GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TIW'24'te konuştu: “21.yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak”

Abone Ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Turkıye Innovation Week etkinliğinin kapanış programına katılım sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “21.yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye İnnovation Week etkinliği kapanış programına katılım sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklamalarda bulundu.

İnovasyon konusunda gelişmenin, Türkiye ekonomisinin yavaş yavaş “kabuk değiştirmekte” olduğunun çok güçlü bir delili olarak değerlendirildiğini dile getiren Cevdet Yılmaz:

“Rakamlara baktığımızda nereden nereye geldiğimizi görebiliyoruz. Biliyorsunuz İnovaLİG 2014 yılında 460 başvuruyla başlamıştı. Her sene bir önceki yıldan daha fazla teveccüh oldu. Geçen yıl ilk kez 2 bin sınırının aşılmasının sevinicini yaşadık. Bu yıl ise 67 farklı ilden 2 bin 302 firma başvuru yapmış durumda. Firmalarımızda, inovasyon ve inovasyona dayalı ihracat bilinci, her yıl bir önceki yıla kıyasla daha fazla yaygınlaşıyor.

Mesela geçen senenin İnovasyon Şampiyonu 30 firmamız, 2023 yılında toplamda 6,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.  Birazdan ödüllerini takdim edeceklerimizle birlikte bugüne kadar 124 farklı firmaya ödül vermiş olacağız. İnşallah gelecek yıl 2 bin 500 başvuruyu geçeceğimize inanıyorum”

Türk ekonomisinin “akıncıları” olarak görülen ihracatçıları her zaman desteklediklerini ve sıkıntılarında yanlarında olduklarını belirten Yılmaz, “Şu ana kadar birçok ülke lideriyle, ihracat konusunda, önümüzdeki yıllar için net hedefler belirlenmiştir. Belirlenen bu hedeflere ulaşmak için de pürüzleri tek tek ortadan kaldırdık, iş dünyamızın önündeki yolları olabildiğince açmaya gayret ettik. Türkiye’nin üretimine, istihdamına, refahına, kalkınmasına omuz veren her iş insanımıza, her firmamıza samimiyetle sahip çıktık” dedi.

Türk ihracatçısının ürünlerini dünyanın dört bir yanına taşımak için hükümet olarak çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, “Zorluklarla karşılaşsak da, önümüze engeller çıksa da, bunları aşmak için sabırla, azimle, sarsılmaz bir inançla hep birlikte mücadele ettik. “İhracatımızı nasıl daha fazla artırabiliriz” sorusunun peşinde tam 22 yıldır kıta kıta, ülke ülke sizlerle beraber dolaştık, halen de dolaşıyoruz” dedi.

Son 22 yılda dolar bazında milli gelirin yaklaşık beşe katlandığını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

Kişi başına gelir 3 bin 600 dolardan, geçen sene 13 bin 243 dolara çıktı. Bu yıl milli gelir olarak 1,3 triyon doları, kişi başı gelir olarak 15 bin doları aşacağız. Türk ekonomisi, yıllar içerisinde hedeflerine tek tek ulaşırken, Türkiye’nin uluslararası çevrelerdeki görünümü ve algısı da olumlu yönde değişti. Son 22 yılda ihracatımız 36 milyar dolardan aldık; Eylül itibarıyla yıllık 261 milyar doların üzerine taşıdık. 22 yıl önce 33 bin 500 firmamız ihracat yaparken, 2023 yılında 140 bine yakın firmamız ihracat gerçekleştirdi. 2024’ün ilk 9 ayında bu rakam 160 bini geçti”

Yılmaz, ihracatçıların yurt dışı ziyaretlerini daha da kolaylaştırmak için 40 bin ihracatçıyı hususi damgalı pasaport imkanından faydalandırdıklarını belirtti ve finansmana erişimi rahatlatmak amacıyla Türk Eximbank’ın ödenmiş sermayesini 35,7 milyar liraya çıkardıklarını ifade etti.

“Bu sene ihracatçılarımıza 410 milyar lira reeskont kredisi açıldı”

Bu yıl ihracatçılara 410 milyar lira reeskont kredisi açtıklarını dile getiren Yılmaz, “Bu kredilerin toplam finansman maliyetine üst sınır getirmek suretiyle ihracatçılarımızı ilave 66 milyar liralık bir maliyetten kurtardık. Eximbank geçen sene ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar kredi ve 22,4 milyar dolar sigorta ve garanti olmak üzere toplam 42 milyar dolar destek sağladı. Bu yıl bu desteği toplamda 50 milyar dolara yükselttik” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye’nin son 11 yılda Küresel Yenilik Endeksi’nde 31 basamak yükselerek üst orta gelir grubunda en yenilikçi üçüncü ülke olduğunu belirerek 12. Kalkınma Planı’nda ise hedefin, bu endekste en iyi 10 ülke arasında yer almak olduğunu dile getirdi.

“Savunma sanayindeki dışa bağımlılık yüzde 80’den yüzde 20’ye düşürüldü”

Savunma sanayindeki dışa bağımlılık %80’den %20’ye düşürüldüğünü belirten Yılmaz, “İnsansız hava araçlarında Türkiye dünya liderleri arasında ve İHA/SİHA satışlarında zirvede” dedi.

İnovasyon ve ileri teknolojiye yatırımın büyük önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, “HIT-30, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum gibi programlarla Türkiye’nin rekabetçiliği artırılıyor” dedi.

Yılmaz, konuşmalarına “Türkiye, 21. yüzyılı “Türkiye Yüzyılı” yapmak hedefiyle inovasyon ve ileri teknolojide önemli adımlar atıyor” ifadeleri ile son verdi.