EKONOMİ

Medyafors Başkanı Erem, "Bayim Olur Musun? Fuarı sadece ticari bir etkinlik değil, kalıcı ihracat sağlıyor"

Abone Ol

22. Bayim Olur Musun? Fuarı İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi’nde kapılarını açtı. Medyafors Fuarcılık organizatörlüğünde düzenlenen Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’nda girişimci ve yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. 17 – 20 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuar Fuar Dergisi medya sponsorluğunda büyümeye hız katmak isteyen markalarla girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiriyor.

"30 bin kişilik bir ziyaretçi beklentimiz var"

Medyafors Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Erem Fuar Dergisi mikrofonlarımızla fuarla ilgili detayları paylaştı. Erem, fuar kapılarının her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılımla açıldığını belirtti ve 30 bin ziyaretçi beklentisi olduğunu paylaştı. Şu anki ziyaretçi sayılarından oldukça memnun olduklarını ifade eden Erem, “22 yıldır olduğu gibi, kapılarımızı açtık ve inanılmaz bir ziyaretçi akını var. 30 bin kişilik bir ziyaretçi beklentimiz var. Hem online bilet alan yatırımcı adaylarıyla, hem de markalarımızın ulaştığı yatırımcı adaylarıyla bu sene çok farklı bir forum olacağını biliyorduk."

"55 farklı ülkeden ziyaretçi ağırlıyoruz"

Markaların yurtdışına açılmasıyla ilgili çalışmalarına da değinen Erem, Bayim Olur Musun? Fuarı’nın bu konudaki başarısını vurguladı: "Geçen yıl bu fuarda 4.600 yabancı ağırladık. Bu yıl bu rakamın daha da artacağını düşünüyoruz. Irak, İran, Suudi Arabistan, tüm Orta Doğu, Dubai, Abu Dhabi, Katar gibi 55 farklı ülkeden geliyorlar. Afrika var, Kuzey Afrika, özellikle Mısır ve Fas, bayilik anlamında çok önemli ülkeler.

Erem, Türk markalarına karşı artan ilgiyi ve Türk Cumhuriyetlerindeki gelişmeleri de aktardı: "Azerbaycan'da zaten bir patlama vardı. Türk markalarına karşı büyük bir ilgi var. Ama Özbekistan da sıraya girdi. Şu anda Özbekistan'da 8 tane franchise birimi inşa ediliyor. İnanılmaz bir büyüme yaşanıyor."

Erem, Avrupa pazarında da Türk markalarının etkisini ve potansiyelini vurgularken, gıda sektörüyle ilgili ihracat zorluklarına da değindi: "Avrupa'da da Türk markaları kendilerine yer buluyor. Özellikle gıdada bazı sıkıntılar yaşanabiliyor, çünkü ihracat konusunda gıdanın bazı kısıtlamaları var. Ancak girişimcilerimiz durdurulamıyor, örneğin Avrupa'nın en büyük döner fabrikasını Almanya'da kurdular."

"Franchise demek; kalıcı ihracat demek"

Franchise sisteminin kalıcı ihracat anlamına geldiğini belirten Erem, sistemin farkını şu şekilde açıkladı: "Geleneksel ticarette siz yurt dışında bir müşteri bulmuş olabilirsiniz, ama o müşteri bir sene sizden alırken ertesi sene başka bir ülkeden alabilir. Ancak franchise vererek yurt dışında kendi mağazalarınıza sahip olursanız, kalıcı bir ihracat süreci başlatmış olursunuz."

Sermaye sahipleri için fuarın sunduğu yatırım fırsatlarına değinen Erem, franchising'in diğer yatırım enstrümanlarıyla karşılaştırıldığında daha kârlı olduğunu ifade etti: "Bu fuarda 500 milyon lirayla 25-30 milyon civarında franchise alınabilecek imkanlar var. Ancak işin kârlılığı çok daha önemli. Franchise ve bayilik alımlarının döviz, faiz ve borsadan daha kârlı olduğunu bu firmalar kanıtlıyorlar. Örneğin burada bir firmamız var; 500 bin liraya anahtar teslim bir dükkan açabiliyorsunuz ve ikinci aydan itibaren 50 bin ile 150 bin lira arasında gelir elde edebiliyorsunuz."

Franchise sektörünün Türkiye'de perakende sistemini domine etmeye başladığını ve hızla büyüdüğünü belirten Erem: "Franchise sistemi şu anda Türkiye'de perakende sektörünün %3'ünü oluşturuyor, ancak çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve perakende sistemimizi domine edecek hale geliyor. Biz de bu sektöre hizmet vermekten inanılmaz mutluyuz." şeklinde konuştu.

"Bayim Olur Musun? sadece ticari bir etkinlik değil, girişimcilik fikrini de teşvik ediyor"

Erem, fuarın sadece ticari bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda girişimcilik fikrini de teşvik ettiğini ifade etti: "Buradaki markaların her biri bir girişim fikriyle ortaya çıkmış. Bu fuar, çok insanın hem kendini geliştirdiği hem de ufkunu açan bir platform. Herkesin yatırım fırsatlarını değerlendirmesini öneriyoruz."

2025 yılı için hedeflerini ve sektördeki büyüme beklentilerini paylaşan Erem, fuarın ekonomiye ve istihdama olan katkılarına dikkat çekti: "Bu forumdan 500 milyon dolarlık bir iş çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu, Türkiye'nin ihracat potansiyelini artıran bir sektör. Ayrıca franchise sistemi ile istihdama katkı sağlıyorsunuz. Real sektörde işinizi başlattığınızda, hem ülke ekonomisine hem de istihdama katkı sağlıyorsunuz."

Son olarak yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Erem, fuarın sunduğu fırsatları kaçırmamaları gerektiğini vurguladı: "Yatırımcılarımızın markalarımızı gezmelerini, franchise şartlarını öğrenmelerini ve en doğru kararı vermelerini öneriyoruz. Fuara gelip zaman ayırmalarını tavsiye ediyoruz. Fuara gelen birçok kişi kararlarını burada veriyor ve umduğundan farklı sektörlerde franchise anlaşmaları yapabiliyor."