EKONOMİ

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, "Güvenli Gıda en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi"

Abone Ol

Güvenilir Ürün Platformu’nun düzenlediği 3. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi, yerel üretim yapan ve yerel üretimi destekleyen girişimcileri buluşturdu.  Zirve kapsamında "Türkiye’nin Kahramanları" temasıyla düzenlenecek törende, ekonomiye katkı sağlayan isimler ve markalar ödüllendirildi. Zirve, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen'in katılımıyla gerçekleşti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, İstanbul’da düzenlenen “Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni”nin açılışında yaptığı konuşmada, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularına değindi. Zirve, bu yıl "Türkiye'nin Kahramanları" temasıyla gerçekleştirildi ve gıda sektöründeki önemli paydaşları bir araya getirdi.

Gümen, bakanlık olarak 2023 yılında gıda işletmelerine yönelik toplam 1 milyon 302 bin denetim gerçekleştirdiklerini belirtirken, 2024 yılı itibarıyla bu sayının 940 bin 238’e ulaştığını ifade etti. Nüfus artışının gıda güvenliği üzerindeki etkilerine dikkat çeken Gümen, sürdürülebilir gıda sisteminin büyük önem taşıdığını vurguladı. "Gıda güvenirliğinin sağlanması, bakanlığımızın en önemli faaliyetlerinden biridir," diyen Gümen, piyasaya arz edilen her ürünün insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre açısından güvenilir olması gerektiğini söyledi.

Bakan Yardımcısı, gıda üretimi sürecinin her aşamasının kontrol altında tutulmasının hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. “Sofralarımıza ulaşacak gıdanın üretim öncesi aşamalardan itibaren en sağlıklı şekilde noktalanması, hem sektörümüzün hem de Bakanlığımızın en değer verdiği konuların başında gelmektedir,” dedi. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Tarımsal Üretimin Planlanması ve Sözleşmeli Üretim gibi yeni stratejiler geliştirdiğini de kaydetti.

Gümen, bakanlık olarak tüketici sağlığını korumak için denetim mekanizmalarını en etkin şekilde kullanmaya çalıştıklarını belirtti. Piyasadaki ürünlerin güvenilir olup olmadığına dair denetimlerin, üretici ve tüketiciyi doğrudan etkilediğini ifade etti. 2023 yılında başlatılan eş zamanlı sektörel denetim programıyla 194 bin 600 denetim gerçekleştirdiklerini dile getiren Gümen, bu tür denetimlerle etkinliği artırdıklarını söyledi.

Ayrıca, tüketicilerin yanıltılmasını önlemek amacıyla gıda etiketleme mevzuatında önemli yenilikler yapıldığını da sözlerine ekledi. Güvenilir gıda sağlamak için yeni düzenlemeler ve mevzuatlarla birlikte, gıda etiketlerine yönelik tüketiciler açısından faydalı değişiklikler gerçekleştirildiğini aktardı.

Gümen, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza, güvenli gıdanın en önem verdikleri konulardan bir tanesi olduğunu belirterek, "Bugün burada üreticilerimizin, sanayicimizin, iş adamlarımızın yanında olmak için geldik. Güvenli gıda için, kayıtlı gıda için, verimlilik için, sağlıklı gıda için her şeyi yapmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandu