EKONOMİ

Tasfiye olunacak kredi hacmi yılbaşından beri 73,8 milyar TL artış gösterdi

Abone Ol

Son dönemde Türkiye'nin kredi kartı ve tüketici kredileri piyasasında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Bu durumun arkasında faiz oranlarındaki yükseliş, reel ücretlerdeki düşüş ve genel ekonomik yavaşlama gibi etkenler bulunuyor.

Kredi kartlarında takipteki alacak hacmi, geçen yıl 10,2 milyar TL iken, bu yıl 37,2 milyar TL'ye yükseldi. Son dört haftada bu alacakların 5 milyar TL arttığı gözlemlendi. Aynı dönemde genel takipteki alacaklar da 32 milyar TL artarak 242,9 milyar TL'ye çıktı. Bu artış, takipteki alacakların dört haftada yüzde 11,8 oranında bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bir önceki dört haftalık dönemde, takipteki alacaklardaki artış miktarsal olarak 4,9 milyar TL, oransal olarak ise yüzde 2,3 oldu. Ancak son dört haftada, tasfiye olunacak alacak hacmi 52,9 milyar TL artış gösterdi ve bu artışın yüzde 60,5'lik kısmı son dört haftada gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde, tasfiye olunacak alacak hacminde artış sadece 11,3 milyar TL olmuştu. Yılbaşından bu yana ise tasfiye olunacak alacak hacmi 73,8 milyar TL artarak, oransal olarak yüzde 43,6 artış gösterdi.

Son dört haftada, tasfiye olunacak kredilerdeki 32 milyar TL'lik artışın 5 milyar TL'si bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklandı. Bireysel kredi kartında tasfiye olunacak alacak tutarı son sekiz haftada 8,9 milyar TL artışla 37,2 milyar TL'ye çıktı. Bu sekiz haftalık dönemdeki artış oransal olarak yüzde 24 oldu. Yılbaşından bu yana bireysel kredi kartlarında tasfiye olunacak alacaklar 21,9 milyar TL arttı ve bir yılda artış oranı yüzde 264,7 oldu.

Tüketici kredilerindeki tasfiye olunacak alacak tutarı son bir yılda yüzde 63,9 oranında artış göstererek 41,8 milyar TL'ye ulaştı. Ticari ve diğer kredilerdeki tasfiye olunacak alacaklar ise 30,6 milyar TL artarak 164,1 milyar TL oldu, bu artışın 16,3 milyar TL'si son dört haftada gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69,7 oranında artarak 645 bine yükseldi. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise yüzde 34,3 artışla 536 bin kişiye ulaştı. Temmuz ayında bu rakamın daha da arttığı tahmin ediliyor. Haziran 2024 itibarıyla, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yıllık yüzde 98,4 artışla 142 bin kişiye çıktı, bu rakam Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da yüzde 75,7 artışla 67 bine yükseldi. Ayrıca, bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam eden kişi sayısı Haziran 2024 itibarıyla 3 milyon 804 bin 248 olarak kaydedildi.

Kredi kartlarında azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor. Bu yüksek faiz oranları, kredi kartı borçlarının ödenmesindeki zorlukları daha da artırıyor.