GENEL

İSO, ManuFoW projesi ile 2 binden fazla kişiye dijital becerilerini geliştirme eğitimi verdi

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası’nın üretim sektöründe çalışanların dijital becerilerini geliştirmek için düzenlediği “Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri: Cinsiyet Eşitliği Odağında Yeteneklerin Gelişimi (ManuFoW) projesi sona erdi. Bir yıldır devam eden proje kapsamında 4 farklı seviyede 55 eğitim programı düzenlendi.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Avrupa Birliği (AB) kaynaklı projelerinden olan ve üretim sektöründe çalışanların dijital becerilerini geliştirmek için düzenlediği ve 1 Ekim 2023 tarihinde başlayan "Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri: Cinsiyet Eşitliği Odağında Yeteneklerin Gelişimi (ManuFoW)" projesi, 24 Eylül günü düzenlenen kapanış konferansı ile sona erdi.

Fundacio Eurecat iş birliğiyle bir yıldır yürüttüğü ve Türkiye ile AB arasındaki mali iş birliği çerçevesinde Katılım Öncesi Mali Yardımlar Aracı'nın (IPA) "İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar" bileşeni kapsamında desteklenen projenin kapanış toplantısı, İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda yapıldı. Kapanış toplantısında ayrıca tüm gün süren paneller gerçekleştirildi. Düzenlenen panellerde, Dijital Dönüşüm - Cinsiyet Eşitliği - Geleceğin İşleri gibi konu başlıkları ele alındı.

2 binden fazla katılım

Bir yıl süresince imalat sektöründe çalışanların iş yapış şekillerinin dönüşümü ve yeni yeteneklere uyum sağlamalarını desteklemek, ayrıca cinsiyet eşitliği stratejilerine uygun beceriler geliştirmek amacıyla bir proje gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Veri Analitiği ve Yapay Zeka, Robotik Sistemler ve Otomasyon, IoT ve Sensör Teknolojileri, Bulut Bilişim ve Büyük Veri, Siber Güvenlik, CAD/CAM Yazılımları ve Eklemeli Üretim gibi altı teknoloji alanında temel, orta, ileri ve üst düzey yönetici seviyelerine yönelik eğitim programları hazırlandı.

Eğitim programları, temel seviye için "Dijitalleşmenin Temelleri," orta seviye için "Geleceğin İşleri 101," ileri seviye için "Geleceğin İşleri 201," üst düzey yöneticilere yönelik ise "Üst Düzey Yönetici Eğitimleri" şeklinde sıralandı. 1 Ekim 2023’te açılış toplantısı ile başlayan eğitimlerde toplam 55 oturum düzenlendi ve 2.000’den fazla katılımcı yer aldı. Eğitimler, meslek lisesi öğrencilerinden üniversite öğrencilerine, yeni mezunlardan mevcut iş gücüne ve üst düzey yöneticilere kadar geniş bir kitleye hitap etti.

Projenin yürütülmesi sırasında, eğitimlerle eş zamanlı olarak imalat sanayisine yönelik temel araştırma ve ihtiyaç analizi çalışmaları da gerçekleştirildi. Bu çalışmalar, ulusal çalıştaylar ve eğiticilerin eğitimi atölyeleri gibi etkinliklerle desteklendi. Proje süresince elde edilen veriler ve ihtiyaç analizi sonuçları doğrultusunda, firmaların dijital dönüşüm süreçleri, karşılaştıkları zorluklar, dijital çağda aradıkları yetkinlikler ile cinsiyet eşitliği stratejileri ve iş gücünün geleceğe hazırlanmasıyla ilgili öneriler, "Türkiye İş Gücü Yol Haritası" raporunda derlenerek proje tamamlandı.