FUAR HABERLERİ

Gürsel Baran, Uluslararası Ankara Moda Fuarı'nda konuştu

Abone Ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hazır giyim ve tekstilin ihracat ve istihdam açısından stratejik sektörler arasında yer aldığını belirterek, ”Sektörün hem ülkemizin hem şehrimizin ihracatına, üretimine, ticaretine, istihdama önemli katkısı var. Hazır giyim sektörü, dünya ticaretindeki olumsuzluklara rağmen 2023 yılını 19,3 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla kapattı” dedi.

Ankara Ticaret Odası’nın da destekleriyle, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği’nin (AGSD) koordinatörlüğünde, bu yıl ilk kez kapılarını açan "Uluslararası Ankara Moda Fuarı" (Capital of Fashion COF’24), hazır giyim, tekstil ve moda sektöründe dünyanın önde gelen sektör temsilcileri ve markalarını Başkent’te buluşturdu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur’un katılımıyla, ATO Congresium'da gerçekleştirilen Fuar’ın açılış programında, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Hayati Akbaba ve Dernek Onursal Başkanı Canip Karakuş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ATO Meclis ve Komite üyeleri ile çok sayıda davetli yer aldı.

Açılışta konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, hazır giyim ve tekstilin ihracat ve istihdam açısından stratejik sektörler arasında yer aldığını belirterek, Ankara’nın bu alanda önemli bir merkez olduğunu ifade etti. Baran, ”Hazır giyim ve tekstil, şehrimiz için de ülkemiz için de çok önemli alanlardan biri. Öncelikle bir istihdam deposu. İstihdamın yaklaşık yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Ülkemizin ihracatına, üretimine, ticaretine önemli katkısı var. Hazır giyim sektörü, dünya ticaretindeki olumsuzluklara rağmen 2023 yılını 19,3 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla kapattı. Sektör katma değerli üretimiyle cari dengeye de katkı sağlıyor. Başkentimizde ilk kez düzenlenen bu fuar ile moda sektöründe önemli bir başlangıcın arifesindeyiz. Bundan sonraki süreçte de gelişerek devam edeceğine yürekten inanıyorum. Şehrimize uluslararası bir fuar kazandıran Ankara Giyim Sanayicileri Derneği’ne ayrıca Ankara Ticaret Odamızda sektörü temsil eden 2 No'lu Konfeksiyon - Hazır Giyim - Triko Meslek Komitesi ile 17 No'lu Tekstil-Tuhafiye-Mefruşat Meslek Komitesi’nin üyelerine ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim” dedi.

Baran, uluslararası fuar organizasyonlarının sektör ve şehirlerin ekonomik gelişimi açısından önemine de dikkati çekerek, “Fuarlar, düzenlendiği sektöre katkı sağladığı gibi, düzenlendiği şehrin ekonomisine de çok önemli katkılar sağlıyor. Yurt dışına fuarlara gidilmek istendiğinde beş altı ay önceden otelde yer ayırtılmadığı sürece yer bulunamıyor. Fuar döneminde, şehirde taksi bulmakta zorlanırsınız. Alışveriş merkezleri doludur. Şehir, fuar düzenlendiği dönemde bir başka şehir haline gelir. Bu nedenle Ankara’mızda fuar turizminin gelişmesini de çok önemsiyoruz. Şu anda Ankara’nın fuar alanı ihtiyacına Ankara Ticaret Odası olarak inşa ettiğimiz ATO Congresium cevap veriyor ancak Ankara’nın gerçek bir fuar alanına ihtiyacı var” dedi. Fuar turizmi için yurtdışı uçuşların önemine de değinen Baran, “Yurt dışı uçuşlar bizim ilgilendiğimiz konuların başında yer alıyor. Bu ülkenin Başkenti olarak, yurt dışı uçuşlara baktığımızda hak ettiğimiz yerde olmadığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Baran, açılış konuşmalarının ardından Fuar heyetiyle birlikte, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kaybolmaya yüz tutmuş değerleri yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak misyonuyla düzenlenen “SOF’u Okumak, SOF’u Dokumak’’ temalı defileyi izledi ve stantları ziyaret etti.

Hazır giyim sektörünün önde gelen 100’e yakın markası ile 22 ülkeden 400’e yakın yerli ve yabancı alıcıyı bir araya getiren Fuar, 7 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecek.