Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası güneş enerjisi teknolojileri ve depolama fuarı olan SolarEX İstanbul, 17. kez kapılarını açtı. Bu yıl, sektörünün dünyadaki en büyük üç fuarından biri olma özelliğini taşımakta olan etkinlik, 10 Nisan’da yapılan resmi açılış ile başladı ve 10-11-12 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde global ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Mikrofonlarımıza konuşan SolarEX Proje Müdürü Yasemin Terle, etkinliğin uluslararası çapta büyük bir ilgi gördüğüne dikkat çekti.
Terle, “SolarEX İstanbul, bu yıl dünyanın en büyük üçüncü fuarı olarak kapılarını açtı. 400’ü aşkın katılımcının yer aldığı fuarımıza, %30’u uluslararası firmalardan oluşan yoğun bir katılım gerçekleşti. Büyük bir ilgi ve taleple karşılaştık.” şeklinde açıklamada bulundu.
Bu yıl SolarEX İstanbul’a ilk kez dahil edilen İnovasyon Bölümü, sektördeki en güncel ürünleri ve teknolojileri ziyaretçilere tanıtacak. Terle, "Son bir yıl içerisinde geliştirilen en yeni teknolojilerin sergileneceği bu özel alanda, sektördeki en güncel ürünler teşhir edilecek." dedi. Ayrıca, fuar boyunca üç gün sürecek olan ÇATIGES Uygulama Yarışması da eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Yarışmanın finalistleri, bir sonraki etkinlikte özel sponsorluk paketlerine sahip olma fırsatı yakalayacak.
Fuar kapsamında, yatırımcılara ve katılımcılara detaylı bilgi aktarımının yapılacağı oturumlar düzenlenecek. Terle, "Yaklaşık 130 konuşmacının yer aldığı bu oturumlarda, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının liderleri ve dernek başkanları da sektörün geleceğine yön verecek konuları ele alacak." şeklinde açıklamalar yaptı. Bu oturumlar, sektörün geleceği adına kritik bilgiler paylaşacak.
140 uluslararası firma katılıyor
SolarEX İstanbul’a bu yıl 403 firma katılıyor ve bunların yaklaşık 140’ı uluslararası firmalardan oluşuyor. Geri kalan katılımcılar ise Türkiye’den yerli firmalardan oluşuyor. Yasemin Terle, "Sektörümüz, Türkiye’de yaşanan pazar daralması nedeniyle bu yıl alternatif pazarlara yönelme ihtiyacı duydu. Bu doğrultuda bir yıl boyunca kapsamlı çalışmalar yürüttük. Özellikle Orta Doğu ülkeleri ve Balkanlar’da yoğun tanıtım faaliyetlerinde bulunduk. Bu bölgelerden ciddi bir ilgi ve talep gördük." ifadelerini kullandı.
Fuarın ticari etkilerinden de bahseden Terle, "Bu fuardan ciddi bir iş hacmi beklentimiz var. Ülkemizde yaklaşık 75’e yakın panel üreticisi bulunuyor. Ayrıca birçok bileşen üreticisi firmamız da fuarımıza katılıyor. Bu firmaların, bizim gerçekleştirdiğimiz tanıtım faaliyetleri sayesinde önemli iş birliklerine imza atacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz yıla kıyasla daha yüksek ticari bağlantıların kurulmasını ve sektör adına daha güçlü bir sinerji yaratılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.