İklim değişikliğine bağlı mevsimsel değişiklikler ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, bal üretiminde kayıplara neden oluyor.
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Şükrü Gedik, kentin arıcılık alanında önde gelen iller arasında olduğunu belirtti.
Gedik, Adana'da birliklerine kayıtlı 2 bin 334 üyenin bulunduğunu, bunlardan 212'sinin kadın olduğunu ifade etti. Geçen yıl Adana'da yaklaşık 500 bin kovanda 14 bin tonun üzerinde bal üretimi gerçekleştiğini aktardı. Arıcılığın, diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermayeyle kısa sürede kazanç sağlaması ve kırsal istihdama katkı sağlaması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Gedik, doğayla iç içe yapılan arıcılığın hava sıcaklığı ve bitki örtüsü gibi faktörlerden fazlaca etkilendiğini belirtti. Ayrıca, tarımsal ilaçların bal verimini düşürdüğünü dile getirdi.
Gedik, Adana'da yerleşik arıcıların ve diğer illere giden arıcıların geçen yıl kuraklık nedeniyle sorunlar yaşadığını belirtti. Kuraklığın çiçeklerin az olması sebebiyle hem Adana'da hem de gittikleri yerlerde yeterli bal alınamadığını ifade etti.
Kış mevsiminde yaşanan ani hava değişikliklerinin arıları etkilediğini ve bu durumun arıların direncini düşürdüğünü aktaran Gedik, iklim değişikliğinin arıcılığı olumsuz etkilediğini ve strese soktuğunu söyledi. Bunun sonucunda da bal üretiminin azaldığını ve kalitesinin düştüğünü belirtti. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan zirai ilaçların arıcılığı olumsuz etkilediğini belirten Gedik, ilaçlamaların zararsız pestisitlerle veya gün batımından sonra yapılmasının önemine değindi.
Gezgin arıcı Abdullah Erdoğan ise Adana'da yağmurun az olduğu dönemlerde üretimlerin düştüğünü ve kuraklık nedeniyle verimin azaldığını aktardı. Ayrıca, tarım ilaçlarının arıları olumsuz etkilediğini ve ilaçlamanın akşam saatlerinde yapılmasının daha uygun olduğunu ifade etti.
Adana'da yerleşik arıcılık yapan Mehmet Ataş da tarım ilaçları sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.