İGA İstanbul Havalimanı’nın sanata açılan kapısı İGA ART, 22 Eylül 2023 -15 Ocak 2024 tarihleri arasında dış hatlar terminalinde, giden yolcu bölümündeki sergi alanında Kurukahveci Mehmet Efendi’nin sunduğu “For the Love of Coffee – Kahve Aşkına” sergisini ağırlayacak.
Dünyanın yaşayan en eski kahve markalarından biri olan Kurukahveci Mehmet Efendi, Türk kahvesi kültürünün tanıtımı için bir araya geldi. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin hazırladığı For the Love of Coffee – Kahve Aşkına” başlıklı sergi, 22 Eylül tarihinden itibaren dış hatlar terminalinde, İGA ART sergi alanında ziyaretçilerini ağırlayacak.
Kahve tarımı ve üretiminin yanı sıra, kahve kültürünün tarihî gelişimi; metinler, fotoğraflar ve videoların yanı sıra, tüm dünyadan kahve fincanlarını konu alacak sergide, İGA İstanbul Havalimanı Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Büyükkaytan şu açıklamalarda bulundu.
"İGA’nın temel değerleri arasında ‘misafir odaklılık’ en başta geliyor. Bu noktada, ilham aldığımız ve dünyaya sunmaya gayret ettiğimiz en önemli değer ise ‘Türk misafirperverliği" diyen Büyükkaytan, Dünya havalimanları arasında fark yarattıklarfincanı esas unsurun İGA İstanbul Havalimanı’nın değerlerine işlenmiş olan misafirperverlik anlayışı olduğunu belirtti.
"Asırlardır lezzetini ve şöhretini, koruyan Türk kahvesi kültürünü yaşatmaya özen gösteriyoruz"
152 yıllık geçmişiyle Türk kahvesi kültürünün yaşatılması ve dünyaya tanıtılmasına daima önem verdiklerini belirten Kurukahveci Mehmet Efendi CEO’su Tuncer Akgün, “Öncelikle İGA İstanbul Havalimanı ve İGA Art’ın, ülkemizin kültür ve sanatının dünyaya duyurulması için alan açmasını takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim. Bizler de bu çalışmalara katkı sağlamaktan onur duyuyoruz. Kurukahveci Mehmet Efendi olarak Türk kahvesi kültürünün dünyaya anlatılması için pek çok çalışma yaptık. 2013 yılında Türk kahvesi kültürünün UNESCO tarafından “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası” listesine alınması için gayret gösterdik ve başarıya ulaştık. Her yıl yurtdışında düzenlenen pek çok fuar ve festivalde Türk kahvesi sunumu, tanıtımı ve ikramı gerçekleştiriyoruz. Bugün Kurukahveci Mehmet Efendi markasıyla 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede Türk kahvesi denince Kurukahveci Mehmet Efendi akla geliyor." açıklamasında bulundu.
Kahve kültürünün Osmanlı'dan dünyaya yayıldığını ifade eden sergi küratörü Suna Altan da, bugün tükettiğimiz bütün kahve çeşitleri ve pişirme şekillerinin Türk kahvesinden türediğini belirtti. Altan, "Türk kahvesi, bilinen tüm kahvelerin ilk pişirme şeklidir. Bütün kahve pişirme yöntemleri Türk kahvesinden türeyip zenginleşmiştir. Tarihi gelişimine baktığımızda kahve kültürünün Osmanlı topraklarından, özellikle de İstanbul’dan Avrupa ülkelerine yayıldığını görüyoruz. Başta Venedik, Londra, Paris ve Viyana gibi önemli Avrupa kentlerinde 17. ve 18. yüzyılda Türk kahvesiyle başlayan kahve ve kahvehane kültürü, bugün farklı demleme ve sunum yöntemleriyle insanlığın ortak bir ikram kültürüne evrilmiş durumda. Sergiyi gezenler, bu tarihi gerçeği de belgeleriyle görecek. Sergide ayrıca kahvenin sanatçılara nasıl ilham kaynağı olduğu ve Avrupa sanatında, önemli bir rol oynadığının örneklerine de şahit olacaklar." dedi.
"Bir fincan kahve için..."
Kurukahveci Mehmet Efendi markasının hazırladığı "Bir fincan kahve için" belgeseli de sergi kapsamında gösterilecek. Belgeselde kahve bitkisini ve kahve için çalışan insanların hiç bilinmeyen hikâyelerine ile küresel iklim değişikliğinin kahve tarımı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Kurukahveci Mehmet Efendi, çekimleri Brezilya ve Kolombiya’da yapılan belgeselde kahve çiftçilerinden işçilere, tadımcılardan, kavuruculara kadar kahvenin bardaklara ulaşmasında rolü olanların gözünden ve kendi dilinden anlatacak.