EKONOMİ

Türkiye, 15 bin dolar kişi başı gelir ile üst gelir grubu ülkeler arasına girmeye hazırlanıyor

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin 2024 yılı sonu itibarıyla kişi başına düşen 15 bin doları aşkın Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ile dünyada üst gelir grubu ülkeler arasına girmeye hazırlandığı bu dönemde, Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması çalışmalarına hız verdiklerini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin yeni ekonomik büyüklüğüne uygun, gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilecek ve sürdürülebilir büyümesini sürdürecek bir insan kaynağı planlamasının gerekliliğine dikkat çekildi. Bu doğrultuda önemli bir projenin daha hayata geçirildiği belirtildi

MEİS Eylem Planı Devrede

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin başkanlığında, Mesleki Eğitimden İstihdama Geçiş (MEİS) çalışmalarının hızla sürdüğü kaydedildi. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YÖİKK) toplantılarında yer alan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, iş gücü arzını ve taleplerini karşılamak üzere yirmiden fazla paydaşla ortak bir eylem planı hazırladı. Bu paydaşlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kurumlar yer alıyor. Önümüzdeki üç yıllık süreçte uygulanacak bu plan, Türkiye’nin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor.

Nitelikli İnsan Kaynağı ile Yüksek Katma Değerli Sektörlere Yönelim

Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması'nın birinci öncelikli politika olarak ele alındığı belirtilen açıklamada, yüksek katma değerli sektörlere odaklanarak Türkiye'nin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracağı vurgulandı. Bu kapsamda, ülkenin “Yeni Yüzyılın Yetenek Üssü” olma yolunda önemli adımlar atılıyor.

Genç İşsizlikte İyileşme: Avrupa Birliği Ortalaması Yakalandı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye’de iş gücü piyasasının ikiz dönüşüm ve yapay zeka gibi teknolojik yeniliklerle değişime uyum sağladığını belirtti. TÜİK verilerine göre, 2019 yılında yüzde 28,5 olan 20-24 yaş grubu işsizliğinin, 2023 yılı sonunda yüzde 18,2'ye düştüğünü ifade eden Atay, bu iyileşmede uygulanan insan kaynakları politikalarının etkili olduğunu vurguladı. Atay, genç işsizlikte Fransa, İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerini geride bırakarak Avrupa Birliği ortalamasına ulaştıklarını belirtti.