Türkiye’nin ihracattaki en katma değerli sektörler arasında yer alan tekstil sektörü Ege Bölgesi’nde sürdürülebilir ihracatın artması için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) tarafından 18 üye firmanın sürdürülebilirlik teması kapsamında kapasitelerini geliştirebilmek için ‘’Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi ‘’ URGE projesi Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülüyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi: ‘’2022 yılı özellikle ana pazarlarımızda yaşanan ekonomik durgunluk ve talep azalması nedeniyle ihracatımız azaldı. Talebin azaldığı ve rekabetin arttığı bu dönemde bizi öne çıkaracak konular sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kaliteli ve katma değerli üretim olmaya devam ediyor. Tüketicilerin sürdürülebilirlik ile ilgili talepleri artarak devam edecek ve sürdürülebilir elyaflardan üretilen ürünlere olan talep yurt dışı alıcılarımızın siparişlerine yansımaya devam ediyor. Birlik olarak faaliyetlerimize bu yönde devam ediyoruz.’’ açıklamasını yaptı.
GÜNDEMDE OLAN İKİ ÜLKE; ABD VE İTALYA
Jak Eskinazi, 2023 yılında Tekstil Birliği olarak ABD’ye yönelik sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. Var olan ihracat pazarlarını sürdürülebilir üretim ve ihracata daha çok yatırım yaparak korumayı ve uzak ülkelere yönelik ihracatı da artırmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda 08-14 Haziran 2023 tarihleri arasında Milano’da gerçekleşecek ve 4 yılda bir düzenlenecek olan ITMA-Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarının sektör için çok önemli olduğunu vurgulayan Eskinazi, Tekstil Birliği olarak bir heyet ile katılım sağlayacaklarını açıkladı. Eskinazi: ‘’ Sürdürülebilirlik ve Eğitim Komitelerimizin faaliyetlerini 2023 yılında ortak yapabilmek ve faaliyetlerimizi geliştirmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor.’’ dedi.
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI İLE DEVAM EDECEK
Başkan Jak Eskinazi: ‘’ 2023 yılında hedeflerimize ulaşılması için dijitalleşmenin ve sürdürülebilirliğin merkeze alınacağı birçok yeni araç kullanılacaktır. Hızla gelişen teknolojiye adaptasyon konusunda büyük şirketler dışındaki diğer firmalarımızın da adaptasyonu ve farkındalığı konusunda çaba gerekiyor. 2023 yılında sektörümüzde sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili girişimler artacak ve geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir elyaflara olan talepteki artış trendi devam edecektir.’’ diye belirtti.