EKONOMİ

Asgari ücrete ara zam ihtimali Temmuz’da gündeme gelebilir

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HaberTürk TV'de canlı yayınlanan programda çalışma hayatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılma ihtimali ve belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarıyla ilgili soruları yanıtladı.

Asgari ücrete yapılacak ara zam konusuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bakan Işıkhan, hükümetin enflasyonla mücadele etme ve vatandaşların satın alma gücünü koruma konusunda sorumluluğu olduğunu vurguladı. Enflasyon oranlarında ciddi bir iyileşme beklediklerini belirten Işıkhan, “Enflasyonda düşüşün başladığını göreceğiz çünkü uyguladığımız mali ve makroekonomik politikalar bu yönde ilerliyor” dedi.

Ancak olası olumsuz bir ekonomik gelişme durumunda, asgari ücrete ara zam yapma ihtimalinin temmuz ayında gündeme gelebileceğini ifade etti. Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın açıklamalarına atıfta bulunarak, “Bir aksilik olursa, Sayın Cumhurbaşkanımız ve ekonomi kurmaylarımız durumu değerlendirerek Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda karar alıp gerekli güncellemeleri yapabiliriz” şeklinde konuştu. Geçen yılın temmuz ayında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla asgari ücretin güncellendiğini hatırlatan Işıkhan, ihtiyaç hâlinde aynı adımın yeniden atılabileceğini belirtti.

SGK'ya Prim Borçları: CHP’li Belediyeler Öne Çıkıyor

Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan prim borçlarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Türkiye'deki belediyelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na toplamda 167 milyar lira prim borcu olduğunu belirten Işıkhan, bu borcun yaklaşık yüzde 70’inin CHP’li belediyelere ait olduğunu ifade etti. Özellikle büyükşehir belediyelerindeki borç durumu dikkat çekerken, Işıkhan, 30 büyükşehir belediyesinden 14’ünün CHP’li olduğunu, ancak büyükşehir belediyesi borçlarının yüzde 76’sının CHP’li belediyelere ait olduğunu söyledi.

Bakan Işıkhan, SGK'nin prim tahsilat oranının yüzde 90 olduğunu ancak belediyelerden tahsilat konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Ayrıca, SGK'ya borcu en yüksek olan 30 belediyeden 23’ünün CHP’li belediyeler olduğunu kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK Borçları ve Hacizli Gayrimenkuller

Bakan Işıkhan, özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK borçlarına karşı sunduğu gayrimenkullere de değindi. Belediyenin SGK borçlarına karşı önerdiği gayrimenkullerin çoğunun hacizli ve ipotekli olduğunu belirten Işıkhan, sadece bir gayrimenkulün satışa uygun olduğunu ifade etti. Teklif edilen gayrimenkuller arasında yer alan tuvaletlerin, bankamatiklerin ve depoların üzerine de şerh ve ipotek konmuş olduğunu söyledi.

Işıkhan, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, SGK borçlarına karşı tuvaletler teklif etti. Bu tuvaletlerin üzerinde haciz ve şerh olduğu ortaya çıktı” şeklinde konuşarak belediyenin önerdiği gayrimenkullerin satışa uygunluk durumunu eleştirdi.

Belediyelerin Mali Durumu ve Hükümetin Asgari Ücret Politikasına Dair Beklentiler

Bakan Işıkhan’ın açıklamaları, Türkiye'deki belediyelerin mali durumuyla ilgili ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Belediyelerin SGK'ya olan yüksek borçları, özellikle CHP’li belediyelerle ilgili istatistikler, belediye yönetimlerinin mali sorumluluklarını yerine getirmekte zorluk çektiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, asgari ücrete yapılacak olası ara zam konusunda ise hükümetin enflasyon oranlarını takip ederek vatandaşların ekonomik durumunu iyileştirme yolunda adımlar atacağı görülüyor.

Ekonomik ve sosyal politikalar üzerine açıklamalar yapan Bakan Işıkhan, önümüzdeki aylarda hem asgari ücrette bir güncelleme yapılma olasılığını hem de belediyelerin SGK borçlarına yönelik çözüm arayışlarını gündemde tutacak gibi görünüyor.