EKONOMİ

Bakan İbrahim Yumaklı: Pamuk üreticilerine 1,6 milyar liralık mazot ve gübre desteği ödemesi yapılacak

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün pamuk üreticilerine 1,6 milyar liralık mazot ve gübre desteği ödemelerinin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bakan Yumaklı, Vali Hasan Şıldak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü ziyaret etti.

Partililerle AK Parti İl Başkanlığı'nda bir araya gelen Yumaklı, partinin tek hedefinin halka hizmet etmek olduğunu belirtti.

Yumaklı, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Bakanlık olarak çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını belirtti.

Dünya Su Günü'nün 22 Mart olduğunu hatırlatan Yumaklı, Şanlıurfa'nın suyu değerlendirmesi konusunda örnek illerden biri olduğunu söyledi. "Türkiye'nin güçlü tarımı için su ve sulama alanında hazır olmamız gerekiyor." diyen Yumaklı, son 22 yılda Şanlıurfa'ya 205,5 milyar liralık tarımsal yatırım ve desteğin sağlandığını ifade etti.

Tarımsal desteklerin özellikle 2023'ten itibaren 37 kat arttığını vurgulayan Yumaklı, süt üretiminde yüzde 229, arı kovanı sayısında 26 kat, iç sulardaki balık üretiminde ise 19 kat artış yaşandığını belirtti.

Şanlıurfa'da 5 baraj, 4 gölet ve 41 sulama tesisi bulunduğunu dile getiren Yumaklı, yaklaşık 3,3 milyon dekar araziyi sulamaya açtıklarını ve bir HES inşa ettiklerini kaydetti. Şanlıurfa'da 9,4 milyon dekarlık 9 ovanın koruma altına alındığını ifade eden Yumaklı, 2024 yılı yatırım programında yer alan 55 milyar lira maliyetli 164 su ve sulama tesisini Şanlıurfa'ya kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. Bu yıl itibarıyla toplam 29 milyon liralık kaynağı olan 5 yeni projeyi Şanlıurfa'da bitkisel üretimi geliştirmek amacıyla hayata geçireceklerini belirten Yumaklı, bu projelerin tarım sektörüne katkı sağlayacağını vurguladı

AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeynel Abidin Beyazgül'e destek isteyen Yumaklı, "31 Mart'taki amacımız sadece seçimi kazanmak değil. Biz gelecek nesiller için çalışan bir anlayışın mensuplarıyız. Cumhur İttifakı olarak Türkiye Yüzyılını inşa etmek adına umutları en yükseğe çıkarmak istiyoruz. Bunun için son haftadayız. Şanlıurfa için bu zor değil. İnşallah Şanlıurfa, Ak Belediyeciliğe devam etme kararını verecektir" dedi.

"Kullandığımız tohumların yüzde 97'si bu topraklarda üretilip, yetişmektedir."

Bakan Yumaklı, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen tohum dağıtım programına katıldı. Yumaklı, tarımsal üretimi artırmak için tüm Türkiye'de devam eden tarım arazilerini etkinleştirmek için bu çalışmayı başlattıklarını ifade etti.

Tarımda tohumun önemi vurgulanarak, her şeyin tohumla başladığını ifade eden Yumaklı, Türkiye'nin tohumda kendine yeterliliğiyle ilgili bir kavram kargaşasının oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Tohumculuk sektörünün stratejik bir sektör olduğunu ve gıda arz güvenliğine ilişkin en önemli hususlardan biri olduğunu aktaran Yumaklı, şunları söyledi: "Türkiye, tohumla alakalı dünyadaki ilk 10 ülkeden biridir. Ülkemizde yılda yaklaşık 1.3 milyon ton tohum üretilmektedir. Kullanılan tohumların yüzde 97'si bu topraklarda üretilmektedir. Yani her 100 kilogram tohumun yüzde 97'si bu topraklarda üretilmektedir. Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 40'ı sertifikalı tohumdur ve bu oranı artırmak için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Tohum firmalarımız AR-GE çalışmaları neticesinde ihracatta önemli mesafe kat etmişlerdir ve dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç etmektedirler. Kullanılan tohumların yüzde 40'ı TAGEM tescillidir. Şanlıurfa, tohum üretiminde ülkemizde üçüncü sıradadır."

Şanlıurfa'da 59 firma tarafından yaklaşık 1 milyon dekarlık alanda sözleşmeli üretimle tohum üretimi gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, kentte 12 farklı türde sertifikalı tohum üretiminin gerçekleştiğini ve bunlardan yaklaşık 2 bin 150 tonunun ihraç edildiğini vurgulayarak, şunları ekledi: "TİGEM Ceylanpınar işletmesi, Türkiye ve Şanlıurfa için son derece önemlidir. TAGEM, tohumları geliştiriyor ve TİGEM'de sahadaki uygulamasını yapıp üretip çoğaltarak ülke geneline dağıtımını sağlıyor. TİGEM, Ceylanpınar'daki tesislerinde Türkiye'nin en büyük tohum hazırlama tesisine sahiptir ve şu anda devreye alınmış durumdadır. Tarımsal arazilerin etkin hale getirilmesi projesi kapsamında 2024 yılı içinde mercimek, soya, yağlık ayçiçeği, kışlık sebze ve çeltik üretimi için Şanlıurfa'ya tohum dağıtacağız ve bu projenin 150 bin dekarlık alanı kapsamasını hedefliyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

"Bugün pamuk üreticilerimize mazot ve gübre desteği olarak 1.6 milyar liralık ödemelerini de hesaplarına aktaracağız, hayırlı olsun."

Sonrasında çiftçilere tohum dağıtımı yapan Yumaklı, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Yumaklı'ya AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri, Abdurrahim Dusak, İbrahim Eyyüpoğlu ve Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak eşlik ettiler.