FUAR HABERLERİ

OYDER Başkanı Raşit Akar: Gümrüklerde yaşadığımız sıkıntılar oyuncak imalatçılarını ve ihracatçılarını sıkıntıya sokuyor

Abone Ol

Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Oyuncakçılar Derneği (OYDER) desteği ile altıncısı düzenlenen Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı’nda açıklamalarda bulunan OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Akar, devletin uyguladığı bazı tarifelerin sektörü etkilediğini belirterek, “Gümrüklerde yaşadığımız sıkıntılar oyuncak imalatçılarının ve ihracatçılarının oldukça sıkıntılı bir dönem yaşamasını beraberinde getirdi” dedi.

Oyuncak sektörünün en önemli buluşması olan İstanbul Oyuncak Fuarı, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından OYDER desteği ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Fuarın açılışını gerçekleştiren OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Akar, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Akar, fuara katılım sağlayan firmaların çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, “Firmalarımız  uzunca bir süredir yapmış oldukları ürünleri burada sergileme fırsatını ve insanlara gösterme imkanı bulacaklar. Bu yüzden sektörümüzün özellikle ve önemle beklediği bir fuarda ve şu an bütün sektör çok heyecanlı bir şekilde ilk günümüzü yaşıyoruz. Fuarda yaklaşık 135 yerli ve 17 yabancı firma katıldı. Farklı ülkelerden yaklaşık 70 ülkeden ziyaretçi kaydı yapıldı” diye konuştu.

“OYUNCAK SEKTÖRÜ OLARAK YAŞADIĞIMIZ SIKINTILAR VAR”

2023 yılını değerlendiren OYDER Başkanı Akar, “Sektör 2023 yılının sonlarına doğru biraz sıkıntılıydı. Çünkü oyuncak sektörü olarak yaşadığımız bazı sorunlar var. Özellikle pandemi döneminde Türk oyuncakçıları oyuncak sektöründe altın yılını yaşadı. Gerek iç piyasada gerekse ihracatta çok ciddi büyümeler yakalandı. Bunun tabii ki sebepleri, Çin'in kapalı olması, navlun fiyatlarının yüksek olması, özellikle Avrupa'daki oyuncak tedarikçilerini Türkiye pazarına yönlendirdi. Bu da bizim firmalarımız için oldukça olumlu sonuçlara yansıttı ve bunu gören firmalarımız oyuncak sektörüne ciddi anlamda yatırım yaptı. Yeni kalıplar, yeni makineler, yeni yerler. Ama pandeminin bitmesiyle düşen navlun fiyatları, Çin'in tekrar açılması ve Çin'deki ürün çeşitliliği maalesef sektörümüzü biraz geriye attı ve insanlar şu an biraz daha endişeli” şeklinde konuştu.

“2024 YILINDAN UMUTLUYUZ”

 Başkan Akar, devletin uyguladığı bazı tarifelerin sektörü etkilediğini vurgulayarak,Özellikle bizim imalat noktasında katma değerli ürün yapmamız için gerekli olan aksan parçalarımız var ve bunları genelde uzak doğudan ithal ediyoruz. Çünkü bazı ürünler Türkiye'de maalesef yapılmıyor, buna uygun sektör yok, yapan yok. Bu yüzden burada devletin uyguladığı bazı tarifeler, gümrüklerde yaşadığımız sıkıntılar oyuncak imalat ve ihracatçılarının şu an oldukça sıkıntılı bir dönem yaşamasını beraberinde getirdi.

Tabii ki dünyada yaşanan bir ekonomik kriz var, bunu yurt dışına gittiğimiz fuarlarda görüyoruz, takip ediyoruz, konuşuyoruz, biliyoruz. Bunun bir sektör olarak Türkiye olarak en az, en düşük safhada yaşamak istiyoruz ve bu yüzden bu tip organizasyonlarla pazarı gerek yurt içinde gerekse yurt dışında canlandırma gayretindeyiz” dedi.

İstanbul Oyuncak Fuarı’ndan beklentilerini açıklayan Akar, şu ifadelere yer verdi.

“Fuardan beklentimiz, dediğim gibi, 2024'te umutluyuz. Oldukça yoğun bir yabancı katılımcı bekliyoruz, özellikle Türkiye Cumhuriyetleri'nden, Balkanlardan ve Avrupa'dan. İnşallah Çin'de navlun fiyatlarında bir artış söz konusu ve teslimatlarda uzama söz konusu çünkü Kızıldeniz'de yaşanan sorunlar navlun fiyatlarını ve teslimat sürelerini arttırdı. Bu da bizim için belki bir şans olabilir. O yüzden sektör olarak bu fuardan umutluyuz. İnşallah ihracat noktasında ve yeni yaptığımız ürünleri iç piyasadaki müşterimize tanıtma noktasında güzel ve verimli bir fuar olacağını düşünüyoruz. İnşallah da böyle olur.”