EKONOMİ

Emtia piyasası geçen hafta pozitif seyretti

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta boyunca piyasaların odağında, ABD’nin Aralık ayına ait tarım dışı istihdam verileri bulunuyordu. Tarım dışı istihdam 256 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2'den yüzde 4,1'e indi. Analistler, verilerin istihdam artışının hızlandığını ve iş gücü piyasasının güçlü bir temele dayandığını gösterdiğini belirttiler. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine yönelik temkinli yaklaşımını desteklerken, para piyasalarında, Fed'in 2025 yılı için faiz indirimine Haziran ayından önce gitme olasılığı zayıfladı.

ABD'de enflasyonist baskıların sürdüğü endişeleriyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, istihdam verileri sonrası yüzde 4,79'a yükselerek Ekim 2023’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü, ancak daha sonra yüzde 4,78 seviyesinde denge buldu. Aynı dönemde dolar endeksi, yüzde 0,7 artışla 109,7 seviyesine çıkarak Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyede seyretti. Ancak, ABD'deki siyasi belirsizlikler, özellikle Donald Trump'ın ekonomi politikaları, değerli metallerin yükselmesini sağladı.

Geçen hafta, altın fiyatları yüzde 2, gümüş yüzde 2,5, paladyum ve platin ise yüzde 2,9 oranında arttı. Bu artışlarda, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) altın alımlarını sürdürmesi ve küresel ekonomik belirsizlikler etkili oldu.

Şili’nin devlet madencilik şirketi Codelco’nun bakır üretimi, Kasım ayında yüzde 17 oranında arttı. Analistler, baz metallerdeki fiyatlamaların başlıca etkeninin Çin’deki talep olduğunu vurguladı. Geçen hafta bakır fiyatı yüzde 5,4, alüminyum yüzde 3,3, nikel ise yüzde 3 oranında arttı. Bununla birlikte, çinko fiyatlarında ise yüzde 1’lik bir düşüş gözlendi.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın büyük petrol üreticilerinden Gazprom Neft ve Surgutneftegas'ı, enerji yetkilileri ve petrol sahası hizmet sağlayıcılarını yaptırım listesine ekledi. Bu yaptırımların, Rusya'nın enerji gelirlerini azaltmayı amaçladığı bildirildi. Ayrıca, Britanya'nın gaz depolama seviyeleri, soğuk hava dalgası nedeniyle alarm verici bir seviyeye geldi.

Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 3,7 oranında arttı. Aynı şekilde, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 12,1 yükseldi. Enerji şirketleri tarafından yapılan açıklamalar da bu fiyat artışlarını destekledi.

Çin Tarım Bakanlığı, yeni soya fasulyesi ve mısır çeşitlerinin geliştirilmesi ve verim artışı için çalışmalarını hızlandıracağını açıkladı. Arjantin’de, La Nina etkisi nedeniyle kuraklık riskinin artması, soya fasulyesi verimini olumsuz etkileyebilir. Öte yandan, Endonezya’nın Bulog şirketi, pirinç tedarik hedefini 2024 için 3 milyon tona çıkardığını duyurdu.
Chicago Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları yüzde 0,3, mısır yüzde 4,4, soya fasulyesi ise yüzde 3,4 oranında arttı. Pirinç fiyatları da yüzde 3,8 yükseldi. Gana’da ise kakao alımları, devlet pazarlama kurulu ile yaşanan ödeme gecikmeleri nedeniyle azaldı.

Geçen hafta piyasaların odağında ABD iş gücü piyasası, enerji sektörü ve değerli metallerdeki yükseliş bulunuyordu. ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Fed’in faiz indirimlerine yönelik temkinli duruşunu sürdürmesine neden oldu. Enerji sektöründeki jeopolitik gelişmeler ve Rusya’ya yönelik yaptırımların etkisi, petrol ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Tarım emtialarında ise, Çin ve Arjantin kaynaklı gelişmeler fiyatların artmasına neden oldu. Bu hafta, enflasyonist baskılar ve Fed’in faiz politikası ile birlikte, piyasalardaki belirsizlikler devam edebilir.