Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı Comsumer Electronics Show (CES)2023’e katılan Türk teknoloji girişimcileriyle bir araya geldi.
CES 2023’e katılmak üzere ABD’de bulunan Bakan Varank, fuara Türk girişimcilerle bir araya gelerek başladı. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İSTKA’nın desteğiyle CES 2023'e katılan Türk teknoloji girişimcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Mustafa Varank, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dönemde özellikle teknoloji tabanlı girişimcilikte büyük bir ivme yakaladığını söyledi.
Farklı alanlarda yapılacak çok iş olduğunu belirten Varank, ‘’Biz insanlarımıza, gençlerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Onlara yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.’’ diye konuştu. Toplantıda, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Zeki Durak ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da hazır bulundu.
Yıllardır yaptıkları yatırımların karşılığını aldıklarını belirten Varank, ‘’Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde Türkiye'de sadece 2 tane teknopark vardı. Bu teknoparklarda çalışan sayısı sadece 683'tü. Şu anda Türkiye'nin her tarafında 96 teknoparkımızda yaklaşık 90 bin araştırmacı gayret gösteriyor, girişimlerini ticarileştirmeye çalışıyor, AR-GE yapıyor. Bizim sağladığımız desteklerin de katkısıyla bu 20 yılda oluşturduğumuz altyapıların karşılıklarını çok hızlı bir şekilde almaya başladık.’’ dedi.
1,5 MİLYAR DOLARLIK FON
Maddi desteklerin yanı sıra Türkiye'deki ekosistemi ayakta tutabilmek, fon oluşturmaya çalışmak, girişimcilere ihtiyaç duydukları mevzuatları hayata geçirebilmek ve mentorluk sağlamak gibi gündemleri olduğunu belirten Varank, bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını aktardı. Varank, Türkiye'de girişimlere yapılan yatırımlara da değinerek, ‘’Türkiye'den girişimler 2021'de 1,6 milyar dolarlık yatırım almayı başardılar. Dünyadaki trend aşağı yönlü olsa da 2022'de de Türkiye'de yine 1,6 milyar doları yakalayabileceğimize inanıyoruz. Sadece son 4 senede sırf girişimlere yatırım yapmak üzere Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyar dolarlık fon kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizden gerek bölgesel kalkınma fonuyla gerek teknoloji fonuyla, İstanbul Kalkınma Ajansımızın fonların fonu mekanizmasıyla, Tech-InvestTR programıyla ciddi bir fon oluşturmayı başardık. Bunların hepsinin yatırımları peyderpey devam ediyor ve bu kültürün de giderek yaygınlaştığını görebiliyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
TOGG TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ İÇİN ÖNEMLİ
Girişimcilik kadar büyük firmaların da burada kendilerini vitrine koyabilmelerinin önemine değinen Varank, ‘’TOGG'un en önemli paydaşlardan biri haline gelmesi aslında Türkiye'nin potansiyelini de göstermesi açısından değerli.’’ dedi.
Türkiye'nin çok başarılı gençleri olduğunu vurgulayan Varank, Türkiye'nin bu potansiyelini başarıya ulaştırabilmesi için girişimcilerin kamu ile çok sıkı iş birliğinin önemli olduğunu kaydetti. Varank, ‘’İnşallah Türkiye teknoloji tabanlı girişimcilikle çok farklı noktalara gelecek. Biz geleceğimizin sizde olduğunun farkındayız. Çok ileri teknolojik faaliyetlerin gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Yıkıcı teknolojiler dediğimiz alanlarda da çıkaracağımız girişimlerle aslında sadece Türkiye'ye katkı sağlamayacağız aynı zamanda dünyadaki teknoloji yarışında da fark oluşturabilecek işleri ortaya koyabileceğiz.’’ dedi.