EKONOMİ

Kasım’da E-ticaret satışları yükseldi, perakende nefes aldı

Abone Ol

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Kasım ayında gerçekleştirilen indirim kampanyaları sayesinde sektörde hareketlilik yaşandığını ve beklenen sonuçların elde edildiğini belirtti. Öncel, Efsane Cuma gibi indirim etkinliklerinin ve Kasım ayına yayılan kampanyaların, sektördeki beklentilere paralel bir tablo ortaya çıkardığını ifade etti. Anket sonuçlarına göre, BMD üyelerinin yüzde 67'sinin adet satışları ekim ayına göre artarken, cirosunda artış bildiren üyelerin oranı ise yüzde 76'ya yükseldi.

Öncel, Temmuz-Ekim dönemi boyunca satışlarda yüzde 30-40 arasında bir düşüş yaşandığını ve enflasyonun cirolarda artış sağlamasına engel olduğunu hatırlatarak, Kasım ayında indirimlerle birlikte satışlarda bir toparlanma görüldüğünü söyledi. Ayrıca, Kasım ayında hazır giyim, ayakkabı ve kozmetik markalarının üçte ikisinin, yeme içme markalarının ise yarısının satışlarını artırdığı belirtildi. Merkez Bankası verileriyle paralel olarak, Kasım ayında kartlı harcamalarda giyim ve ayakkabıda yüzde 44, sağlık ve kozmetikte yüzde 28, yeme içme sektöründe ise yüzde 23 artış yaşandığı ifade edildi.

E-ticaret tarafında da Kasım ayı hareketli geçti; BMD üyelerinin yüzde 82'si online satışlarının arttığını bildirdi. Ancak, 2023 ile kıyaslandığında Efsane Cuma'da adet satışlarında artış bildiren üye oranı bu yıl yüzde 60'ta kaldı. Bu durumun, indirimlerin sadece tek bir günle sınırlı kalmayıp, tüm aya yayılarak gerçekleşmesinin bir sonucu olarak değerlendirildiği vurgulandı. Sonuç olarak, Kasım ayında sektör genelinde, özellikle nakit sıkıntısı çeken markalar için bir toparlanma yaşandığı ve yılbaşı alışverişinin de aralık ayının ikinci yarısında sektöre hareketlilik getireceği öngörüldü.

TİCARİ GAYRİMENKUL KİRALARINDA İNDİRİM BEKLİYORUZ

Sinan Öncel organize perakendenin 2025 performansında maliyetlerin ve Türkiye'nin yakın coğrafyası başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin etkili olacağına dikkat çekti. Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyonla mücadele kapsamında 2025'te de talebi kısmaya yönelik önlemler büyük olasılıkla devam edecek. Diğer taraftan bulunduğumuz coğrafyada jeopolitik riskler artıyor. Komşumuz Suriye'de 61 yıllık rejimin yıkılmasının ardından gelişmelerin nereye evrileceğini henüz öngöremiyoruz. Bölgemizdeki belirsizliklerin artması halinde 2025'te ülkemizi ziyaret edecek turist sayısında düşüşle karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri hesaba katarak şimdiden

önlemlerimizi almalıyız. Özellikle fahiş kira artışlarının önüne geçecek düzenlemenin bir an önce yapılmasının enflasyonla mücadeleye de önemli katkı yapacağını değerlendiriyoruz. Nitekim olaya rasyonel yaklaşan bazı mal sahipleri yasal düzenlemeyi bile beklemeden indirime başladı. AVM'lerde değil ama cadde mağazalarında son dönemde indirimlerin yapıldığına tanık oluyoruz. Bu işin sürdürülebilir olması için tüm ticari gayrimenkullerden indirim bekliyoruz. Aksi takdirde 2025'te ticari alanlarda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz."

E-TİCARETE STOPAJ UYGULAMASI ENFLASYONLA MÜCADELEYE ZARAR VERİR

Sinan Öncel, yılbaşından itibaren e-ticarette şahıs şirketleri için yüzde 15, limited ve anonim şirketler için yüzde 15 oranındaki stopaj vergisi uygulamasının da büyük bir yanlış olacağının altını çizdi. Öncel, uygulamanın hem e-ticaret pazarını küçültmesinden hem de enflasyonla mücadeleye zarar vermesinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi.