Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Kapanış Toplantısı İstanbul'da yapıldı
Türkiye-AB İş Dünyası Diyalogu Projesi kapanış toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Toplantıda konuşmasını gerçekleştiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’AB ve Türkiye arasında var olan gümrük birliği, ikili ticaretimizin güçlü temelini oluşturmaktadır. Gümrük Birliği'nin modernizasyonu müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) iş birliği ile yürütülen bir proje olan Türkiye - AB İş Dünyası Diyaloğu projesinin (TEBD) kapanış toplantısı gerçekleşti. Proje, AB ve Türkiye'den iş dünyasının diyaloğunu geliştirmeyi amaçlıyor. TEBD projesi ile aynı zamanda Gümrük Birliği anlaşmasının da modernizasyonu konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Projenin kapanış toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "TEBD projesi ile Türkiye ve AB iş dünyası arasındaki diyaloğa ciddi katkı verildi. Proje kapsamında Türk ve AB üyesi ülkelerden oda ve borsaları eşleştirdik. Bu sayede, Türk Oda ve Borsa sistemimizin hizmet kapasitesinin gelişmesine, AB üyesi ülkelerdeki muhataplarıyla bağlantılarının ve birlikte çalışma ortamının tesisine önemli katkı sağladık. Avrupa Birliği müktesebatı hakkında iş dünyamızın bilgilenmesine dönük çok sayıda etkinlik düzenlendik. Yeşil dönüşüm konusunu proje öncelikleri arasına dahil ettik. Yeşil dönüşüm gündemi kapsamında en çok etkilenecek sektörlerle birlikte çalıştık" dedi.
Hem Türkiye’de hem de dünyadaki insanların benzer sorunlarla uğraştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu: ‘’ Ukrayna'daki savaş hepimiz için hayatı çok zorlaştırdı. Yüksek enflasyon, enerji tedariki ve enerji fiyatları toplumlarımız ve ekonomilerimizi doğrudan olumsuz etkiledi. Bu süreçte, biz Türk iş dünyası olarak, AB iş dünyası ile dayanışma içinde olmamızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz.’’ İfadelerini kullandı.
'2022 yılı itibariyle, Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaştı'
Türkiye'nin AB'nin 6'ncı büyük ticaret ortağı olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "AB ve Türkiye arasında var olan gümrük birliği, ikili ticaretimizin güçlü temelini oluşturmaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye'nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 41'i de AB'ye yapılmaktadır. Türkiye AB'nin 6'ncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda, Türkiye'deki dış yatırımlarda ilk sıradadır. Biz iş dünyası olarak çok daha fazlasını yapabiliriz. Bu konuda, Hükümetimizin ve Avrupa Komisyonu'nun desteğine ihtiyacımız var. Bu açıdan, Gümrük Birliği kapsamının genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla, gümrük birliğinin modernizasyonu müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır. Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümü de gümrük birliği müzakerelerine ve Türkiye-AB İktisadi bütünleşme sürecine katkı sağlayacaktır" açıklamalarında bulundu.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise yaptığı konuşmada, "Proje iş dünyası için oldukça faydalı oldu. AB olarak yeşil mutabakat ile ilgili çalışmalar yaptık. Yeşil dönüşümle ilgili çalışmalar yaptık. AB ve Türkiye ekonomisi arasında entegrasyonun devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüme önem vermeliyiz. TEBD projesi iş dünyasının bir araya gelmesine katkı sağlamıştır, iş dünyasının diyaloğunu artırmamız gerekiyor. AB ile Türkiye makine endüstrisi, tekstil, kozmetik gibi alanlarda önemli işbirlikleri var. Politikalar da bu işbirliklerini sürdürülmesi adına belirlenmelidir. Önümüzdeki yıllarda bu iş birliğinin sürmesini umuyoruz" dedi.
Fuar Dergisi
Bunlar da ilginizi çekebilir