DÜNYA

Merkez Bankalarının politika değişiklikleri

Abone Ol

Dünya çapındaki merkez bankaları, İsviçre'nin faiz oranlarını düşürerek büyük ekonomiler arasında ilk adımı atması ve Japonya Merkez Bankası'nın 17 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını yapmasıyla bu hafta önemli bir dönemeç noktasına ulaştı.

Piyasalar halen dünya çapındaki en etkili merkez bankalarının, son iki yılda yüksek enflasyonu kontrol altına almak için uyguladıkları sıkı para politikasını ne zaman gevşeteceklerini değerlendiriyor.

Japonya Merkez Bankası, durgun bir ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonu artırmak amacıyla 17 yıldır negatif faiz oranlarını koruyan bir istisna olmuştur. Ancak Salı günü, getiri eğrisi kontrolü ve niceliksel genişleme gibi alışılmadık politikalarının sona erdiğini duyurdu.

Japonya, sendikalı işçiler ve ülkenin merkezi ekonomik sistemi olan "Japan Inc." arasındaki müzakerelerin ardından ücret artışları bekliyor. BOJ politika yapıcıları, bu yüksek ücretlerin iç talebi artıracağını ve dolayısıyla enflasyonda daha fazla artışa neden olacağını öngörüyor.

Pimco Japonya eşbaşkanı Tomoya Masanao, bu değişimin orta ve uzun vadeli etkilerinin, piyasaların öngördüğünden daha önemli olabileceğini ve asıl sorunun Japon enflasyon oranlarının salgın sonrası seviyelerinin nerede istikrar kazanacağı olduğunu belirtti. Masanao, BOJ'un %2 enflasyon hedefine bağlı kalmasına rağmen, BOJ'un bu hedefe ulaşmak için sürekli olarak destekleyici para politikası uygulamasının pek olası olmadığını ifade etti.

İsviçre Ulusal Bankası (SNB), Perşembe günü ana politika faizini 0,25 puan indirerek %1,5'e çekti ve enflasyonun öngörülebilir gelecekte muhtemelen %2'nin altında kalacağını açıkladı.

İsviçre'nin tüketici fiyat endeksi enflasyon oranları, Haziran 2023'ten bu yana beklenen seviyenin altında seyretti. SNB, İsviçre Frangı'nın gücünün de arttığını belirtti ve bu durumun politika gevşetme kararını etkilediğini vurguladı.

ABD Federal Rezervi (Fed), Çarşamba günü faiz oranlarını %5,25-%5,5 aralığında sabit tuttu ve bu yıl içinde üç kez 25 baz puanlık faiz indirimi yapma rehberliğini yeniledi.

Piyasa vadeli işlemleri, Fed'in Haziran ayındaki toplantısında ilk faiz indiriminin %70 civarında bir olasılıkla gerçekleşeceğini öngörüyor. GSAM, "enflasyonun yüzde 2'nin altına düşmesine rağmen, büyük merkez bankalarının önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine devam edeceklerine inanıyor" dedi.

İngiltere Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını %5,25'te sabit tuttu, ancak iki üye daha fazla faiz artışı için desteğini geri çekti ve tutma lehine 8-1'lik bir bölünme yarattı.

Deutsche Bank, Banka'nın Mayıs ayındaki bir sonraki toplantısında kesinti çağrısına bağlı kalıyor, ancak gerekli kanıtların ölçeği ve kapsamına ilişkin soru işaretleri göz önüne alındığında "sadece".