GÜNDEM

Afrika İklim Zirvesi, iklim krizine çözüm arayışı için toplandı

Abone Ol
4-6 Eylül tarihleri arasında ilki düzenlenen Afrika İklim Zirvesi, iklim krizine en az katkıda bulunmalarına rağmen bu küresel sorundan en fazla etkilenen 1,3 milyar insanın yaşadığı kıtanın sesini güçlendirmek isteyen temsilcilerin ve devlet başkanlarının katılımıyla Kenya’nın başkenti Nairobi’de başladı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto‘nun hükümeti ve Afrika Birliği bugün (4 Eylül) bakanlar oturumunu başlattı. İlk konuşmacılar arasında bu süreçte daha fazla söz sahibi olmak isteyen gençler de yer aldı. İklim krizinin Afrika üzerindeki etkilerini değerlendiren Ruto, kıtanın maden varlıklarından ve ortak refah rüyasından söz ederek  kıtaya daha fazla finansal destek sağlanmasını talep ettiklerini belirtti.

Pan Afrika İklim Adaleti İttifakı‘ndan Mithika Mwenda konuşmasında Afrika’nın iklim ve enerji açısından dünyada belirleyici bir rolü olacağına dikkat çekerek “Zaman bizim zamanımız” dedi. Mwanda, kıtaya ödenen yıllık iklim tazminatı akışının çok az olduğunu ifade ederek gereken miktarın kirletici bazı şirketlerin bütçesinin “ufacık bir kısmına” tekabül ettiğini belirtti.

Zirveye dışarıdan katılanlar arasında ABD iklim elçisi John Kerryile finansman konusunu “iklim krizinin yakıcı adaletsizliklerinden” biri olarak ele alacağını söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yer aldı.

Kenya Devlet Başkanının konuşması sırasında Nairobi’de yüzlerce kişi, fosil yakıtların hedef alınmasını talep eden pankartlarla iklim konulu bir “halk yürüyüşüne” katıldı. Ruto da daha önce yaptığı bir konuşmada fosil yakıtlara olan “bağımlılığın” sona ermesi gerektiğini söylemişti. 

Protesto edilen projelerden biri de Uganda ve Tanzanya‘da yer alan ve Total Enerji tarafından finanse edilen 1,443 kilometre uzunluğundaki Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı oldu.

Afrika kıtasının karşı karşıya olduğu zorluklardan olan iklim değişikliği ve kıtanın çok ötesinde etkileri olan hava olayları, binlerce ölüme ve milyarlarca dolarlık zarar verebilir.