İTO üyeleri "metrekare bedeli" bağışıyla konut yaptıracak
İTO'nun nisan ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Avdagiç, İTO’nun temsil ettiği İstanbullu iş insanlarını ve hayırseverleri, TOBB’un başlattığı "El Verin Ev Yapalım Konut Seferberliği"ne katılmaya çağırdı.
İstanbul Ticaret Odası, nisan ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, depremin etkilediği 11 şehre yönelik yapılacak en önemli yardımın kalıcı konutların bir yılda teslim edilmesine katkıda bulunmak olacağını vurguladı.
Bölge insanının gelecek kışa, sıcak yuvada girmesi için İTO’nun tüm gücünü seferber ettiğini aktaran Avdagiç, “İstanbul Ticaret Odası olarak, nakdi yardımımızın çok önemli bir kısmını kalıcı konutların yapımı için ayırdık. Ama burada sadece İTO’nun imkanlarının yeterli olmayacağı çok açık. İstanbul iş dünyasının, İstanbul Ticaret Odası camiasının imkanlarını da devreye sokmamız gerekiyor. Depremin ilk gününden itibaren İTO üyeleriyle nasıl sıkı bir çalışma ve yardımlaşma ortaya koyduysak, şimdi de bunu konut yardımında gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” açıklamalarında bulundu.
‘’Bir daire yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olacak.’’
İTO üyelerinin bu amaçla yapacakları yardımların TOBB’un açtığı hesaplara yatırılacağını bildiren Avdagiç, TOBB’un ve devletin gözetiminde gerçekleştirdikleri kampanyada üyelerin ve hayırseverlerin bağışlarını 1 Temmuz 2023'e kadar yapabileceklerini aktardı. Avdagiç, TOBB ile görüşmelerde bir dairenin yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olacağının bildirildiğini kaydederek, her üyenin mutlaka bir ev parasını tedarik etmek zorunda olmadığını belirtti.
"Evler 105 metrekare büyüklüğünde ve 3+1 olarak inşa edilecek"
Şekib Avdagiç, Türkiye oda ve borsalarından gelip TOBB’da toplanan bütçenin de doğrudan konut yapımının finansmanında kullanılacağını ifade ederek "TOKİ modelinin esas alınacağı evler 105 metrekare büyüklüğünde ve 3+1 olarak inşa edilecek. Her blokta 20 daire bulunacak ve inşaatın bitiminde depremzedelere kura ile teslim edilecek. Dileyen üyelerimiz metrekare bedeli bağışıyla da bir evin yapımına katkı sağlayabilecek.’’ dedi.
Bir mahallenin, bir sitenin, bir bloğun ya da bir dairenin bedelini bağışlaması ve arzu etmesi halinde, o mahalle ya da siteye bağışçının istediği isimin verilebileceğini aktaran Avdagiç, isteyen bir ev/daire bedeli, dileyen bir oda bedeli, dileyen de bir metrekarelik inşaat bedeli bağışlayabilecek açıklamalarında bulundu.
Mart ayında ihracatın 23,6 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırdığına dikkati çeken Avdagiç, “2022’de ilk kez 250 milyar dolar sınırını aşan toplam ihracatımız, mart sonunda son 12 ay itibarıyla 256 milyar dolara ulaştı. Son aylarda ihracatta güçlü bir ivmenin görülmesi, oldukça sevindirici. Bu ivmenin devam etmesi için hem yatırımlarımızı artırmaya hem ihracatçımızı güçlendirmeye kesinti vermeden devam etmemiz gerekiyor. İhracat pazarlarımızdaki daralan talepten döviz kuru gelişmelerine kadar ilgili her alanda teyakkuzda olmalı ve önlemlerimizi anında almalıyız.” açıklamalarında bulundu.
"Sözgelimi mart ayı ithalatımız 32,2 milyar dolar oldu.’’
Avdagiç, son aylarda ithalatta da yükselişler olduğuna işaret ederek, "Sözgelimi mart ayı ithalatımız 32,2 milyar dolar oldu. Bu rakamın 6 milyar dolarını enerji ithalatı oluşturuyor. İş dünyası olarak arzumuz, dış ticarette rekorların ihracatla sınırlı kalması, ithalatta daha yatay bir seyre geçmemiz. Bunun için de yüksek teknolojiye dayalı üretken yatırımları önceleyip teşviklerimizi artırmalıyız. Yatırım ortamında meydana gelen eksiklik ve aksaklıkları anında iyileştirmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir