Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın: ''Eşit bir dünya için çalışacağız.''
Abone Ol
Hannover Fairs Turkey Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Türkiye'de kadın istihdamının geldiği noktayı ve kadın istihdamının katkılarını değerlendirdi. Bir yandan kadın istihdamına yönelik yapılan projeler diğer yandan da kadın girişimlerinin önemli oranda desteklenmesi ile artış ivmesinin devam edeceğini düşünen Ertaşkın, kadınları iş hayatının dışında tutmanın toplum potansiyelinin büyük bir bölümünden vazgeçmek anlamına geldiğini belirtti.
Belkıs Ertaşkın: ‘’Kadınlar yer aldıkları her alana değer katmalarına rağmen ne yazık ki yüzyıllardır tüm dünyada ikinci planda kalıyor, bu yüzden istihdamda yeteri kadar yer alamıyor. Son yıllarda ‘eşitlik’ bazlı söylemlerin artmaya başlaması ve kadınların sesinin daha güçlü çıkmaya başlamasıyla birlikte kadınlar; siyaset, spor, bilim, kültür-sanat, sanayi, ticaret ve aklınıza gelebilecek her sektörün tüm kademelerinde var olduklarını göstermeye başladılar. Bugün Türkiye’de çalışan bireylerin oranlarına baktığınızda erkekler yaklaşık olarak yüzde 60, kadınlar ise yüzde 36 civarlarında bir pay alıyor istihdamdan. Direkt kişi sayısı olarak ifade edecek olursak da kadın istihdamı 10 milyonu geçmiş durumda ve giderek de artıyor. Bir yandan kadın istihdamına yönelik yapılan projeler diğer yandan da kadın girişimlerinin önemli oranda desteklenmesi ile artış ivmesinin devam edeceğini düşünüyorum. Kadınları iş hayatının dışında tutmak toplum potansiyelinin büyük bir bölümünden vazgeçmek anlamına geliyor. Bunun yerine gösterdikleri büyük emek ve becerileriyle iş dünyasının her alanına önemli katkılar sunan kadınların, iş hayatına dahil olmasının önünü açmak gelişmiş toplumun gerekliliklerini yerine getirmek açısından önem taşıyor.
İş yaşamının her insan için kademesine, sektörüne, yaşadığı coğrafyaya göre birçok zorluğu olduğunu belirten Ertaşkın, bu sorunları sadece Türkiye'de çalışan kadınların değil, dünyanın farklı coğrafyalarında çalışan birçok kadının yaşadığını açıkladı. Ertaşkın: ‘’Zorlukların en başında fırsat eşitliğine sahip olmamak geliyor. Şirketler evlenmeyi ya da çocuk yapmayı düşünen kadınlarla çalışmak istemeyebiliyor ya da aynı kademede bulunan erkek çalışanları arasında farklı maaşlar uygulayabiliyorlar. İş profesyonellerinin kadınları yeterince ciddiye almaması, kararlarını önemsememesi ya da dikkate değer bulmamaları da hem kadın çalışanların hem de kadın girişimcilerin motivasyonlarını önemli oranda etkiliyor. Bunların yanı sıra mobbing, şiddet, mesleki ayrımcılık gibi birçok sorun da kadınların çalışma hayatını etkileyen zorluklar arasında yer alıyor. Yaşanan negatif durumların önüne çeşitli farkındalık çalışmaları ile geçilebilir elbette. Özgür, üreten ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen toplumlar için fırsat eşitliğinin sağlanması büyük önem taşıyor.’’ açıklamalarında bulundu.
İş dünyasında kadın liderliği, kadın bakış açısının iş dünyasına katkıları hakkında konuşan Belkıs Ertaşkın: ‘’ Kadınlar öncelikli olarak başarıya ulaştıkları kariyer yolculuklarında verdikleri mücadele ve hikayeleri ile hemcinslerine ilham oluyorlar. Yer aldıkları görevlerde farklı bakış açıları, yönetim sistemleri ve kurdukları yapılar ile ekip ruhunun oluşmasında ve çalışanların daha motive hareket etmelerine önemli bir etkide bulunuyorlar. İş dünyası genelde çok çetin ancak kadınlar bu noktada bu zorluğu bir kenara iterek çalışma sistemlerinin daha insancıl olmasını sağlayabiliyorlar.’’ Dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını da belirten Ertaşkın, mesajında ‘’Bugün baktığımız zaman Hannover Fairs Turkey’de çalışma arkadaşlarımızın yüzde 53’ü kadınlardan oluşuyor. Ayrıca kadın istihdamını destekleyen yapımız sayesinde Genel Müdür ve yönetici kadrolarımız da kadınlar tarafından temsil ediliyor. Kadın ve erkeğin hayatın her alanında eşit olacağı bir dünya hedefiyle de proje ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca tüm Türkiye olarak hepimizi derinden etkileyen afetle zorlu bir süreçten geçerken, depremzede kadınlarımıza ilk günden bu yana destek oluyoruz. Bölgede özellikle çocuk ve yaşlıların bakımlarını da üstlenen kadınlar afetten en çok etkilen grup olarak yer alıyor. Kültürel alışkanlıklar sebebiyle kadınlar ihtiyaçlarını her zaman yüksek sesle dile getiremiyor belki ancak bizler gönüllüler de aracılığıyla ihtiyaç olan tüm konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Deprem bölgesinde yaşayan kadınlarımıza desteklerimizi kısa süreli olarak kurgulamıyoruz, çalışmalarımızı gelecek süreçte de sürdürmeye devam edeceğiz. ‘’ ifadelerini kullandı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te FUAR DERGİSİ sitemize
abone olun.