GÜNDEM

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi özel programı gerçekleşti

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi EYAF EXPO 2022 özel programı İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gönderdiği mesajla katılımcılara selamlarını ileterek, 'Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nı herkesin sahiplenmesi için davette bulundu.

İstanbul Fuar Merkezinde 4 Aralık’a kadar  devam edecek olan zirve için bugün özel program düzenlendi. Programa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı. ''Anayasa değişikliğiyle, engellilerimize yapılacak pozitif ayrımcılığı en üst düzeyde garanti altına aldık''

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimde sağlığa siyasi hayata katılımdan hakların korunmasına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu plan, güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı ve 275 faaliyeti içermektedir.İnsanımızın her bir ferdine devletimizin hizmetlerini ulaştırıyoruz. Engelli kardeşlerimize yönelik çarpık ön yargıları kırmakla kalmadık, onları hayatın içine katacak adımları attık. Devletimizin şefkat şemsiyesini genişletirken yardım, lütuf veya ihsan yerine hak temelli bir anlayışla hareket ettik. Bunun için önce engellilerimizle ilgili güçlü bir hukuki altyapı oluşturduk. Ülkemizin ilk Engelliler Kanununu, 2005 yılında çıkardık. Birleşmiş Milletlerin (BM), Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesini 2009 yılında kabul ettik. Anayasa değişikliğiyle, engellilerimize yapılacak pozitif ayrımcılığı en üst düzeyde garanti altına aldık. Bunun yanında mevzuatımızı özürlü-sakat-çürük gibi incitici ifadelerden tamamen arındırdık. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık ve erişilebilirlik gibi geniş bir yelpazede pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. Tüm bu çabalarımız sayesinde, ülkemizdeki kamuya ait bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı 21'den 104'e yükseldi. Kamu-özel toplam 403 bakım merkezinde, şu an 33 bin kardeşimize yatılı bakım hizmeti sunulmaktadır. 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında 562 bin 365 vatandaşımıza aylık ödeme yapıyoruz. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelliler için hayata geçirdiğimiz 149 umut evinde, 654 kardeşimiz hizmet almaya devam etmektedir" diye konuştu.

''Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın kurumlarımızın ve illetimizin sahiplenmesiyle layık olduğu şekilde hayata geçirileceğinden şüphem yoktur'' TBMM Başkanı Şentop, "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimde sağlığa siyasi hayata katılımdan hakların korunmasına kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu plan, güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan 31 hedefe yönelik 107 eylem alanı ve 275 faaliyeti içermektedir. Ulusal Eylem Planı kamu, kurum ve kuruluşlarının politika, program ve hizmetlerine yönelik bütün süreçlerde engellilik konusunun hak temelli bir yaklaşımla ele alınmasını sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Engelli fertlerin durumlarının çeşitliliğine ve düzeyine bağlı olarak farklılaşan ihtiyaçları için gerekli tedbirleri ve düzenlemeleri öngören çift yönlü yaklaşımla hareket edilmektedir. Etkili koordinasyon ve çok taraflı iş birliği ile engelli fertlerin katılımını gözeterek, bu plandaki tüm faaliyetlerin uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu, yeni yönetim sistemimizin ruhuna uygun şekilde, daha da güçlendirilmektedir. Kurul, bakanlığımız koordinasyonun faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, izlenmesi ve raporlanmasından sorumlu olacaktır. Eylem Planımızı tatbik ederken istisnasız herkes sorumluluk üstlenecektir. Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın kurumlarımızın ve illetimizin sahiplenmesiyle layık olduğu şekilde hayata geçirileceğinden şüphem yoktur. Yeni planın engellilerin haklarının korunmasına ve güçlenmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. “Engelsiz Yaşam Fuarı Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise 6. büyük fuardır''

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiğimiz “Engelsiz Yaşam Fuarı Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise 6. büyük fuardır. Engelli vatandaşlarımızın hayat standartlarını en üst seviyeye taşımak amacıyla kat ettiğimiz mesafeyi ve engelli teknolojileri konusunda nereden nereye geldiğimizi göstermektedir.  Bu fuar aynı zamanda, devlet düsturumuz haline gelen ve Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla altını çizdiği insanı yaşat ki, devlet yaşasın ilkesinin, engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerde de öne çıktığının en önemli göstergelerinden birisidir. Ülkemizde engellilik alanında yapılan çalışmalar son 20 yılda, özellikle zihniyet dönüşümünü sağlamada önemli mesafeler kat etmiştir. Bu dönemde eğitimden sağlığa, sosyal hayata katılımdan ulaşıma, hukuki düzenlemelerden istihdama kadar birçok farklı başlıkta, eski Türkiye ile kıyas dahi kabul etmeyen yeniliklere imza atılmış, en önemlisi engelli bireylerin de ülkemizin kalkınmasında taşıdıkları potansiyeli kullanabilecekleri bir iklim oluşturulmaya çalışılmıştır. Türkiye’de engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için ilk ve öncü nitelikte olan yasal düzenleme ve uygulamalar 2005 yılında hayata geçirilmiştir. Bu kanun ve alt düzenlemeleriyle birlikte Türkiye’de ilk kez bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturulmuştur.'' ifadelerini kullandı.

''Türkiye Yüzyılı bizim, her yaşta ve her durumda toplumla birlikte ve beraberce diyerek atacağımız yeni adımların adı olacaktır'' Bakan Yanık, "Biz sıkıca birbirimize kenetlenip, dayanışma bilincini toplumun her kesimine yaydığımızda önümüzde hiçbir engel kalmayacağına inanıyoruz. Bunu güçlü iş birliği ve etkili koordinasyon ile inşallah başaracağız. Bu yolda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından güçlendirilerek yeniden yapılandırılan Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulumuz çalışmalarına başlamıştır. Kurulumuz, Bakanlığımızın etkili koordinasyonunda ve tüm tarafların yakın iş birliğinde engelli vatandaşlarımızın sorunlarına en üst düzeyde çözüm bulacak ve bu çözümleri hayata geçirecektir. Türkiye Yüzyılı bizim, her yaşta ve her durumda toplumla birlikte ve beraberce diyerek atacağımız yeni adımların adı olacaktır. Türkiye Yüzyılı içermeci bir toplumda, engellilerin özgür ve bağımsız bireyler olarak hayatın her alanında etkin biçimde var olduklarını bizlere gösterecektir. Ailelerimiz huzur ve güven içerisinde geleceğe umutla bakmayı sürdürecektir" ifadelerini kullandı.