiz indirimi yapıp yapmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, iş gücü piyasasındaki soğumanın işe alımlardaki yavaşlamadan kaynaklandığını ve enflasyon tarafında iyimser olduğunu söyledi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, resesyon endişelerinin azalmasıyla birlikte 3,94 seviyesine yükseldi. 2 yıllık Hazine tahvil faizi de yüzde 3,660'a kadar gerileyerek 10 yıllık tahvil faizinin altına indi. Dolar endeksi ise yüzde 0,1 gerileyerek 103,1'e düştü.

Altının ons fiyatı yüzde 0,5 azalışla 2.431 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 artışla 79,7 dolara çıktı. Tahvil faizlerindeki yükseliş altının fiyatını baskılarken, petrol piyasasında yükselen tansiyon arz endişelerini artırdı.

Resesyon endişeleriyle 49 bin dolara kadar gerileyen Bitcoin, daha sonra yüzde 36,1 artış göstererek 66 bin 700 dolara çıktı.


New York borsası, pazartesi günkü satış baskısının ardından toparlanma eğilimi gösterdi ancak haftayı karışık bir seyirle tamamladı. Teknoloji hisselerindeki düşüş öne çıktı, Apple, Microsoft, Alphabet ve Amazon'un hisseleri geriledi. Tesla'nın hisseleri de düştü. Caterpillar ve Uber’in hisseleri ise sırasıyla yüzde 5,42 ve yüzde 16,19 artış gösterdi.


Avrupa borsaları karışık bir seyir izledi. ECB Üyesi Olli Rehn, enflasyon eğiliminin yavaşlaması halinde faiz oranlarının düşürülebileceğini belirtti. Almanya'da sanayi üretimi haziranda artış gösterdi ancak ihracat ve hizmet sektörü PMI verileri zayıf geldi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi yapması bekleniyor.


Asya borsaları, Hong Kong hariç satış ağırlıklı bir seyir izledi. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artışı ve Japon yeninin değer kazanması, bölge piyasalarında satış baskısını artırdı. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,46, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 3,27, Çin'in Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,49 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise yüzde 0,85 yükseldi.


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 5,40 düşüşle 9.907,38 puandan tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0,9 artışla 33,4950'den kapandı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerini değiştirmedi ve 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 38'e gerileyeceğini öngördü. Gelecek hafta Türkiye'de iş gücü istatistikleri, ödemeler dengesi, konut satışları ve diğer ekonomik veriler açıklanacak.
- ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düşüş gösterdi.
- Fed'in faiz indirimi beklentileri ve tahvil faizlerindeki hareketler takip ediliyor.
- Avrupa ve Asya piyasalarında karışık seyir devam ediyor.
- Türkiye'de enflasyon ve ekonomik veriler piyasaların odağında.