TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ ''RAMİ'' AÇILDI
250 yıllık Rami Kışlası artık kütüphane olarak İstanbul Eyüpsultan’da hizmet verecek. Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olan Rami, Avrupa’nın da sayılı kütüphaneleri arasında yer alacak. Kütüphane içerisinde yazma eserler ile Fatih Sultan Mehmet’in şahsi kitaplığında bulunan eserlerin de bulunduğu 40 dilde 20 bin eser olacak.
İstanbul Eyüp’te bulunan simge yapılardan biri olan Rami Kışlası kütüphane oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen kütüphanenin açılışı yapıldı. Kütüphanenin Genel Koordinatörü Osman Zorlu, ‘’Kütüphanemiz nadide bir eser ve İstanbulumuza ve Türkiyemize uzun yıllar hizmet edecek. Bu eseri korumak adına UNESCO Kültür Mirası listesine alınması için gerekli çalışmaları başlattık.’’ açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ‘’Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla, eğitim ve kültür başta olmak üzere, ülkemizi küresel düzeyde marka haline getirmek için çalışıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Rami Kütüphanemizi de işte bu yürüyüşte yeni bir halka, yeni bir safha olarak görüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
Kütüphanenin açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamalarda bulundu. Ersoy, hizmet yarışı içinde olduklarını belirterek, daima en iyisini, yenisini, kalitelisini sunmanın çabasını verdiklerini dile getirdi.
4200 KİŞİLİK OTURMA KAPASİTESİ, 2,5 MİLYONLUK KİTAP KAPASİTESİ
Mehmet Nuri Ersoy: ‘’Kültür-sanat merkezlerimizden müzelerimize, inşa ettiğimiz her yeni eseri tek bir hizmet başlığında sınırlandırmadan, insanımızın verimli ve keyifli zaman geçirmek için tercih edeceği çok yönlü, çok işlevli yaşam alanları olarak şekillendiriyoruz. Kütüphanelerimizi de yine bu bakış açısıyla projelendiriyoruz. Onarım, yenileme ve inşa sürecini eş zamanlı yürüttüğümüz Rami Kışlası’nın benzersiz dönüşümünü mümkün kılan da bu anlayıştır. Burası her şeyden önce eşsiz bir kütüphane. İstanbul’un en büyüğü. Oturma kapasitesi 4 bin 200 kişi, kitap kapasitesi ise 2,5 milyon. An itibarıyla koleksiyonunda 2 milyondan fazla kitap, dijital materyaller ve diğer yayınlar bulunuyor. Alımlarımız sürüyor, kapasitesinin tamamı dolacak.’’dedi.
ATATÜRK İHTİSAS KÜTÜPHANESİ 20 BİNDEN FAZLA ESERLE RAMİ’DE HİZMET VERECEK
Türkiye’nin en büyük Atatürk kitaplığı olan Atatürk İhtisas Kütüphanesinin 20 binden fazla eserle, Rami kütüphanesinde hizmet vereceğini söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, yakında bu sayının 30 bini geçeceğini belirtti. Kütüphane koleksiyonu, Atatürk’le ilgili eserlerin yanında Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Türk dili ve kültürüyle ilgili eserleri de içeriyor. Ersoy, ‘’Vatandaşlarımız, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun ilgili yayınlarını, ayrıca bu konularda yurt içinde ve dışında yayımlanmış farklı eserleri bu kütüphanede bulabilir. Yüksek Kurumumuz bünyesinde basılmış 2 bin 608 yayının ihtisas kütüphanemizde yer alması ise bizim için ayrı bir gurur vesilesidir. Tabii fazla kitap diye bir anlayışı da asla kabul etmiyoruz. Bu hususta kendimizle yarışmaktayız. Ayrıca yurt dışından da hem Gazi Mustafa Kemal'i konu alan kitapları hem de ülkemizle ilgili basılan eserleri koleksiyonumuza eklemeyi sürdürüyoruz.’’ açıklamalarını yaptı.
Bakan Ersoy: ‘’Burası, nadide el yazmalarına hizmet verecek sergi ve şifahane alanları ile birlikte İstanbul Rami Kütüphanesini farklı kılmakta, dünyadaki sayılı örnekler arasındaki yerini sağlamlaştırmaktadır. Zira dünyanın en zengin yazma eser koleksiyonlarından birine sahibiz. İlgililer eşsiz el yazmalarını burada görebilecek. Hatta şifahane ve koridorlar arasındaki camlardan kitapların nasıl restore edildiğini, kitap depolarımızda yürütülen ritmik çalışmaları canlı olarak izleyebilecekler.’’ dedi.
KÜTÜPHANE 7/24 AÇIK OLACAK
Kütüphanenin kapalı kullanım alanı 36 bin 257 mekrekare, iç avlu peyzaj alanı ise yaklaşık 51 bin metrekareden oluşuyor. Kütüphane içerisinde; serbest çalışma salonları, bebek, çocuk ve gençlik bölümleri, konferans, sergi ve fuaye salonları, atölye ve etkinlik alanları, kafeterya, cami, bebek bakım odası ve diğer yaşam alanları bulunuyor.
Bakan Ersoy, kütüphanenin içerisinde bulunan özellikler için; ‘’Rami Kütüphanesi, İstanbul gibi 7/24 açık ve hayatın içinde olacak. Sunduğu imkanlardan bütün vatandaşlarımız en üst düzeyde yararlanabilecek. Bu istisna eser engellilere, yaşlılara, özel gereksinimleri olan bütün vatandaşlarımıza cevap verecek donanımdadır.’’ dedi.
İstanbul Rami Kütüphanesi’nin, 30 Aralık 2022’de Biosphere tarafından Sürdürülebilirlik Sertifikası almaya hak kazandığını duyuran Mehmet Nuri Ersoy, bu sertifikanın Türkiye’de almaya hak kazanan ilk kurum olduğunu belirtti. Bu sertifika koruma, araştırma, iletişim ve sergi alanlarında faaliyet gösteren kurumlar için tasarlanmış bir turizm sürdürülebilirlik sertifikası olduğunu söyleyen Ersoy: ‘’ Dünyada İspanya dışında bu sertifikaya sahip kurumu olan tek ülke Türkiye olmuştur. Malumunuz olduğu üzere, 'Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı'nı hazırlayarak, uluslararası düzeyde tescilini aldık. Dünyada böylesine kapsamlı bir çalışmayı yapan ilk ülke olarak bunun meyvelerini toplamaya başlıyoruz.’’ dedi.
‘’KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA BAĞLI OLARAK 258 BİN KÜTÜPHANE VAR.’’
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bin 258 kütüphane olduğuna dikkati çeken Ersoy, şunları söyledi: ‘’Sadece son 5 yılda açılan kütüphane sayısı 133'e ulaştı. Bunlar artık raftan ve kitaplardan oluşan yapılar değil. Her biri amaçlarla, hedeflerle şekillendiriliyor. Ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklular için hayata geçirdiğimiz adalet, halk kütüphanelerinden tutunuz da gezici kütüphaneler, AVM kütüphaneleri, edebiyat müze kütüphaneleri, bebek kütüphaneleri, gar ve havalimanı kütüphaneleri ile tematik kütüphanelere kadar kütüphanecilik hizmetini hayatın içine taşıdık, kurumlarımızın kapısını hayata açtık. Küçük kütüphanelerle koleksiyonlar korunur. Orta ölçekli kütüphanelerle kültür hizmeti verilir. İstanbul Rami Kütüphanesi gibi muazzam eserler ise ilim, kültür, sanat gibi sahalarda kitlelerin oluşmasına, toplumsal değişime zemin olur.’’
Mehmet Nuri Ersoy, Rami Kütüphanesinin İstanbul’un en büyüğü ve Avrupa'nın sayılı kütüphanelerinden biri olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu: ‘’Hedefimiz 'Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Yeni Kütüphane' açmaktır. Bu hedefe ilerleyecek ve inşallah ulaşacağız.
Ben Rami Kütüphanesinin İstanbul ve İstanbullular başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüze, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumumuza, başta değerli mimarlarımız Han Tümertekin ve Mehmet Cemil Aktaş olmak üzere restorasyon, renovasyon ve inşaat çalışmalarından teşhir ve tanzim işlerine kadar bu saygın esere emek ve destek veren herkese, yüklenici firmamıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.’’
Bunlar da ilginizi çekebilir