Türkiye'yi yasa boğan depremler 10 ilde etkili olan iki büyük depremi 3 başlık altında ele alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis yaşanan depremlerin insani ve sosyal boyutlarını ele aldı.
Depremin etkilediği bölgelerdeki ekonomik faaliyetlerin durduğuna ve birçok işletme, üretim alanının hasar gördüğünün altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis; “Bu durum hem bölge halkının hem de ülke ekonomisinin genelinde olumsuz etkiler yaratacağı anlamına geliyor” dedi.
Depremden etkilenen illerde, hayvan yetiştiriciliğinde önemli payı olan bölgeler olduğunu söyleyen Mehmer Reis, ahırların çöktüğünü ve bu bölgenin temel geçim kaynağı olan hayvanların çoğunun enkaz altında kaldığını söyleyerek; “Deprem bölgesindeki tarım arazilerinin 3,7 milyon hektarının depremin yıktığı 10 ilimizde olduğunu görüyoruz. Kayıtlı çiftçi sayısı da yaklaşık 270 bin. Bu çiftçilerimiz Türkiye’deki tarım alanlarının yüzde 16’sını ekip biçiyor. Depremin olduğu 10 ilin ekonomik yapısına bakıldığında öncelikli sektörü tarım ve tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık olduğu görülüyor. Güneydoğu Anadolu projesi kapsamında Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep Şanlıurfa, Kilis verimli tarım arazilerine ve önemli tarımsal üretim potansiyeline sahip illerdir. Türkiye’deki toplam tarım alanlarının yüzde 16,2’si deprem bölgesinde bulunuyor. Tahıl ekilen alanların yüzde 15,5’ine, sebze bahçelerinin yüzde 15,2’sine sahip olan bu illerin meyve bahçelerindeki payı ise yüzde 25’in üzerinde. Bölgenin hayvan varlığı ülkedeki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 12’sini, küçükbaş hayvan varlığının ise yüzde 16,3’ünü oluşturuyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında üretilen buğdayın yüzde 19’u, kırmızı mercimeğin yüzde 73’ü, nohudun yüzde 11’i ve arpanın yüzde 10’u deprem bölgesinde üretildi.” “Deprem bölgesinin tarımsal hasılaya katkısı 85 milyar TL’dir'' Reis: “Deprem bölgesinin tarımsal hasılaya katkısı 85 milyar TL’dir. Bunun 52 milyar TL’si bitkisel üretim, 34 milyar TL’si de hayvancılıktan geliyor. Özetle, bölgenin tarımsal hasıladaki payı yüzde 15 civarındadır. Türkiye’nin toplam tarım ve ormanlık ürünleri ihracatının yaklaşık beşte birini gerçekleştiriyor. 10 ilin 2022’deki toplam ihracatı 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti toplam ülke ihracatındaki payı yüzde 9. Gıda üretimi ve ihracatındaki payları göz önüne alındığında bu illerin üretim, istihdam, gıda arzının sürdürülebilirliği ve ihracat açısından ülke ekonomisinde önemli bir yeri var.”