EKONOMİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Son 22 yılda her 1,5 yılda bir havalimanı açtık"

Abone Ol

Avrasya havacılık ve havalimanları sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan 14. İstanbul Airshow 2024, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla açıldı. Törene ayrıca, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Enes Çakmak da katıldı. İstanbul Airshow, sivil havacılık ve havalimanı işletmeciliği alanında bölgedeki en önemli etkinliklerden biri olarak biliniyor ve hem yerel hem de uluslararası havacılık paydaşlarını bir araya getiriyor.

THY’nin Dış Hatlardaki Uçuş Noktası Sayısı Yıl Sonunda 349’a Çıkacak

Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada Türk Hava Yolları’nın (THY) uzun süredir yürüttüğü görüşmeler neticesinde iki yeni dış hat rotasını duyurdu. 4 Aralık 2024 tarihi itibarıyla İstanbul-Kuala Lumpur-Sydney hattında seferlerin başlayacağını açıklayan Uraloğlu, bu hattın, Avustralya kıtasındaki ikinci yeni rota olacağını ve daha önce Melbourne’e başlatılan uçuşların ardından Sydney’in de THY’nin uçuş ağına katılacağını belirtti.

Ayrıca 18 Aralık 2024 itibarıyla THY’nin Şili’nin başkenti Santiago’ya İstanbul-Sao Paulo-Santiago hattında haftada dört frekans uçuş yapmaya başlayacağını duyurdu. Bu uçuş, THY’nin Şili’ye gerçekleştireceği ilk sefer olacak. Bu iki yeni rotayla birlikte, THY’nin dış hatlardaki uçuş noktası sayısının yıl sonunda 349’a çıkartılmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, “Bu yeni rotalar, Türkiye’nin dünya genelinde hava yolu taşımacılığındaki stratejik önemini daha da artıracaktır,” dedi.

Türkiye, Havacılıkta Küresel Bir Lider

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma sektöründe son 22 yılda attığı büyük adımlara dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin ulaşım altyapısında yaşadığı devrim niteliğindeki gelişmelere vurgu yaptı. Uraloğlu, "2002 yılında Türkiye’deki toplam araç sayısı 8,5 milyon civarındayken, bugün bu sayı 30 milyonu aştı. Bölünmüş yol uzunluğu ise 6 bin kilometreden 30 bin kilometreye çıkarıldı, bu da seyahat hızını önemli ölçüde artırdı," dedi. Havacılık sektöründeki hızlı gelişime de dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörlerinden birine sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin sadece dört saatlik bir uçuş mesafesiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde yer aldığını belirten Uraloğlu, “Türkiye, Avrasya bölgesinde önemli bir havacılık köprüsü kurarak, havacılık alanında lider bir küresel merkez haline geldi,” diye konuştu. Türkiye'nin geniş uçuş ağı ile dünya genelinde ulaşılabilirliği artırdığını ifade eden Uraloğlu, “Havacılık sektörü, kazan-kazan ilkesiyle gelişen global ekonomilerin en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Hava yolu ulaşımı, ülkeler arası ekonomik işbirliği ve ticaretin gelişmesinde kilit rol oynamaktadır,” dedi.

Türkiye’nin Yerli ve Milli Havacılık Teknolojileri

Bakan Uraloğlu, konuşmasında Türkiye’nin yerli ve milli havacılık ve uzay teknolojilerindeki başarılara da geniş yer ayırdı. TÜRKSAT 6A projesinin başarıyla tamamlandığını ve uydunun uzaya fırlatıldığını belirterek, bu başarıyla Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten ilk 11 ülke arasında yer aldığını vurguladı. "TÜRKSAT 6A ile elde edilen tecrübelerle Türkiye, bölgedeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelmiştir," diyen Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki liderliğini pekiştirdiğini ifade etti.

Savunma sanayiindeki gelişmelere de değinen Uraloğlu, Bayraktar TB2, AKINCI ve KIZILELMA gibi projelerin Türkiye'yi uluslararası arenada önemli bir konuma taşıdığını söyledi. Ayrıca, KAAN gibi beşinci nesil savaş uçağı projeleri ile Türkiye'nin savunma sanayii teknolojilerinde de çığır açtığını belirtti.

Havacılık ve Ulaşımda Türkiye’nin Geleceğe Yatırımları

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanındaki başarısının sadece büyük havalimanı projeleriyle sınırlı olmadığını belirtti. İç hatlarda aktif havalimanı sayısının 26’dan 58’e çıktığını ifade eden Uraloğlu, son olarak Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın açılışıyla bu sayıya ulaşıldığını kaydetti. Son 22 yılda her 1,5 yılda bir havalimanı açıldığını belirten Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak birinciliğini sürdürdüğünü ve Türkiye’nin uluslararası havacılıkta önemli bir merkez haline geldiğini ifade etti.

Son olarak, İstanbul Airshow’un, havacılık sanayisinin sivil yönüne odaklanarak tüm paydaşları bir araya getirdiğini belirten Uraloğlu, bu tür etkinliklerin uluslararası işbirlikleri için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. “Bu etkinlik, uzak coğrafyalardaki ülkeleri birbirine daha yakın hale getirerek yeni ortaklıkların ve iş imkanlarının kapısını açacaktır. Ticaretimizi artıracak, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi hızlandıracak ve ülkelerimiz arasında yeni bir dönemi başlatacak,” dedi.

İstanbul Airshow, Yeni Fırsatlar Sunuyor

İstanbul Airshow 2024, yerel ve küresel düzeydeki havacılık şirketleri için işbirliği ve yeni ortaklıkların kurulmasına vesile olmayı hedefliyor. Uraloğlu, fuarın, uluslararası entegrasyonu güçlendirdiğini ve sektörün büyümesine katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, etkinliğin Türkiye’nin havacılık vizyonunun uluslararası arenada tanıtılması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, fuardaki stantları ziyaret ederek katılımcı firmalardan bilgi aldı. İstanbul Airshow, sivil havacılık sektöründeki en yeni gelişmeleri ve projeleri görmek açısından sektördeki profesyoneller için büyük bir fırsat sunmaya devam ediyor.