Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Türk Bağlantı Elemanları ihracatçılarının Romanya pazarındaki etkisini artırmak ve yeni iş birlikleri kurmak amacıyla Bükreş'te 12-14 Kasım 2024 tarihlerinde Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi. Bu etkinliğe katılan 11 Türk firması, 100'ün üzerinde Rumen ithalatçı firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, bu görüşmelerin Türk firmalarının Romanya'daki pazar payını güçlendireceğini ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da derinleşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Romanya'daki bu ticaret heyetinin açılış konuşmasını, Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan yaptı. Etkinliğe Bükreş Ticaret Başmüşaviri Hasan Oktay Duygun'un Romanya pazarı hakkında yaptığı sunum, Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Başkanı Sinan Topuk ile Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Ufuk Tandoğan'ın konuşmaları da eşlik etti. Ayrıca Bükreş Ticaret Müşaviri Mehmet Naci Akdoğan, ÇİB Şube Şefi Dr. A. Samet Damar, ÇİB Uzman Yiğit Can Kurtkaya ve ÇİB Uzman Yardımcısı Emre Arıcı'nın katılımlarıyla çelik sektörünün ihracatını artırmak için fırsatlar masaya yatırıldı.
Tecdelioğlu, Türk firmalarının 100'ün üzerinde Rumen ithalatçı ile gerçekleştirdiği iş görüşmelerinin çok verimli geçtiğini belirterek, bu etkinliğin Türk firmalarının Romanya'da daha güçlü bir konum elde etmelerine yardımcı olacağına ve iki ülke arasındaki ticaretin derinleşmesine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Romanya, Çelik İhracatında En Önemli Pazar
ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, 2023 yılında Türkiye'nin çelik sektöründen 14,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve bu ihracatın toplam dış ticaretten yüzde 6,7'lik bir pay aldığını belirtti. Romanya'nın çelik ihracatındaki en büyük pazar olduklarını vurgulayan Tecdelioğlu, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde çelik sektörünün toplam 13,46 milyar dolarlık ihracatının 1,1 milyar dolarının Romanya'ya yapıldığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51,9’luk bir artışı gösterdiğini ifade etti. Bu verilerin, ÇİB'nin Romanya'ya düzenlediği önceki ticaret heyetinin başarılı sonuçlarını yansıttığını kaydetti.
Ancak, Tecdelioğlu, bağlantı elemanları gibi yüksek katma değerli çelik ürünlerinde bu artışın yeterince belirgin olmadığını belirterek, Romanya'ya yönelik düzenlenen bu ticaret heyetinin, bağlantı elemanları ihracatındaki olumsuz tablonun değişmesini sağlamayı hedeflediğini vurguladı. Ayrıca, Romanya'ya yapılan ihracat artışının devam etmesi için ÇİB olarak çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Ticaret heyetlerinin, sektörel bazda hedef odaklı görüşmeler yaparak önemli fırsatlar yarattığını belirten Tecdelioğlu, bu tür organizasyonların sektörün global arenadaki varlığını güçlendirmek ve ihracat hacmini artırmak adına kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. ÇİB'in, üyelerinin uluslararası pazarlarda daha etkin ve rekabetçi olabilmesi için bu tür etkinlikleri desteklemeye devam edeceği ifade edildi.