Ticaret Bakanı Bolat, İSO Meclis toplantısında konuştu
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bugün Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen İstanbul Sanayi Odası’nın ağustos ayı meclis toplantısına katıldı. Toplantıda ihracatçılara yönelik açıklamalarda bulunan Bolat, ‘’İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak, finansman imkanlarını genişletmek için Bakanlık olarak var gücümüzle çalışıyoruz’’ dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve Orta Vadeli Program (OVP) Öncesi Süreçte Sanayi/ İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek" konulu ağustos ayı meclis toplantısına katıldı. Madencilikten elektroniğe, tekstilden gıda ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren İSO'nun Türkiye'nin en büyük sanayi odası olduğunu belirten Bolat, İSO üyesi firmaların, Türkiye sanayi üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştirdiğini bildirdi.
‘’Cumhuriyetimizin 100.yılında 120 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmayı hedefliyoruz’’
Ticaret Bakanı Bolat, gelişmiş ülkelerin sıkılaştırıcı politikaları, yüksek enflasyon ile azalan talep, jeopolitik gerilimlerin ilk başta gıda olmak üzere emtia fiyatlarını tetiklemesinin küresel resesyon endişelerini artırdığını belirtti.
Bakanlık olarak, sürdürülebilir ihracat artışı ve dış ticaret dengesi, etkin, hızlı ve güvenli bir gümrük anlayışı, adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret ortamı ilkeleri ile Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi için çalışmalara hızla devam ettiklerini belirten Ömer Bolat, ihracatta katma değeri yüksek, yüksek teknolojili ürünlere odaklandıklarını vurguladı.
Türkiye'nin son 20 yılda ihracatta yakaladığı başarılara değinen Bolat, "2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022 yılında tam 6,5 kat artışla 90,5 milyar dolara ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılında da inşallah 120 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
‘’Eximbank sayesinde 2023 yılı ilk 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlandı’’
Bakanlık olarak ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak, finansman imkanlarını genişletmek için bakanlık olarak çalıştıklarını açıklayan Bolat, İGE A.Ş. tarafından bugüne kadar 10 bini aşkın ihracatçıya 40,5 milyar TL’lik kefalet sağlandığını ve 2023 sonu itibariyle 90 milyar TL’lik krediye kefalet sağlanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Bolat: ‘’Eximbank vasıtasıyla da ihracatçılarımıza 2022 yılında 45 milyar dolar, 2023 yılı ilk 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlanmıştır. Bununla da kalmayarak, Eximbank'ın sermayesi 6,8 milyar TL artırılmış ve önümüzdeki dönemde ihracatçılarımıza daha fazla kredi verme imkanı sağlanmıştır. Yani yüzde 40 sermaye artışıyla sağladığımız bu 6,8 milyar lira, çarpan etkisiyle en az 70 milyar liralık kaynak olmuş oldu. Eximbank'ın kaynakları artınca finansman imkanları bakımından özel bankalar da kendilerini yarışa girmeye mecbur hissetti. Son 10 yıldır kamu bankaları harika işler yaptı. Türkiye ekonomisinin finansman ihtiyaçlarını destekleme ve mega projelerin desteklenmesi noktasında bütün imkanlarını kullandılar. Özel bankalar da artık bu rekabetin içerisinde olurlar’’
Bakanlık olarak 2023 yılında İstanbul için halihazırda 1,7 milyar liralık ihracata yönelik devlet yardımı sağlandığını açıklayan Bolat, ‘’İstanbul Sanayi Odası özelinde Oda tarafından 5 adet tamamlanmış URGE projesi ile bir adet aktif URGE projesini destekliyoruz. Bakanlık olarak üretimi ve ihracatı desteklerken yerli üreticileri ithalat kaynaklı zarar ve tehditlere karşı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun şekilde, ticaret politikası savunma araçlarıyla korumayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, 65 ürün grubunda damping ve sübvansiyona karşı önlem, 9 ürün grubunda korunma önlemi, 17 ürün grubunda önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı önlem ve 148 ürün grubunda ise gözetim önlemi uygulamış oluyoruz’’
Ticaret diplomasinin, en önemli enstrümanlarından biri olduğunu belirten Bolat, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde ikili temaslar gerçekleştirdiklerini, ayrıca yine yakın zamanda AB, Birleşik Krallık, Mısır, Azerbaycan ve Bulgaristan'dan muhataplarla dış ticaretin geliştirilmesi kapsamında görüşmelerde bulunduklarını anlattı.
''Küresel hizmet ihracatından aldığımız payı yüzde 2,1'e yükseltmeyi amaçlıyoruz"
Ticaret Bakanı Bolat, "2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu" ile yepyeni proje ve faaliyetleri hep birlikte hayata geçirmek arzusunda olduklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2'ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1'e yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını mevcut yüzde 36'dan yüzde 50'ye yükselteceğiz. KOBİ'lerin ihracattaki payını yüzde 26'dan yüzde 40'a çıkartmayı, Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 1,5'ten yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyoruz. Yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağız. Üreticimizi, sanayicimizi, çiftçimizi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacağız."
Bunlar da ilginizi çekebilir