Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Güçlü, Ankara'nın mobilya sektöründeki güçlü konumuna dikkat çekerek, "Başkent'teki KOBİ'leri ihracat yapabilir hale getirmeyi amaçlayan INT4FURN Projesi, sektördeki ihracatın artmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın, Avrupa Birliği Türkiye Ulusal Ajansı desteğiyle Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirdiği "Mobilya Sektöründeki Mikro KOBİ'lerin Uluslararasılaşma Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesi" (kısa adı INT4FURN), Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan kapanış toplantısında tamamlandı.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Güçlü, toplantıda yaptığı konuşmada, ATO üyeleri arasında mobilya sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firma bulunduğunu belirterek, projeye katılarak sektördeki ihracatı desteklemeyi hedeflediklerini vurguladı. Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Yunanistan, Hollanda, Portekiz ve Estonya’dan da katılımlarla yürütülen projede, KOBİ’lere ihracat yapabilmeleri için gerekli bilgi ve beceriler kazandırıldı. Güçlü, “İşletmelerimizin, sahaya çıkmadan önce ihracat yapmaya hazır hale gelmesi için kapsamlı bir eğitim programı uygulandı” dedi. Ayrıca, proje çerçevesinde mobilya sektörüne özel bir eğitim müfredatının geliştirildiği ve “Uluslararası Dijital Öğrenme Merkezi”nin kurulduğu bilgisini verdi. Güçlü, “Projenin pilot uygulamasında KOBİ'lere, Avrupa standartlarında ihracat eğitimi verildi. Bu eğitimle, firmalar uluslararası işletme kurma süreçlerinden, dış pazarlara ulaşım yöntemlerine kadar geniş bir yelpazede bilgi sahibi oldular” diye konuştu.
Markalaşma ve İhracatın Artması Hedefleniyor
Başkent’in önemli üretim merkezlerinden biri olan Siteler Mobilyacılar Sitesi’ne de değinen Güçlü, “Hedefimiz, INT4FURN Projesi ve diğer çalışmalarla üyelerimizin üretim süreçlerinde markalaşarak dünya pazarında daha güçlü bir yer edinmelerini sağlamak” dedi. Güçlü, projeyle daha önce ihracat yapmayan mikro KOBİ'lerin bile uluslararası pazarlara açılabilir hale geldiğini belirterek, Ankara’nın mobilya sektöründeki ihracatına önemli bir ivme kazandırıldığını söyledi. Ayrıca, ATO olarak, Başkent’in ihracatını artırmaya yönelik her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.
Toplantıya, Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Erdem Güney, Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mithat Üner, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhat Karyeyen ve Gazi Üniversitesi INF4FURN Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alper Güzel de katılarak projeyle ilgili değerlendirmeler yaptı.