Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Türkiye'nin teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirtti. Polat, Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nın önemli teknoloji ve girişimcilik etkinliklerinden Slush sırasında Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye’nin girişim ekosistemine son 4 yılda 4,7 milyar dolarlık yatırım çektiğini ifade etti.
Polat, 2011-2021 döneminde girişimlerin toplamda 810 milyon dolar yatırım aldığını, ancak 2024'ün ilk dokuz ayını da kapsayan son 4 yılda bu rakamın ciddi şekilde artarak 4,7 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin Türkiye'nin teknoloji girişim ekosistemini uluslararası platformlarda tanıtma hedefi doğrultusunda Slush gibi etkinliklere katıldığını belirten Polat, kısa süre önce Lizbon'da düzenlenen Web Summit'te de aynı misyonu taşıdıklarını ifade etti. Polat, Türkiye’nin gelişmiş teknoloji ekosistemini ve kamunun sunduğu teşvikleri yatırımcılara tanıtarak, "Türk girişimcilerimizin dünya pazarından daha fazla pay almasını hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin Yatırımcılar için Değer Önerileri
Bekir Polat, yatırımcılara sunulan fırsatları dört ana başlık altında topladıklarını söyledi:
- Sürdürülebilir Büyüme: Son 20 yılda Türkiye'nin yıllık %5,4 büyüme oranıyla istikrarlı bir ekonomik ivme yakaladığını belirtti.
- Yatırım Dostu Ortam: Cumhurbaşkanlığı liderliğinde Yatırım Danışma Konseyi ve Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu ile sistematik çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.
- Genç ve Yetkin İş Gücü: Türkiye'nin eğitimli ve nitelikli iş gücünün, özellikle mühendislik ve girişimcilik ekosisteminde ülkeyi rekabetçi kıldığını ifade etti.
- Stratejik Konum: Türkiye'nin, THY’nin geniş uçuş ağı ve son 20 yılda yapılan altyapı yatırımlarıyla, üretimden yönetime kadar tüm değer zinciri için bir bölgesel üs haline geldiğini aktardı.
Türkiye’nin Teknoloji Ekosistemi ve Unicorn’lar
Polat, Türkiye'de şu an 7 unicorn olduğunu ve daha fazla "Turcorn" oluşturmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 2024-2028 Doğrudan Yatırım Stratejisi kapsamında sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm odaklarının merkezde yer aldığını belirten Polat, "Katma değeri yüksek, inovasyon ve AR-GE odaklı yatırımlar Türkiye'nin ekonomik büyümesini bir üst seviyeye taşıyacaktır" dedi.
Polat, dünyada tedarik zincirinde yaşanan kırılmaların ve yaşlanma sorunlarının Türkiye’nin genç nüfusu için fırsat oluşturduğuna değindi. Avrupa ülkelerinin nitelikli insan gücü arayışında olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin sofistike üretim gücüyle Almanya ve Çin arasında en büyük ekonomik ve bölgesel güç olarak konumlandığını vurguladı.
Türkiye’nin 85 milyonluk genç ve eğitimli nüfusuyla büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Polat, sözlerini şu şekilde tamamladı:"Ülke olarak daha büyük hedeflerimiz var. İnşallah birçok alanda daha üst seviyelere çıkmak için hep beraber çalışacağız. Türkiye, yatırımcılar için büyüme, genç iş gücü, stratejik konum ve sürdürülebilir bir ekosistem sunan benzersiz bir merkezdir."
Bu kapsamlı yatırım stratejisi ve tanıtım faaliyetleriyle Türkiye'nin, teknoloji ekosisteminde hem bölgesel hem de küresel ölçekte daha önemli bir oyuncu haline gelmesi bekleniyor.