EKONOMİ

MİB Başkanı Burak Yakın: Altın sektöründe acil tedbirler alınmazsa, istihdam ve üretim kaybı kaçınılmaz olacak

Abone Ol

Dünyanın en büyük 5 mücevher fuarlarından biri olan IJS Istanbul Jewelry Sho

apılarını açtı. Gerçekleşen fuar 180 ülkeden 1000 kişilik alım heyetinin katılımı ile düzenleniyor. Gerçekleşen fuarda sektörlerine yönelik açıklamalarda bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, "Altın sektöründe acil tedbirler alınmazsa, istihdam ve üretim kaybı kaçınılmaz olacak" dedi.

Mücevher İhracatçılar Birliği Başkanı Burak Yakın, Fuar Dergisi'ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sektör açısından dünyada bir numarada yer aldığını vurgularken, altın kotası konusunda yaşadıkları sıkıntıya dikkat çekti. 

Konuşmalarında fuara dair detayları aktaran Yakın, “3 aydır bu fuarımız üzerinde çalışıyoruz. Bizim hem Nisan hem Ekim fuarımız var. Bu fuarda 5 hol kapattık, yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alan. 500 firma katılıyor ve 1000'e yakın markamız var. Ayrıca 1000'e yakın da alım heyeti getirdik. Yurt dışından 26 bin ziyaretçi bekliyoruz bu fuarda. Ancak bilindiği üzere sektörümüzde altın kotası diye bir şey var. Bu durum da sektörün belini büküyor. İlk defa bu fuarda 69 yabancı firma katıldı ve Türkiye'deki pazara göz dikmiş durumdalar. Normalde İtalya'dan 7-8, en fazla 10 firma katılırken, bu yıl 69 firmanın katılması sektörümüz için üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.

"Altın kotasının acilen kaldırılması gerekiyor"

Fuar için umutlu olduklarını ancak sektör olarak altın kotasına takıldıklarını aktaran Yakın,  “Buradan Ankara'daki yetkililere sesleniyoruz: Acil olarak sektörün önündeki kotanın kaldırılması gerekiyor. Çünkü istihdam ve üretim açısından dünyada lider bir sektörüz ve bunu daha da ileriye taşımak istiyoruz. Ancak mevcut durum bunu göstermiyor. Üreticilerimiz Malezya, Dubai ve Suudi Arabistan’a yerleşmiş durumda ve bu durum artarak devam ediyor. 2018-2020 yıllarında yabancı firmalar Türkiye’ye gelmişti; şimdi ise aynı firmalar Dubai’de üretim tesisleri kurmak için geri dönüyorlar. İnşallah iyi olacak, ancak şu anda fuarın ilk günü ve altın fiyatı 5000 dolar. Bu da sektörün belini büküyor. İnşallah sektörümüzün yolu açık olur ancak işler biraz zor görünüyor” dedi.

Yakın, sektör olarak geçtikleri zor dönemler için atılması gereken somut adımların olması gerektiğini belirtti. Yurt dışından kaçak altın geldiğini ve sektörün merdiven altına itildiğini dile getiren Yakın, şu ifadeleri kullandı:

"Şöyle bir gerçek var: Yastık altı ile ihracatçının altınını karıştırmamak lazım. Yastık altına giden altın zaten alınmıyor veya yastık altına gidiyor. Asıl düşünülmesi gereken, yastık altındaki altını nasıl çıkaracağımızdır. Ancak ihracatçının altını ile yastık altına giden altını karıştırdığınız sürece ham madde değeri dünya standartlarında fark yaratıyor. Yurt dışından kaçak altınlar gelmeye başlıyor ve sektör merdiven altına itiliyor. İnşallah bu durum düzelir."

Düzenlenen fuar ile sektöre önemli bir katkı sunacaklarını dile getiren Yakın, yine de altındaki kotaya takıldıklarını belirtti. 1985 yılından beri sektörün içinde olduğunu ve güncel altın kaçakçılığının giderek arttığını belirten Burak Yakın, ekonomi yönetiminden tekrardan bu durum hakkında tedbir alınması gerektiğin dile getirdi. Yakın, şu ifadeleri kullandı:

"50 bin metrekarelik bir alanda 500'e yakın firmayı yerleştirmek önemli bir iş. Milyonlarca lira harcanmış durumda. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu kalitede ve bu tasarımda bir altın ve mücevher fuarı bulamazsınız ama altındaki kotaya takılıyoruz. Dünya standartlarında altın 5000 dolar ise bu durum bir sıkıntı olduğunu gösterir. Ben 1985 yılında sektöre girdim. O zaman altının kilosu 7500 dolardı ve 200 dolara kaçakçılık yapılıyordu. 7500 dolarken 200 dolara kaçakçılık yapılırken, şimdi 5000 dolarda neler yapılacağını düşünün. Bu nedenle Ankara’nın önemli tedbirler alması gerekiyor ve sektörün önünü açması lazım"