EKONOMİ

UNCTAD: Küresel Ticaret 2024'te 33 Trilyon Dolara Ulaşacak

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Küresel Ticaret Güncellemesi raporunu yayımladı. Rapora göre, dünya ticareti 2024'te bir önceki yıla göre 1 trilyon dolar artarak 33 trilyon dolara ulaşacak. Bu büyüme, yıllık bazda yüzde 3,3'lük bir artışı ifade ediyor ve küresel ticaret hacmi açısından tüm zamanların en yüksek seviyesine işaret ediyor.

Söz konusu büyümenin ana faktörlerinden biri, hizmet ticaretindeki yıllık yüzde 7'lik artış olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra, küresel mal ticareti de yıllık yüzde 2 oranında büyüse de 2022'deki zirve seviyesinin gerisinde kalacak.

Buna karşın, küresel ticaretteki genel dayanıklılığa rağmen, ticaret savaşlarının yayılma riski ve devam eden jeopolitik zorluklar, 2025 yılına yönelik ticaret beklentileri üzerinde belirsizlikler yaratıyor.

Gelişmekte Olan Ekonomilere Fırsatlar Sunuluyor

UNCTAD, gelişmekte olan ekonomilerin ticaret büyümesinin daha yavaş olacağına dikkat çekerken, bilgi ve iletişim teknolojisi, hazır giyim gibi sektörlerdeki güçlü büyümenin, ticaretin çeşitlenmesi ve dayanıklılığını artırma konusunda fırsatlar sunduğunu belirtti. Ancak geleneksel sektörlerde, özellikle enerji ve metal ticaretinde gerileme yaşanması bu ekonomiler için bir risk oluşturuyor. Örneğin, üçüncü çeyrekte enerji ticareti yüzde 7 oranında gerilerken, metal ticaretinde de hem çeyreklik hem de yıllık bazda yüzde 3'lük bir daralma kaydedildi.

Otomotiv ticareti ise bu dönemde yüzde 3 azaldı. Ancak yılın sonunda otomotiv ticaretinin yüzde 4'lük bir büyüme ile tamamlanması bekleniyor.

Politikaların Önemi Artıyor

UNCTAD, gelişmekte olan ekonomilere ticaretin çeşitlendirilmesine yönelik politikalar geliştirmelerini ve riskleri azaltmak için yüksek değerli sektörlere yatırım yapmalarını tavsiye etti. UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, ticaretin sürdürülebilir kalkınmanın temel bileşeni olduğunu vurgulayarak, gelişmekte olan ülkelerin 2025’teki fırsatları değerlendirebilmeleri için uluslararası bir koordinasyon ve desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.