EKONOMİ

Posco Assan TST'nin Talebiyle Başlatılan Anti-Damping Soruşturması, Sakaryalı Üreticileri Zorluyor

Abone Ol

Posco Assan TST'nin talebiyle başlatılan anti-damping soruşturmasıyla ilgili olarak Sakarya'daki üreticilerden sert açıklamalar geldi. Şehirde paslanmaz çelik kullanan çok sayıda firma, söz konusu soruşturmanın, sektördeki pek çok işletmeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Sakaryalı üreticiler, Posco'nun uygulamalarıyla tekel olma yolunda ilerlediğini belirtirken, ek vergi getirilmesi için başlatılan soruşturmayı da haksız bir girişim olarak değerlendirdi.

Sakarya'nın 10 milyar dolarlık ihracatı ve 4 milyar dolarlık ithalatı ile hem üretim hem de ticaret açısından önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, "Sakarya, üretim şehri ve ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayanıyor. Ancak mevcut ekonomik koşullar zaten üreticilerimizi zorluyor. Enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanma ve aşırı değerli Türk Lirası, sadece büyük firmaları değil, KOBİ’leri de olumsuz etkiliyor. Şimdi bir de paslanmaz çeliğe yönelik ek vergi için başlatılan soruşturma var. Bu, üreticileri daha da sıkıştıracak. Yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkarılan gümrük vergileri zaten büyük bir yük oluşturmuşken, ek vergi getirilmesi ciddi bir tehdit oluşturuyor," ifadelerini kullandı.

İhracatta Rekabet Zorlaşıyor

Sakarya’daki paslanmaz çelik kullanan firmalar, Posco Assan TST'nin talebiyle başlatılan anti-damping soruşturmasının, gümrük vergilerinin daha da artmasına neden olabileceğinden endişe ediyor. Yılbaşında yüzde 8 olan gümrük vergisi, yüzde 12'ye yükseltilmiş ve söz konusu soruşturma sonucunda bu oranının yüzde 25'e çıkarılabileceği iddiaları, üreticilerin rekabet gücünü daha da zayıflatmakta. Peymak Gıda ve Süt Makineleri Genel Müdürü Şenol Çalışkan, "Bizim ham maddemiz tamamen krom. Toplam ciromuzun yüzde 75'ini ihracattan sağlıyoruz. Ancak son vergi artışları ile rekabet edebilmek giderek daha zor hale geldi. Şu an rakip ülkelerle yarışmak neredeyse imkansız durumda. Yüzde 20'lik pazar kaybı yaşadık. Ek vergi gelirse, tamamen rekabet dışı kalacağız," dedi.

Posco’nun Yerlilik İddiası Sorgulanıyor

Posco Assan TST'nin yerli üretici olduğu iddialarına da tepki gösteren Sakaryalı üreticiler, firmanın aslında ithal ürünleri işleyerek sattığını, bu yüzden yerli üretici olarak korunmasının doğru olmadığını savunuyor. Novac Makine Pazarlama Müdürü Müfit Güreş, "İki yıl önceye kadar İtalya ile rekabet edebilirdik, ama şimdi yüzde 20 daha pahalıyız. Çin, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler de piyasaya girmeye başladı. Bizim için rekabet alanı giderek daralıyor. Bir de üstüne Posco'nun talebiyle ek vergi getirilmeye çalışılması, işleri daha da zorlaştırıyor," diye konuştu.

Tekelleşmeye Karşı Mücadele

Posco Assan TST'nin sektörde tekel olma amacını güttüğünü öne süren Cancan Firması Genel Müdürü Tunç Özuğurlu, "Rekabet Kurumu'nun amacı tekel oluşumlarını engellemektir, ancak Posco her geçen gün bu yönde adımlar atıyor. Uzun yıllardır bu firma ile mücadele ediyoruz ve üreticiler bu durumdan negatif etkileniyor. Eğer bu adımlar devam ederse, üreticiler olarak kapımıza kilit vurmak zorunda kalacağız. Sadece firmalarımız değil, aynı zamanda tüketiciler de bu durumdan olumsuz etkilenecek," dedi.

Rakip Ülkelerde Üreticiye Destek Veriliyor

Sakaryalı üreticiler, rakip ülkelerdeki üreticilerin daha fazla destek gördüğünü belirterek, Türkiye'deki üreticilerin de benzer şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Çemsan Firması Genel Müdürü Yalçın Açıldı, "Başka ülkelerde üreticilere uzun vadeli krediler, sübvansiyonlar ve destekler sağlanıyor. Bizim de buna ihtiyacımız var. Aksi takdirde rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Türkiye'deki üreticilerin de bu tür desteklerden faydalanması gerekiyor," şeklinde konuştu.

Sakarya'daki üreticiler, Posco Assan TST'nin talebiyle başlatılan soruşturmanın derhal sonlandırılmasını talep ederken, sektördeki pek çok firmanın zor durumda kaldığını ve bu durumun daha da kötüleşebileceğini belirtiyor.