"Sürdürülebilir Yaşam ve Akıllı Şehirler" temasıyla bu yıl 7'ncisi Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen ve iki gündür devam eden İstanbul Ekonomi Zirvesi, bugünkü programın ardından sona erecek. Programa katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘Ekonomi yıl sonunda 1.1 trilyonluk büyüklüğe ulaşır’ ifadelerini kullandı.
İki gün süren etkinlik, Koluman Otomotiv'in ana sponsorluğunda gerçekleşti ve dünya genelinden iş insanları, akademisyenler, bürokratlar ve politikacıları bir araya getirdi. Zirve süresince ekonomik koşullar ışığında iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm ve geleceğe ilişkin birçok konu, dünya çapındaki gelişmeler ve gelecek öngörüler üzerine gerçekleşen paneller ve oturumlarla tartışıldı.
Konuşmacılar arasında İTÜ ARI Teknokent Üst Yöneticisi (CEO) Prof. Dr. Attila Dikbaş, DHL Genel Müdürü Volkan Demiroğlu, Lyonel A. Makzume Şirketler Grubu Genel Müdürü Serkan Ülgen, Getir Almanya Dış ilişkiler Başkanı Sven-Joachim Irmer, Türk Hava Yolları Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özen'in yer aldığı Türkiye ile Avrupa Arasındaki İş İlişkileri; Fırsatlar, Zorluklar & Tedarik Zinciri Yönetimi, Farklı Sektörlerde Dijital Dönüşüm: İTÜARI Teknokent Başarı Hikayeleri, 100. Yılda Savunma Sanayisinin Geleceği, Avrupa Yeşil Mutabakatı Sürdürülebilirlik Stratejileri, Jeopolitik ve Jeoekonomfik Riskler ve Fırsatlar, Sanayi Sektöründe Gelecek Rotası ve Fırsatlar panelleri sektörel uzmanları bir araya getirerek değerli içgörüler sunmayı amaçlıyor. İstanbul Ekonomi Zirvesi, küresel liderleri bir araya getirip yeni işbirliklerine zemin hazırlayarak ekonomik büyümeyi teşvik etme hedefini sürdürecek.
7. İstanbul Ekonomi Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılsonu rakamları ve gelecek dönemdeki gidişatına ilişkin bilgiler verdi. Yılmaz yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı öncelikli hale getiren politikalarla, sürdürülebilir büyümeyi ve kalkınmayı öngördüklerini belirtti.
Türkiye’nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “2023 yılında ekonomimizin 1.1 trilyona yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Şu anda 12 aylık geriye gittiğimizde zaten bunu yakalamış durumdayız. Bu yılın 9 ayında 4.6 büyüme kaydettik. Dünyanın yine yüzde 3 ve hatta altında büyümesi öngörülen bir dönemde, 4.6 bir büyüme sağlıyoruz. Depreme rağmen ve enflasyon tedbirlerine rağmen büyümemizi belli bir hızda devam ettiriyoruz. OVP’ye göre bu yılı yüzde 4.4 civarında bir büyüme ile kapatmayı ön görüyoruz.”