EKONOMİ

Mobilya Sektöründe Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele: 53 Milyon Lira Ceza Kesildi

Abone Ol

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında sektörel saha denetimlerini sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ülke genelinde eş zamanlı bir denetim operasyonu gerçekleştirdi. Bu operasyonun odak noktası, mobilya sektörü oldu.

Son bir ay içinde mobilya imalatçıları ve bu sektöre bağlı ilişkili alanlarda yoğunlaşan denetimler, İstanbul'daki MODOKO ve MASKO ile Ankara'daki Siteler gibi üretimin yoğun olduğu 29 şehirde faaliyet gösteren mükellefleri kapsadı. Bu kapsamda, mobilyanın ham maddeden mamul ürüne dönüşene kadar üretim zincirinde yer alan ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, kesim, boya, vernik işleri, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürün satıcıları ile avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde gibi ürünlerin satışını yapanlar denetlendi.

Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN üzerinden yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmemesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmelerin belge düzenine uyumları, doğru KDV oranlarının uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi hususlar mercek altına alındı. Bir ay süren bu kapsamlı çalışmada, 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesildi.

Yapılan denetimlerde, 42,3 milyon liralık hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edilirken, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasında uyumsuzluklar belirlendi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı tespit edildi.

Denetim sonuçları arasında en dikkat çekici bulgulardan biri, 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan faaliyet gösterdiğinin ortaya çıkması oldu. Ayrıca, 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilerek durum Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz tüm hızıyla devam edecek. Sektörler üzerindeki denetimlerin artarak süreceğini ve mükelleflerin tamamının kayıt altına alınana kadar bu çalışmaların süreceğini belirtti. Vergide adalet ve etkinlik hedefiyle, dürüst mükelleflerin yanında olduklarını vurgulayan Şimşek, çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacaklarını" ifade etti.