EKONOMİ

Armatür sektöründe Kasım ayı ihracatı yüzde 5 arttı!

Abone Ol

Kasım ayında armatür, valf, vana, musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe ihracat artışı dikkat çekti. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artarak 347,4 milyon dolara ulaştı. Bu artışta, kilogram başına birim fiyatın 6,16 dolardan 6,62 dolara yükselmesi önemli bir rol oynadı. Ancak yılın ilk 11 ayında, ihracat yüzde 0,55 oranında gerileyerek 3 milyar 680 milyon dolara düştü.

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, aralık ayında ihracat artışının devam edebilmesi için küresel ekonomik yavaşlamanın gidişatının ve bölgesel ticari ilişkilerin seyrinin belirleyici olduğunu vurguladı. Turhan, ayrıca yüksek faiz oranlarının ve düşük döviz kurunun ihracatçıların karşılaştığı zorlukları artırdığını ifade etti.

Geçen yıl toplamda 4 milyar dolarlık ihracata imza atan sektör, 2024 yılı kasım ayı ile Ocak-Kasım dönemine ilişkin verileri açıkladı. Kasım ayında miktar bazında ihracat yüzde 2,28 düşmesine rağmen, kilogram başına birim fiyat artışı sayesinde toplam ihracat değer bazında yüzde 5 yükseldi. Ocak-Kasım dönemi toplamında ise sektör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla küçük bir düşüşle 3 milyar 680 milyon dolara geriledi.

Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke, 38,4 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya’yı 17,2 milyon dolarla Irak ve 14,6 milyon dolarla Rusya izledi. Yüzdesel bazda en büyük ihracat artışı ise yüzde 89 ile Özbekistan’a kaydedildi. Bu ülkeye yapılan ihracat, bir önceki ayda da yüzde 21,2 artış göstererek 10 milyon dolara ulaşmıştı. Fransa’ya ihracat yüzde 24,6 artarak 13 milyon dolara, Polonya’ya ise yüzde 24,15 artışla 11 milyon dolara çıktı. Kasım ayında Polonya’ya yapılan ihracat yüzde 27,59 artışla 11 milyon dolara, Özbekistan’a ise yüzde 21,17 artışla 9,7 milyon dolara yükseldi.

Ocak-Kasım dönemine bakıldığında, en büyük ihracat pazarı Almanya’ya toplam 431,1 milyon dolar, Rusya’ya 209,3 milyon dolar, Irak’a ise 167,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

'HEDEFLENEN İHRACATA ULAŞAMADIK'

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, açıklanan rakamları değerlendirirken, 2024 yılında Türkiye’nin karşılaştığı enflasyonist ortam ve kur politikalarının, rekabet edilen ülkelerle maliyet farkını açtığını vurguladı. Döviz kurunun enflasyona paralel bir düzeyde seyretmesinin, hem Türk sanayisinin hem de armatür sektörünün rekabet gücü açısından kritik önemde olduğunu ifade etti. Turhan, yüksek enflasyonun şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacını artırdığını ancak finansmana erişimde yaşanan sorunların devam ettiğini belirtti. Ayrıca, mevcut finansman imkânlarındaki yüksek faiz oranlarının sanayiciler için sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Sanayicinin maliyetlerini karşılayabilecek bir ekonomi politikasının üretim ve ihracat açısından kritik önemde olduğuna işaret eden Turhan, şöyle devam etti: 

"Dünyada yaşanan ekonomik daralma elbette önemli bir etken ancak ülkemizde sanayicilerin yatırım, üretim ve ihracat yapmaya devam edebilmesi için öngörülebilir bir ekonomik ortam gerekli. 

Kasım ayında sektör ihracatımızda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5'lik bir artış gerçekleşti ancak ihracat artışının devam edebilmesi için özellikle küresel ekonomik yavaşlamanın durumu ve bölgesel ticari ilişkilerin seyri önemli rol oynuyor. Yıl bazında baktığımızda hedeflenen ihracat artışına maalesef ulaşamadık."