GENEL

TÜSİAD, Dijital Türkiye Konferansı ile geleceğe dair öngörülerde bulundu

Abone Ol

TÜSİAD tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen “Dijital Türkiye Konferansı”, “Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç” temasıyla 1 Ekim’de düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu’nun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ulusal ve uluslararası birçok konuşmacı geleceğin teknolojileri ve dijitalleşme vizyonuna dair öngörülerini paylaştı. Konferansın ana konuşmacısı UBS Baş Ekonomisti Paul Donovan olurken, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Cenk Alper ile Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Levent Çakıroğlu, TFI CTO, ATP Capital Yönetim Kurulu Üyesi Erman Karaca’nın moderasyonunda bir ikili sohbet oturumu gerçekleştirdi.

Konferans, 1 Ekim’de Wyndham Grand Levent’de yapıldı ve “Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç” temasıyla, yeni teknolojilerin küresel rekabete, üretim ve tedarik süreçlerine, iş yapış şekillerine ve insan kaynağına olan etkilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla incelemeyi amaçladı.

Açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu gerçekleştirdi. Gün boyunca değerli konuşmacılara ve ilham verici panellere ev sahipliği yapan konferans, katılımcılara zengin bir içerik sundu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Ekonomik büyümeyi dönüştüren teknolojik yeniliklerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Dijital teknolojiler, rekabeti ve iş hayatını hızla değiştirmekte. Yapay zeka, kuantum teknolojileri, siber-fiziksel sistemler ve yarı iletkenler gibi kritik teknolojilerin etkisi giderek artıyor. Türkiye'nin geleneksel ekonomideki %1’lik GSYH payına karşılık, dijital ekonomideki payı binde bir seviyesinde. Bu veriler, potansiyelimizi hayata geçirecek adımları atmanın önemini ortaya koyuyor. Güçlü bir politika vizyonunu etkili destek mekanizmaları ile hayata geçirmeliyiz. Teknolojik dönüşüm doğası gereği yıkıcıdır ve geçiş süreci zordur; ancak doğru yönetildiğinde refaha, verimliliğe ve sosyal kalkınmaya olumlu katkılarda bulunabilir. Bu dönüşümdeki en önemli yatırım alanlarından biri ise yüksek teknoloji destekli inovasyon ekosisteminin kurulmasıdır.”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, konuşmasında şunları söyledi: “Teknolojinin hızlı ilerleyişi, geleneksel yöntemlerle iş yönetimini, toplumsal dinamikleri değerlendirmeyi ve gelecek öngörüleri yapmayı zorlaştırıyor. Üretken yapay zeka gibi yenilikçi teknolojiler, hızlı ve farklı çözüm imkanları sunarak rekabeti dönüştürüyor. Bu durum, ekosistem paydaşlarını yeni düşünmeye, politikaları çok boyutlu planlamaya ve uygulamaları verimli bir koordinasyonla gerçekleştirmeye yönlendiriyor. Ar-Ge, teknoloji, bilim, inovasyon ve eğitime daha fazla kaynak ayırmamız gerektiğine inanıyoruz. Etkinliğimize katılan tüm konuşmacılara ve destek veren Fibabanka, Amazon, İnci Radar, SabancıDx, Equinix, Esas Holding, Odgers Berndtson gibi kuruluşlara teşekkür etmek istiyorum.”

TÜSİAD Dijital Türkiye Konferansı çerçevesinde birçok değerli konuşmacı, geleceğin teknolojileri ve dijitalleşme vizyonuna dair öngörülerini paylaştı. Türkiye'nin rekabet gücünü koruması için üretken yapay zekanın küresel ekonomik görünüme etkisi, CEO'ların dijital dönüşüm ajandası, değişen yetkinlik gereksinimleri, teknoloji ve tasarım gibi konular ele alındı.

Bu yıl yenilikçi ve dinamik “Start-up Zone” ile etkinlik, Start-Up Talks ve TÜSİAD SD² kapsamında teknoloji tedarikçilerine projelerini tanıtma fırsatı sundu. Katılımcılar, gün boyunca Start-Up Zone’da firmaların stantlarını ziyaret etme ve networking imkanı buldu. Ayrıca, Dönüşümde Yeni Nesil özel oturumuyla genç ve yaratıcı kuşakların ilham verici hikayeleri dinleyicilere aktarıldı.