?si=E358onRjPBdRXne8
Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (The Gulf Research Center) tarafından düzenlenen Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) - Türkiye Ekonomik Forumu 2023, bugün başladı. 2 gün sürecek olan forumun ilk gününe Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.
Bugün İstanbul'da Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (The Gulf Research Center) tarafından düzenlenen Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomik Forumu 2023 iki ülke arasındaki üst düzey katılımcıları, bakanları ve bürokratları ağırladı.
Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023’ün bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak adına düzenlediğini duyuran UİP Kurucusu ve Başkanı Cengiz Özgencil, "Bölgemiz ülkeleri birbirinin potansiyelini ve sundukları karşılıklı fırsatları ancak son zamanlarda daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Geçmişte her birimizin yüzü sadece batıya dönüktü. Aramızdaki iktisadi ilişkileri geliştirmenin hepimize sağlayacağı faydaları yeterince farkında olduğumuzu söylemek mümkün gözükmüyor. Ancak memnuniyetle ifade etmem gerekiyor ki, günümüzün değişen siyasi ve iktisadi ikliminde birbirimizi daha yakından tanımak ve çok yönlü iş birliklerini geliştirme arayışını başlatmış bulunuyoruz." dedi.
100'ün üzerinde katılımcıyla tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin temellerinin atılmasını sağlayacak forumun ilk gününe Ticaret Bakanı Prof.Dr.Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılım sağladı.
Forumun açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin son zamanlarda Körfez ülkeleri ile gerçekleştirdiği ticaret hacimlerine değindi. Konuşmalarına İsrail ve Filistin savaşı ile başlayan Bolat, ''Öncelikle İsrail'in son saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Filistin halkının haklı davasında yanında olmaya ve Filistin'e her alanda tam destek vermeye devam edecektir'' dedi.
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonominin giderek büyümeye devam ettiğini belirten Bolat, ''Türk ekonomisi 2022 yılında %5,5 büyümüştür. Bu büyüme oranları ile Türkiye, OECD ve G20 ülkeleri arasında ilk üçtedir. Ayrıca 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan ihracatımız 7 kattan fazla artarak 2022 yılında 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihinde ulaşılan en yüksek ihracat rakamıdır'' ifadelerini kullandı.
Son dönemde dünya ticaretinde yaşanan daralmaya rağmen, ihracatta son aylarda kırılan rekorların ülke ekonomisi adına umut verici olduğunu belirten Bolat, ''2023 yılı Ocak-Ekim döneminde ihracatımız deprem felaketine ve dünya ekonomisindeki zayıflamaya rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre artış sağlayarak 210,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ekonomik büyümenin temelinde; üretimi, yatırımı ve ihracatı teşvik eden başarılı politikalar yer almaktadır'' dedi.
''KİK ülkeleri ile ihracatımız 1,2 milyar dolardan 9,4 milyar dolara ulaştı''
Bolat: ''Bugün, Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ticaret hacmi önemli ölçüde artmış durumdadır. 2022 yılında Arap ülkelerine ihracatımız bir önceki yıla göre %15 artarak 46 milyar dolara ulaşmıştır. İthalatımız ise %31 artarak 36 milyar dolar olmuştur. Aynı yıl, Arap ülkelerinin toplam ihracatımızdaki payı %18 ithalatımız içerisindeki payı ise %10 olmuştur. Bölgesel ve küresel bir ticaret merkezi olarak KİK ülkeleriyle iş birliğine her zaman öncelik veriyoruz. Bölgesel entegrasyon projeleri, stratejik ikili anlaşmalar ve güçlü siyasi ilişkiler yoluyla ticaretin artmasının ve iş birliğinin derinleşmesinin önünü açıyoruz. Bu doğrultuda KİK ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz yıllar içerisinde önemli ölçüde artış göstermiştir. 2002'den 2022'ye kadar olan dönemde KİK ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz 2,1 milyar dolardan 22,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu kapsamda, KİK ile ihracatımız 1,2 milyar dolardan (2002) 9,4 milyar dolara (2022) yükselmiştir. Benzer şekilde 2002 yılında 908 milyon dolar olan ithalatımız 2022 yılında 13,3 milyar dolara ulaşmıştır. KİK ülkeleri ile olan ticaret hacmimiz 2022 yılı itibarıyla 22,7 milyar dolar seviyesindedir. Bu rakamlarla 2022 yılında KİK ülkeleri ile ticaret hacminde rekor seviyeye ulaştık ve Türkiye, KİK ülkelerinin en büyük 9'uncu tedarikçisi oldu. İkili ticaret rakamlarımızdaki artış umut verici olsa da mevcut rakamların potansiyelimizi yansıtmadığını düşünüyoruz. Bu bağlamda ikili ticaret hacmimizde dengeli bir artış sağlamak ve sürdürülebilir bir ticari ilişkiye ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye hazırız''