EKONOMİ

Kahramanmaraş OSB'deki metal mutfak eşyası fabrikası, yenilenebilir enerjiye yöneliyor

Abone Ol

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaklaşık 110 dönüm arazi üzerine kurulu olan ve 1.800 çalışanıyla 110 ülkeye ihracat yapan metal mutfak eşyası üretim fabrikası, enerji giderlerini azaltmak ve yeşil dönüşüme katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji sistemlerine yöneldi. Fabrika, çatısına 11 megavatlık ve saha alanına 14 megavatlık güneş enerjisi sistemi kurarak bu alanda önemli bir adım attı.

Fabrikanın yönetim kurulu üyesi Fatih Dinçer, enerji maliyetlerini düşürmek ve karbon ayak izini azaltmak amacıyla güneş enerjisine büyük önem verdiklerini belirtti. Dinçer, güneş enerjisi yatırımlarını artırarak ihracatta rekabet avantajı sağlamayı hedeflediklerini ve bu yatırımların 2026'dan sonra yürürlüğe girecek Avrupa Birliği'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ile ilgili düzenlemelerden etkilenmemek için de kritik olduğunu vurguladı.

Dinçer, fabrikanın şu anda 40 megavatlık bir güneş enerjisi santrali (GES) projesi daha olduğunu ve bu proje tamamlandığında fabrikanın enerji ihtiyacının tamamını güneşten elde etmeyi planladıklarını açıkladı. Ayrıca, bu yatırımla birlikte fabrikanın elektrik maliyetlerini sabit tutmayı ve azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Güneş panellerinin toplam sayısının 122 bine ulaşacağını ifade eden Dinçer, "2026'dan sonra devreye girecek düzenlemelerle birlikte, yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm konularına dikkat etmeyen firmalar, Avrupa Birliği'ne ihracatta ilave vergilere maruz kalabilirler. Bu nedenle, firmamız adına doğru bir yatırım yaptığımıza inanıyoruz" dedi.

Hascevher markasıyla faaliyet gösteren fabrika, Almanya, Portekiz, İtalya ve Mısır başta olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa'ya ihracat yapıyor ve bu bölgeler, toplam ihracatlarının %40'ını oluşturuyor. Fabrika, aynı zamanda Asya ve Güney Amerika ülkelerine de ihracat gerçekleştiriyor.