Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Innovation Week 2024, "Out of the Box: Human, Culture, Model" temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Etkinliğin son gününde, Türkiye'nin Girişimcileri Ödül Töreni ve İnovaTim İnovasyon Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak katıldı.
Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, İnovaTİM İnovasyon Yarışması’ndaki gençlerin yapay zeka ve sürdürülebilirlik alanlarında özgün fikirlerinin ürün ve hizmete dönüşme serüveninin heyecanını deneyimlediğini ifade etti. "Teknolojik dönüşüm rüzgarının tarihte hiç olmadığı kadar hızlı ve kuvvetli estiği bir dönemde bulunuyoruz. Geleneksel iş modelleri ve süreçler, yenilikçi teknolojilerle hızla dönüşüyor; bu süreçte inovatif girişimlerin kısa sürede büyüyüp köklü firmaları geride bıraktığına şahitlik ediyoruz," dedi.
Kacır, "Teknoloji odaklı ürün ve hizmetler sunma kabiliyetinin, sürdürülebilir başarı ve rekabet avantajını belirlediği bu yeni dönemde iş dünyası için inovasyon, dijitalleşme ve Ar-Ge’ye yatırım yapmak artık bir tercih değil, zorunluluktur," ifadelerini kullandı.
Teknoloji girişimciliğinin Türkiye Yüzyılı’nda ülkenin her alanında yazacağı yeni başarı hikayelerinin ana aktörü olduğuna işaret eden Kacır, "Genç ve dinamik nüfusumuz, küresel üretim zincirinde sahip olduğumuz rol, Türkiye için teknoloji girişimciliğinin açacağı fırsat pencerelerinin nişanesidir. 208 üniversitemizde ve araştırma altyapılarımızda yüz binlerce araştırmacımızın geliştirdiği bilgiyi ekonomik değere dönüştürecek olan da teknoloji girişimciliğidir," dedi.
Kacır, bu anlayışla Türkiye’yi teknoloji girişimciliğinde devler ligine ulaştırmayı hedefleyen çok boyutlu politikalar ve girişimcilik ekosisteminin ihtiyaçlarını adresleyen düzenlemelerle, yeni teknoloji girişimlerinin yeşermesi ve ölçeklenmesi için çalıştıklarını belirtti. "Son 22 yılda adım adım oluşturduğumuz etkin ve bütüncül Ar-Ge teşvik mekanizmamızın girişimcilik ekosistemimizi taşıdığımız nokta, yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde atacağımız yeni hamleler için bizleri cesaretlendiriyor," şeklinde konuştu.
Kacır, Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısının 1600’ü aştığını ve tohum ve öncesi aşamasındaki girişimlerin TÜBİTAK Bigg programıyla 2379 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettiğini anımsattı. "TEKMER’lerle, sayıları 100’ü aşan kuluçka merkezleriyle ve hızlandırıcı programlarıyla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini destekliyoruz. 2018’den bu yana düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle milyonlarca gencimizi ülkemizin teknoloji geliştirme yolculuğuna dahil ettik," dedi.
Kacır, "Adeta girişim fabrikasına dönüşen TEKNOFEST’lerden her yıl binlerce girişim doğuyor. Türkiye, teknoloji girişimciliğinde altın çağını yaşıyor," diyerek ülkenin potansiyeline vurgu yaptı. Türkiye'nin artık teknoloji girişimciliğine başlamak ve ölçeklenmek için doğru adres konumunda olduğunu belirten Kacır, "Turcorn 100, Terminal İstanbul, Türkiye Tech Visa gibi girişimci dostu yeni uygulamalarla bu ivmeyi kaybetmeyecek ve daha da yükselteceğiz. Hedefimiz, 2030 yılına kadar bu topraklardan 100 Turcorn çıkarmak ve 100 bin teknoloji girişiminin yeşermesidir," ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, içinde bulunulan çağda teknoloji geliştirme kabiliyetine ve altyapısına sahip olan ülkelerin kalkınma yarışında bir adım önde olduğunu belirtti. "Ahlaki bir zeminde yükselmeyen, tekelci teknoloji geliştirme anlayışı, insanlık tarihi açısından bir ilerleme değil, aksine gerilemeye sebep olmuştur. Bu durumu, yanımızda Filistin’de ve Lübnan’da bizzat görüyoruz," dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Dijitalleşen dünyada pazar değil, yüksek teknoloji ve katma değer üreten Türkiye"yi inşa etme yolculuğunda önemli kazanımlar elde edildiğini aktaran Kacır, "Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayimizin milli ve özgün ürünleri bugün savaş paradigmalarını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar haline geldi. Artık kritik ve stratejik savunma teknolojilerine ulaşmak için el kapısında bekleyen bir Türkiye yok," ifadelerini kullandı.
Kacır, Türkiye’nin, uygulanan örtülü ambargoları nitelikli insan kaynağıyla, uluslararası kalitede üretim, Ar-Ge ve proje yönetimi kabiliyetleriyle yeni yerli ürün, sistem ve alt sistemleri geliştirmek için fırsata dönüştüren bir ülke olduğunu belirtti. "Teknolojide paradigma değişimlerinin, teknoloji yarışında geriden başlayan ülkeler için bir tehdit değil, aksine küresel ölçekte iddia sahibi olma yolunda bir fırsat olduğunu benimseyen bir Türkiye var," dedi.
Bakan Kacır, ihracata yönelik yüksek teknoloji odaklı yeni yatırımlar için yeni teşvik mekanizmalarının devreye alındığını kaydederek, "Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla ekonominin yükselişini destekleyecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı sunuyoruz," ifadelerini kullandı.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımları için Ar-Ge’den seri üretime, uçtan uca bütüncül bir destek mekanizması kurduklarını belirten Kacır, "Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği bir dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıkladık," dedi.
Kacır, "Dünyada ezberlerin değiştiği, alışkanlıkların terk edildiği bir dönemin içindeyiz. Bu yeni döneme teknoloji üretme ve geliştirmede 'yapamazlar, başaramazlar' diyenlere inat, artık kendi evlatlarının kabiliyetlerine, akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var," ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı. Türkiye’nin, bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi, olan bitene seyirci kalmayan bir ülke olduğunu vurguladı. "Afrika’dan Orta Doğu’ya, Avrupa’dan Uzak Asya’ya köprü kuran, yeni iş birlikleriyle geliştiren ve oyun değiştiren bir Türkiye var artık. Nitelikli, genç ve üretken beşeri sermayesiyle, eşsiz ticari bağları ve lojistik imkanlarıyla yatırımcıların gözdesi bir Türkiye var," diyerek güçlü bir mesaj verdi.