Gastronomi Turizmi Derneği, sektörü bir araya getirerek ‘’2024’e Merhaba’’ etkinliği düzenledi. Beylerbeyi’nde gerçekleşen etkinliğe sanat camiasından, iş dünyasından ve siyaset dünyasından yerli ve yabancı seçkin isimler katılım sağladı. Gastronomi Turizm Derneği (GTD) tarafından düzenlenen 2024’e Merhaba Etkinliği, sanat, iş, siyaset ve cemiyet dünyasının yerli ve yabancı seçkin isimlerini bir araya getirdi. Özel etkinlik, gastronomi ve turizm alanlarındaki önemli isimleri bir araya getirerek sektördeki gelişmeleri, yenilikleri ve iş birliklerini ele almak amacıyla düzenlendi. GTD'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik hem yerel hem de uluslararası düzeyde tanınmış kişilerin bir araya gelmesine olanak sağlayarak kültürel alışverişini destekledi. Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı’nın katılım sağladığı etkinlikte Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, sinema oyuncusu Tamer Levent, Detroit Fahri Başkonsolosu Nurten Ural, Dr. Ender Saraç ve daha birçok isim gecede yer aldı. Düzenlenen gecede sektörün seçkin isimlerine ödül ve plaket takdimi gerçekleşti. Görkemli geceye ev sahipliği yapan Gastronomi Turizmi Derneği Genel Başkanı Gürkan Boztepe, etkinlik ile alakalı Fuar Dergisi mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu. Boztepe, düzenlenen etkinliğin amacının gastronomi sektörünü bir araya getirmek olduğunu ve aradaki güç birliğinin daha da artmasının hedeflendiğini belirtti. Yabancı davetliler Türk mutfağına bayılıyorlar Boztepe: ‘’Gastronomi turizmi ülkemiz için çok önemli bir turizm çeşidi. Bu konuyla ilgili yaklaşık 10 yıldır çok ciddi çalışmalar içerisindeyiz. New York’tan Dubai’ye kadar, Los Angeles’tan Nepal’e kadar Türk mutfağını tanıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda da bu akşam ‘’2024’e Merhaba’’ etkinliği düzenledik. Genelde ülkemizin bölgesel konumunda bazı durumlardan dolayı moraller bozuk olsa da 2024’te daha canlı tutup motivasyonumuzu artırıp duayenleri bir araya getirmeye çalıştık. Bugün baklava konusundan kahve konusuna kadar Türkiye’nin en değerli isimlerini buraya getirdik. Hedefimiz hem iletişimi artırmak hem de 2024 planlarını ön plana çıkarmaktı. Yaklaşık 200’den fazla davetlimiz geldi. Ankara’dan yurt dışına kadar farklı ülkelerden, özellikle Amerika’dan 6 tane davetlimiz geldi. Türk mutfağına bayıldıklarını kendileri söylediler. Bu güç birliğini önümüzdeki günlerde de daha da artırmayı düşünüyoruz’’ dedi. Dernek olarak 2024 faaliyetleri ve hedeflerinden de bahseden Gürkan Boztepe, ‘’Bizim en önemli faaliyetimiz Türk ürünlerinin ihracatı. Ticaret bakanlığı ile bütünleşmiş şekilde çalışıyoruz. Turquality kapsamındayız. Ticaret bakanlığımız ile beraber yurt dışında hem etkinlik hem de ürün satışı yapacağız. Bir de yeni yılda ilk çeyreğinde Avrupa’nın en büyük gıda fuarlarından biri olan 2.Gastroshow Fuarımızı düzenleyeceğiz. Bu konuda uluslararası yaklaşık 100 konuşmacı ve 21 ülke davet ettik. Türkiye’mizden de Antep’ten İzmir’e kadar farklı illerimiz bizlere destek olmaya geliyor’’ ifadelerini kullandı. ‘’10.sanat dalı: Gastronomi’’ Geceye katılım sağlayan sinema oyuncusu Tamer Levent, gastronominin bir sanat dalı olması gerekliliğine vurgu yaparak ‘’Bu akşam gastronominin 10.sanat olması gerektiğini belirttim. 6 ana sanat dalı diye bir şey vardır. Bunların içinde teknoloji yoktu ancak teknoloji geliştikçe farklı dallar eklendi ve 9’a yükseldi bu sayı. Sanat kelimesi aslında bir felsefeyi ifade ediyor. Ben şimdi diyorum ki sanat dalları 10 olmalı ve buna gastronomi de eklenmeli. Türkiye dünyaya teklifte bulunmalı ve öncü olmalı, daha sonra devamı de gelecektir. Bugün Gastronomi Derneğinin buluşmasında bütün katılımcılarla hemfikir olduğumuzu da gördüm ve çok mutlu oldum’’ ifadelerini kullandı. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı: ‘’Dünyada adı çıkmış Fransız mutfağı, İtalyan mutfağı ve Çin mutfağı Türk mutfağının 4’te 1’i olamaz. Ben dünya liderlerinin masasında yemek yedim ancak Türk mutfağında inanılmaz bir çeşitlilik var. Bu yüzden Türk mutfağı daha iyi yerlere gelmeli ve bol yıldızlar ülkemize kazandırılmalı’’ ‘’Türkiye gastronomi turizmi konusunda önemli bir çıkış yaptı’’ Dr.Ender Saraç da ‘’Ülkemiz artık dünya gastronomi turizminde önemli bir çıkış yaptı. Benim de bu dernekteki katkım sağlıklı ve lezzetli ürünler konusunda bir katkı sunmak. İlk defa geçen yıl New York Türk Evi’nde, sağlıklı ve lezzetli yemekler menüsü yapmıştım. Artık Türk mutfağının sadece baklava, kebap, şiş, balık vs’den ibaret olmadığını göstererek ülkemizi hem sağlıklı hem lezzetli ürünler olduğunu vurgulamaya çalıştık. Ben de bu amaçla buraya geldim. Bir de plaket aldım. Ülkemizin gastronomi konusunda daha da yukarı çıkmasına Gastronomi Turizm Derneği ve Gürkan bey önemi katkılar sağlıyor’’ ifadelerini kullandı.