Gaziantep Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen Gaziantep Enerji Zirvesi, Türkiye'nin enerji dönüşümü hedefleri ve yenilenebilir enerjiye yönelik stratejiler üzerinde duruldu. Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bayraktar, Gaziantep’in ekonomik değerine vurgu yaparak, Türkiye'yi enerji alanında tam bağımsız bir ülke konumuna taşımak için Cumhurbaşkanı'nın "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu benimsediklerini ifade etti. Bayraktar, bu doğrultuda dışa bağımlılığı azaltırken iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımının önemini vurguladı.
Bayraktar, Türkiye’nin enerji kapasitesini artırmak amacıyla, güneş ve rüzgar enerjisi projelerinde hız kazanmayı hedeflediklerini açıkladı. 2035 enerji vizyonuyla mevcut kurulu gücü dört katına çıkarma yolunda olduklarını belirterek, her yıl 8-9 bin megavatlık güneş ve rüzgar yatırımı yapılacağını söyledi. Bayraktar, yatırımların önündeki bürokratik süreçleri hızlandırmak amacıyla, bir rüzgar santrali projesinin inşaat süresini 1,5-2 yıla düşürmeyi amaçladıklarını ekledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji mücadelesinin küresel adaletsizliklerin merkezinde yer aldığını ifade etti. Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat kapsamında belirlediği 2050 karbon nötr hedefi ve 2030 yenilenebilir enerji oranı doğrultusunda Türkiye'nin de yenilenebilir enerjideki kurulu gücünü 4 katına çıkarma hedefini paylaştı.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep’in yenilenebilir enerji yatırımları aldığını belirterek, Türkiye’nin tam bağımsız enerji hedeflerine vurgu yaptı. Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin artan enerji ihtiyacı ve sanayi yatırımlarının kentteki istihdam ve cazibeyi artırdığını dile getirdiler.
Bu zirve, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki büyüme hedefleri ve Gaziantep'in enerji yatırımlarındaki stratejik önemini ortaya koyması bakımından büyük bir önem taşıyor.