Dünya fuarcılık sektörünün en prestijli organizasyonlarından biri olan UFI’nin (The Global Association of the Exhibition Industry) Türkiye buluşması, İstanbul’da sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Yeni UFI CEO’su Chris Skeith OBE’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, networking öğle yemeği ve sektör içi kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı bir toplantı ile şekillendi.
Skeith, UFI’nin yönetimini devralmanın bir onur olduğunu belirterek, "Türkiye’deki bu etkinlikte gördüğüm sıcak karşılamadan büyük keyif alıyorum. Türkiye'ye ilk seyahatim ve Avrupa’daki dördüncü en büyük fuar alanı kapasitesine sahip bu bölgede, üyeler, tedarikçiler, organizatörler ve mekanlarla birlikte bu kadar önemli bir grubu desteklemek harika.” dedi.
UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) CEO’su Chris Skeith OBE, Türkiye ziyareti sırasında sektörün mevcut durumu, pandemi sonrası dönüşümü ve sürdürülebilirlik odağında yürütülen projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Pandeminin fuarcılık sektörü üzerinde yarattığı dönüşümün kalıcı etkilerini değerlendiren Skeith, “Beş yıl önce tüm sektörümüzün tamamen kapanacağını kim tahmin edebilirdi ki? O dönemde toparlanıp yeniden canlanıp canlanamayacağımıza dair endişeler vardı, ancak aslında çok daha güçlü bir şekilde geri döndük,” dedi.
“Fiziksel ortam son derece önemli, ancak canlı etkinliklerin diğer unsurlar arasında sunduğu fırsatlar da artık çok daha net bir şekilde ortaya çıktı,” diyen Skeith, dijital çözümlerin fiziksel deneyimi desteklediğine dikkat çekti.
“Dijital çok önemli ama etkinliğin karışımını genişletiyor. Yeni müşteriler bulmanıza ve onları bu canlı deneyim için etkinliğe getirmenize olanak tanıyor. Etkinlikte daha fazla toplantı yapmanıza yardımcı oluyor ve bu sayede tesadüfleri ortadan kaldırsa da, o heyecan hâlâ devam ediyor. Dijital sayesinde artık kiminle tanışacağımızı biliyoruz ama yine de beklenmedik insanlarla karşılaşmanın o büyüsünü yaşama fırsatımız oluyor.”
Yirmi yıldır aynı noktayı savunduğunu vurgulayan Skeith, “Dijital, fiziksel etkinlikleri tamamlar. Ama artık fiziksel etkinliklerin de dijitali tamamladığını düşünüyorum,” ifadesini kullandı.
"Türkiye, dünya fuarcılığında yedinci sırada"
Skeith, Türkiye’nin fuarcılıkta uluslararası anlamda büyük potansiyel taşıdığına işaret ederek, “Türkiye’nin sanayi ve dünya ekonomisindeki fırsatları son derece önemli. Gerçekten de Doğu ile Batı’nın buluştuğu bir merkez konumunda. Eşsiz coğrafi konumu, Türkiye’yi uluslararası bir iş merkezi olarak olağanüstü bir fırsat haline getiriyor.” dedi.
UFI'nin verilerine göre, Türkiye 700 bin metrekareyi aşan fuar alanı kapasitesiyle dünya genelinde yedinci sırada yer alıyor. Üyelik kapasitesi bakımından ise Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi konumunda olan Türkiye hakkında Skeith, “Bu kapasite organizatörler, mekân sahipleri ve tedarikçileri kapsıyor. Dolayısıyla burada büyük bir potansiyel var. Bugün 25 üyemizi ağırlıyoruz. Ancak bunun yanı sıra, üyelikle ilgilenen 75 farklı organizasyon daha bizlerle. Bu da bizi daha büyük, daha güçlü ve daha fazla iş birliği fırsatına açık hale getirecek.” ifadelerini kullandı.
TOBB ile kurulan güçlü ortaklığa da vurgu yapan Skeith, “Türkiye’yi gerçekten benzersiz kılan şeylerden biri de TOBB ile ve farklı ticaret odalarıyla olan güçlü iş birliğimiz. Bu da etkinliklerimizin ekonomik büyümeyi nasıl destekleyebileceği konusundaki anlayışın oldukça güçlü olduğunu gösteriyor,” dedi.
"Sürdürülebilirlik artık bir seçenek değil, zorunluluk"
Röportajın sonunda sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalara da değinen Skeith, UFI ve TOBB iş birliğiyle yürütülen çok sayıda projenin altını çizdi:
“Sürdürülebilirlik herkes için son derece önemli bir konu. TOBB bu konuda 20 yıldır aktif bir şekilde çalışıyor. Dünya genelindeki farklı girişimleri ve çerçeveleri bir araya getirmeye çalışan bir sürdürülebilirlik çalışma grubu oluşturuldu. Bu grup düzenli olarak toplanmaya devam ediyor. Web sitemizde, en iyi uygulamaların nasıl paylaşıldığını gösteren 100’ün üzerinde örnek vaka çalışması yer alıyor.”
UFI’nin kurucu üyesi olduğu Net Zero etkinliği girişimi hakkında bilgi veren Skeith, şu ifadeleri kullandı:
“Bu girişimin bir web sitesi de var ve artık insanlar bu platform üzerinden Net Zero hedeflerine ulaşmak için taahhütte bulunabiliyor. Bu platformda, bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğine dair bir yol haritası da sunuluyor. Ayrıca, örnek olaylar ve rehberler de yer alıyor; bu da bilgi paylaşımını oldukça kolaylaştırıyor.”
UNFCCC iş birliğiyle geliştirilen ölçüm aracı ve bilgi paylaşım merkezi konusunda da konuşan Skeith, “İnsanların en iyi uygulamaları paylaşabilecekleri bir merkez ve ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bu da bizim için oldukça önemli bir konu. Sürekli birlikte öğrenmek ve gelişmek temel önceliklerimiz arasında yer alıyor,” dedi.
“Ve bence Türkiye’nin bu süreçte ortada yer alması, insanları bir araya getirerek bilgiyi paylaşmalarını sağlaması açısından gerçekten anlamlı. Temelde tüm bu çalışmalar Net Zero Koalisyon Dengeleme girişimiyle bütünleşiyor ve gerçek bir bilgi merkezi oluşturuyor. Bilgiler paylaşılmaya açık durumda.”