EKONOMİ

TÜGİS ve Sürdürülebilirlik Akademisi'nin ortak zirvesi: 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

Abone Ol

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi'nin iş birliğiyle düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde, “Yenilikçi Yaklaşımlarla Tarım ve Gıda Dönüşümünü Hızlandırmak” başlıklı panelde konuşan Kerevitaş Tedarik Zinciri ve Satınalma Genel Müdürü Özhan Nuri Özesenli, tarımda kadın potansiyelinin farkında olduklarını belirterek, Tarımın Kadın Yıldızları Projesi kapsamında çiftçilere alım garantisinin yanı sıra avans ve tohum desteği sağladıklarını söyledi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’de sunum yapma fırsatı buldukları bu projeye daha fazla yatırım yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Gıda zincirinin yeniden yapılandırılmasına yönelik ortak bir vizyon ve strateji geliştirmeyi hedefleyen ve bu yıl onuncusu düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, “Gıdanın Geleceği için Dönüşüm” temasıyla geniş bir katılımcı kitlesiyle ilk gününü tamamladı. Zirvede, akademi, finans, sanayi, iş dünyası, medya, KOBİ’ler ve STK’lar gibi sektörün tüm paydaşları bir araya geldi. “Yenilikçi Yaklaşımlarla Tarım ve Gıda Dönüşümünü Hızlandırmak” başlıklı panelde Kerevitaş Tedarik Zinciri ve Satınalma Genel Müdürü Özhan Nuri Özesenli, dondurulmuş gıda sektöründe lider bir marka olarak, Yıldız Holding’in “Bu Dünya Bizim” ve “İsrafsız Şirket” anlayışının iş modellerinin temelini oluşturduğunu vurguladı. Doğanın geleceği için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Özesenli, operasyonlarında israfı azaltmaya yönelik bir yaklaşım benimsediklerini, sıfır gıda kaybı hedefiyle sertifikalı tohumlar kullandıklarını, modern ziraat makineleriyle doğru hasat yaptıklarını ve verimli üretim altyapılarıyla ürünlerini tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi.

Kerevitaş’ın belirlediği diğer odak noktalarının ise   paydaşlarla güçlenmek ve geleceğe ilham vermek olduğunun altını çizen Özesenli, “Kerevitaş olarak tarımdaki kadın potansiyelinin farkındayız. Tarımın Kadın Yıldızları Projesi ile alım garantisinin yanında çiftçilerimize avans ve tohum destekleri de sunuyoruz. Birleşmiş Milletler’de sunumunu yapma fırsatını da bulduğumuz bu projeye daha fazla yatırım yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle hem paydaşlarımızla güçleniyoruz hem de geleceğe ilham oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Yeşim Ekinci: “Daha onarıcı bir üretim sistemine geçmemiz gerekiyor”

 Panelde söz alan Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Ekinci de, “Dünyamız artık farklı bir yöne doğru gidiyor. Günümüze kadar sanayi, bilim ve teknolojiyi çok iyi kullandık ancak bunu yaparken bir takım kaynakları geride bırakmış olduk. Özellikle hayvansal üretim iklim değişikliğini çok fazla etkiliyor. Önümüzdeki süreçte yapay zekanın da gücüyle daha onarıcı bir tarımsal ve hayvansal bir üretim sistemine geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dr. Ayşegül Selışık: “İklim değişikliğini en yakından hisseden ülkelerden biriyiz”

 FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise “İklim değişikliğini en yakından hisseden ülkelerden biri olarak suyu daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bu doğrultuda daha az suyla daha çok gıda üretmemiz ve bunun için teknolojiyi en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi. Dünya genelindeki çiftçilerin durumundan da bahseden Selışık, “Çiftçiler tüm dünyada en kırılgan grup konumunda bulunuyor. Ne yazık ki bu grup, bilimsel bilginin kolayca ulaşabildiği bir durumda değil. Bilgiye ve eğitime erişim sağlansa bile yatırım finansmanına ulaşmak çiftçiler için oldukça zor. Dolayısıyla çiftçinin eğitimini ve finansmanını daha fazla konuşmamız gerekiyor. Bunları yapamazsak gıda güvenliğiyle ilgili tehdiler devam edecektir” ifadelerini kullandı.