EKONOMİ

Cenevre’deki ‘’Market Focus: Türkiye’’ etkinliğinde Türkiye’deki yatırım fırsatları tartışıldı

Abone Ol

Cenevre Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla düzenlenen ‘’Market Focus: Türkiye’’ etkinliğinde Türkiye’nin Bern Büyükelçiliği, Cenevre Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de yer aldı. Etkinlikte Türkiye’deki yatırım fırsatları ele alındı.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Cenevre Ticaret, Sanayi ve Odası Genel Direktörü Vincent Subilia ile çok sayıda İsviçreli ve Türk davetlinin katıldığı etkinlikte birçok önemli noktaya değinildi.

Büyükelçi Acarsoy, burada yaptığı konuşmada, "Market Focus: Türkiye" etkinliğinin, Türkiye'nin geniş ve istikrarlı yatırım ortamının İsviçre'deki saygın iş çevreleri nezdinde tanıtılması açısından faydalı olacağını belirtti.

İsviçre’nin tarihsel olarak Türkiye’nin önde gelen ticaret odaklarından biri olduğunu belirten Acarsoy, bu etkinlikte Türkiye’de yatırım alanına dair birçok uzmandan doğrudan bilgi alma ve Türkiye’de çalışmalarını sürdüren bazı İsviçre firmalarının başarı öykülerini dinleme fırsatı bulacaklarını belirtti.

‘’İkili ticaret hacmimiz geçen yıl 4 milyar İsviçre frankına ulaştı"

Acarsoy, "Yıllar ilerledikçe Türkiye-İsviçre ekonomik işbirliği yeni zorluklara dinamik bir şekilde uyum sağladı. Göreceli artış sayesinde ikili ticaret hacmimiz geçen yıl neredeyse 4 milyar İsviçre frankına ulaştı" dedi.

Son yıllarda küresel ve bölgesel krizlerin yaşandığını anımsatan Büyükelçi Acarsoy, bu zorluklara karşı, tedarik zincirlerinin dayanıklılığını sağlamak için karşılıklı yatırımların daha da teşvik edilmesi ve entegrasyonun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.​

Acarsoy, Küresel ekonomideki karamsar koşullar nedeniyle alternatif tedarikçi arayışları ve bölgeselleşme eğilimleri ortaya çıktığını belirterek bu durumun, Türkiye'yi coğrafi konumu, dinamik üretim yapısı ve lojistik kabiliyetleri açısından Avrupalı yatırımcılar için bir kez daha önemli bir alternatif olarak ön plana çıkardığını belirtti.

Türkiye'nin, bölgesinde yabancı yatırımların önde gelen merkezlerinden biri olduğunu belirten Acarsoy, ‘’Yerli ve yabancı yatırımcılar Türkiye tarafından her zaman güçlü şekilde destekleniyor’’ diye konuştu.

Acarsoy, “Şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren, ülkemizin yatırım dostu ortamından ve arz güvenliğinden yararlanan 1000'e yakın İsviçre şirketinin bulunuyor. Yine de birçok sektörde şirketlerimiz arasında daha fazla iş birliği için hala yeterli alan olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İsviçreli yatırımcıların avantajlarını sergilemesi için doğru zaman"

Önceliklerden birinin Türkiye ile İsviçre arasındaki ekonomik ve ticari bağların nasıl güçlendirilebileceğine odaklanmak olduğunu belirten Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, "Pandemi sonrası dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını kutlarken Türkiye pazarının İsviçreli yatırımcılara olağanüstü avantajlarını sergilemek için zamanlamanın doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bu etkinliğin katılımcılara Türkiye'ye dair yeni bakış açıları, yeni iş birliği fikirleri ve kıymetli bağlantılar sağlamasını umut ettiklerini söyleyen Özkan, ekonomik ilişkilerde daha fazla ivme sağlanmasının, diğer alanlarda daha fazla işbirliğinin ve her iki ülkenin insanları arasında derin bir anlayış ve bilginin önünü açacağını beklediklerini ifade etti.

"Türkiye, bölgenin en önemli yatırım merkezlerinden biri oldu"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Polat ise Türkiye'nin uluslararası yatırımcılara sunduğu değer önerisi ve sahip olduğu güçlü ekonomisini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, ‘’Kovid-19 salgını dönemi ve sonrasında uluslararası yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde yatırımcılardan Türkiye'nin sağlam iş yapma kültürüne ve ekonomisine yönelik olumlu geri bildirimler alıyoruz’’ şeklinde konuştu. Türkiye'yi sağlam bir yatırım ortağı olarak gördüklerini de belirtti.

Polat, son 20 yılda Türkiye'nin ortalama yüzde 5,4 büyüme kaydettiğini, 2024 itibarıyla 80 binden fazla uluslararası firmaya ev sahipliği yapan Türkiye'nin son 21 yılda 262 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çektiğini ifade etti.

Türkiye'nin dayanıklı ve büyüyen ekonomisi ile genç ve rekabetçi yetenek havuzunun, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen sürekli reformlar ve gelişmiş altyapısı sayesinde bölgenin en önemli yatırım merkezlerinden biri olduğunu belirten Polat, ‘’Bu gelişmeler Türkiye'nin doğal stratejik konumunu güçlendiriyor, onu bir bölgesel yatırım, ticaret, lojistik, Ar-Ge ve yönetim merkezi haline getiriyor’’ diye konuştu.

Polat, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin uluslararası yatırımcılara desteğini sürdüreceğini de yineledi.

Cenevre Ticaret, Sanayi ve Odası Genel Direktörü Subilia da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

İsviçre ekonomisine ilişkin bilgi veren Sanayi ve Odası Genel Direktörü Vincent Subilia, Türkiye ile İsviçre arasındaki ekonomik fırsatları anlattı.

Konuşmaların ardından İsviçreli yatırımcılara yönelik Türkiye'deki yatırım olanaklarına ilişkin sunum yapılarak Türkiye'de yatırım yapan İsviçre menşeli şirketlerin tecrübeleri tartışıldı.