Tarım ve teknoloji şirketi Agrotech, 2024 yılında sürdürülebilirliği merkez alarak, ihracatta büyümeyi ve tarımsal üretimde üreticiye destek olmayı hedefliyor. Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, önümüzdeki aylarda hedefledikleri yatırımları gerçekleştireceklerini belirterek, Agrotech olarak tarımı ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz ve önümüzdeki yıllarda da tarımsal üretimin her aşamasında üreticimize destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Tarım ve yüksek teknoloji şirketi Agrotech, 2023 yılını değerlendirdiği ve 2024 yılına ilişkin beklentilerini düzenlediği toplantıyla paylaştı. Gelecek dönemde tarım ve gıda sektörünün farklı alanlarında büyümeye devam etmeyi amaçlayan Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, 2023 yılının Kasım ayında halka arz edilen Agrotech’in biri Hollanda, diğeri ise Manisa merkezli iki şirketle görüştüğünü açıklayarak, “Önümüzdeki aylarda hisse devir işlemlerinin tamamlanmasını hedeflediğimiz yatırımlarımızı, ihracatla büyümeye ve dış ticaret açığımıza pozitif katkı sağlaması nedeniyle oldukça önemsiyoruz. Agrotech olarak tarımı ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz ve önümüzdeki yıllarda da tarımsal üretimin her aşamasında üreticimize destek olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“TARIMDA GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Bugün, kapalı sera da dahil olmak üzere, yaklaşık 3 milyon metrekarelik arazide 10’u aşkın meyvenin ve sebzenin üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Keskin, “Tüm tarım arazilerimizde iyi tarım teknikleri uyguluyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana tarımsal üretimin artık bildiğimiz kodlarla yapılamayacağını ve ancak kolektif bir çabayla başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden farklı üretici gruplarıyla hayata geçirdiğimiz çalışmaların asıl fark yaratacak unsur olacağını görüyoruz. Agrotech olarak 2023 yılında attığımız adımlarla, tarım sektöründe herhangi bir şirket olmanın ötesine geçmeyi hedefledik. Şirketimizin temel prensiplerinden biri olan sürdürülebilirlik ve iyi tarım uygulamaları, bizim için gelecek nesiller adına verdiğimiz bir söz. Bu anlamda makroekonomik etkiler ne olursa olsun tarımdaki geleceğimize sahip çıkmak en büyük motivasyonumuz olacak” şeklinde konuştu.
Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz ise Fuar Dergisi mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu. Demiröz, 15 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir şirket olduklarını belirterek, sözleşmeli tarıma ağırlık vermeyi hedeflediklerini dile getirdi. Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz aynı zamanda tarımsal üretimde son teknoloji cihazları kullandıklarını ifade ederek,
“ Geçen yıl tarım teknoloji alanında yatırımlarda bulunduk. 2023 yılında teknoloji ve tarımı bir arada kullanmak için bir altyapı oluşturduk. Avrupa’da bulunan ülkelerin neredeyse tamamına ihracat gerçekleştiriyoruz. Biz Rusya tarafına hiç ihracat gerçekleştirmedik. İlerleyen zamanlarda ihracat yapmayı düşünüyoruz. Avrupa daha katma değeri yüksek ve daha fazla kar getiriyor. Bizim yapmış olduğumuz ticaretin tamamı ihracat üzerine. Bizim meyve bahçelerimizin ve seralarımızın olduğu için ürünlerimizin yüzde 90’ı ihracat, yüzde 10’u ise iç pazara gidiyor” dedi.
“TARIMSAL VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Sözleşmeli tarımı amaçlayarak, çiftçinin tarlasında verimliliği artırmak istediklerini dile getiren Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz, “Tarımda istediğimiz nicelikte ve nitelikte ürün almak istiyoruz. Bunları kendi firmamızla paketleyip, yurt dışına satışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2024 ayında takvim olarak yetişebileceğimiz tarım ve gıda fuarlarına katılım sağlayacağız. Düzenlenen her fuarda istediğimiz etkiyi de görmüyoruz. Büyüyen Amerika fuarları var. Özellikle Amerika bizim coğrafi ürünlerimizle daha yeni tanışıyor. Bu düzenlenen fuarları ihmal etmeyeceğiz. Mayıs ayından itibaren hasatlarımızla beraber fuarlara katılacağız” ifadelerini kullandı.
“YAPAY ZEKA VE TEKNOLOJİ TARIMDA VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR”
Tarım sektöründe verimliliği artırmaya odaklandıklarını ifade eden Demiröz, “Geleneksel tarımda 100 yıl önceki bilgilerle, bugünün talebini karşılamaya çalışıyoruz. Çiftçilerimizin bazı bilgileri muhakkak kalmalı ama silmemiz gereken ezberler de var. Daha maliyetli ürün üreterek daha çok kazanmayı hedefliyoruz. Bu üretim anlayışını değiştirmek için yola çıktık. Kendi toprağı, kendi ağacı, kendi gübresi ve deposu olan bir şirketiz. Agrotech olarak tarımda yeni bir üretim anlayışını oluşturmaya çalışıyoruz. Teknoloji tarımsal üretimimizin merkezinde yer alıyor. Bu anlamda yapay zeka destekli tarımsal üretim anlayışımız; veri analizi, sensör teknolojisi ve otomasyon gibi unsurları içeren üretimimizle verimliliği artırmayı amaçlıyoruz. Hastalık ve zararlılarla mücadelede, sulama yönetiminde ve gübrelemede kaynakları daha etkili kullanacağımız bu yöntemin yanı sıra robotik sistemli alanlarda el değmeden katma değerli üretim gerçekleştiriyoruz. Tarım sektöründe teknolojinin kullanımına örnek olacak bu faaliyetlerimizle ve ihracatımızla ihracatımıza da değer katıyoruz” açıklamasını yaptı.