EKONOMİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Kamuda tasarruf paketini olumlu karşılıyoruz

Abone Ol

TOBB'un 80. Mali Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve oda, borsa başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.

Düzenlenen toplantıda konuşmalarını gerçekleştiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un odalar ve borsaların emekleri ve gayretleriyle reel sektörün hizmet merkezi haline geldiğini belirtti. Birliğin dünyanın örnek aldığı bir yapıya dönüştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunların, el birliği, gönül birliği ve akıl birliğiyle başarıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her zaman Türk iş dünyasına destek gösterdiğini belirten Başkan Hisarcıklıoğlu, "Sizin liderliğinizde, iş ve yatırım ortamını kolaylaştıran, üzerimizdeki yükleri azaltan çok sayıdaki düzenleme hayata geçti. Tarihi bir başarı elde ettiğimiz Türkiye'nin Otomobili hayalimiz, yine sizin vizyonunuz ve himayenizde gerçeğe dönüştü. Siz de, iş hayatından geldiniz. Üretimin ve ticaretin zorluklarına vakıfsınız. Reel sektörü bilen biri olarak da, hep bu camianın yanında yer aldınız. Genel Kurullarımızda ve Ekonomi Şuralarında, saatler boyunca, sorunlarımızı dinlediniz. Pek çok faaliyetimize katılıp, Türk iş âlemine desteğinizi gösterdiniz. Sizin liderliğinizde, iş ve yatırım ortamını kolaylaştıran, üzerimizdeki yükleri azaltan, pek çok düzenleme hayata geçti. Tarihi bir başarı elde ettiğimiz, Türkiye’nin Otomobili hayalimiz; yine sizin vizyonunuz ve himayenizde gerçeğe dönüştü. 2017’de TOBB Genel Kurulu’nda bize verdiğiniz görevi yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bizlere güveniniz ve ilk günden itibaren desteğiniz için, şahsım ve camiam adına, size en içten şükranlarımızı arz ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze meselesindeki yardım ve destekleri için teşekkürlerini ileten Hisarcıklıoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımıza özel bir teşekkürümüz de Gazze için. Türkiye’yi, Gazze'ye sağlanan insani yardımlarda, dünyada birinci ülke yaptınız. Filistin’in yanında dirayetli şekilde durdunuz. Ümit ediyoruz ki, bir an önce kalıcı ateşkes sağlansın, bu insanlık dramı dursun" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarında Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve kabinedeki diğer isimler için de teşekkür dileklerini ileten Hisarcıklıoğlu, iş insanlarından gelen en çok sıkıntı ve talepleri Erdoğan ile paylaştı.

Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Finansmana erişimde giderek büyüyen bir sıkıntı var. Kobilere pozitif ayrımcılık yapılabilir ve onları kredi sınırlamaları dışında tutarak, piyasada bir rahatlama getirebiliriz. Ticaret-Sanayi Odalarına üye, küçük işletmelere yönelik de, yeni bir kredi destek sistemi kurabiliriz. Ticari kredi kartlarındaki taksit kısıtlarını kaldırabiliriz. İkinci konuya gelince; maalesef dünyadaki en katı istihdam piyasası mevzuatı bizde. Böylelikle istihdamı adeta cezalandırıyoruz. Firmaların daha fazla kişiye iş verebilmesinin önünü tıkıyoruz. AB ve ILO kriterlerini baz alan, bir işgücü reformuyla, bu olumsuz durumu da düzeltebiliriz.

Bir diğer önem verdiğimiz konu; sanayimizi büyütmek ve deprem riskine karşı korumaya almak. OSB’ler başta olmak üzere sanayiye büyüme alanı için yer bulamıyoruz. Bu da arsa fiyatlarını yükseltiyor. Sanayi yatırımlarını maliyetli hale getiriyor, zorlaştırıyor. Rakibimiz olan pek çok ülkenin toplam yüzölçümü içinde sanayiye ayrılan yer yüzde 3 civarında. Bizdeyse yüzde 1’in çok altında. Çorak, yamaç, tarıma uygun olmayan alanlardan sanayi için genişleme sahaları üretilmesini bekliyoruz.

Deprem riskine karşı da Orta Anadolu-Doğu Akdeniz hattında yeni bir sanayi havzası kurmalıyız. Böylece hem Marmara’nın kentsel dönüşümünü hızlandırabilir, hem de Marmara’da yüksek teknolojili yeni yatırımlar için alan açabiliriz. Bunun, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak tarihi bir adım olacağına inanıyoruz. Bu dev projede; altyapının hazırlanması, lojistik bağlantıların sağlanması, sanayinin taşınmasını içeren, uzun vadeli bir kaynağa ve kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç var. Bunları da ancak sizin himayenizde hayata geçirebileceğimizi, güçlü bir kanuni çerçeveyle yapabileceğimizi düşünüyoruz.

Son olarak, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin, pozitif gündem maddelerinde sağlanacak ilerlemeyle canlandırılması da, ülkemizin yararına olacaktır. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm, en somut pozitif gündem alanlarımız. Ayrıca, giderek büyüyen vize ve geçiş kotaları meseleleri de, çözüme kavuşturulmalı. Esasında gündemimizde her bir sektöre ait başka meseleler de bulunuyor. İcracı anlayışınızla bunlara da çözüm getireceğinize inanıyoruz. Bunun için de, uygun göreceğiniz bir tarihte, Oda-Borsa ve Sektör Meclisi Başkanlarımızla birlikte, tüm bunları paylaşabileceğimiz, sizin başkanlığınızda bir Ekonomi Şurasının düzenlemesini takdirlerinize arz ederiz"

Hisarcıklıoğlu, vize ve geçiş kotalarına ilişkin de şunları kaydetti:

"Bir konu var ki bizleri üzmeye devam ediyor. Tüm bu mücadelenin liderlerini vize kuyruklarında bekletiyoruz. Özel sektörün kanaat önderlerinin dış temaslarını kolaylaştıralım ki yolumuz açılsın. Dolayısıyla oda, borsa camiamızın da yeşil pasaportu fazlasıyla hak ettiğini düşünüyoruz. Her zaman reel sektörün yanında duran sizden bu konuda müjdeler geleceğine inanıyoruz."