Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, madencilik sektöründeki kayıt dışı istihdam oranının 2014 yılından bu yana sürekli azaldığını ve 2023 itibarıyla en düşük seviyeye gerilediğini belirtti. Bakan Işıkhan, Ankara'da düzenlenen "Sektör Buluşmaları" etkinliği kapsamında madencilik sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıda yaptığı konuşmada, sektördeki iş gücü piyasalarının yapısal sorunlarını çözmeyi ve istihdamı artırmayı amaçlayan ortak çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Işıkhan, 12. Kalkınma Planı (2024-2028) ve 2025-2027 Orta Vadeli Program'da madencilik sektörüne yönelik makro hedeflerin yer aldığını ifade etti. Bu kapsamda, sektörün katma değerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki oranının 2028 yılına kadar yüzde 2'ye çıkarılması ve madencilik ihracatının 2023’teki yaklaşık 5,7 milyar dolar seviyesinden, 2028’e kadar iki kat artarak 10 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini aktardı.
Orta Vadeli Program’da Türkiye'nin ithalat bağımlılığının azaltılması ve dış ticaret dengesiyle cari işlemler açığının iyileştirilmesi yönünde belirlenen hedeflerin, sektörün ulusal ekonomiye katkısını artırmayı ve uluslararası rekabetteki gücünü güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.
Bakan Işıkhan, Türkiye'nin doğal kaynakları ve stratejik konumuyla dünya madencilik sektöründe önemli bir oyuncu olduğunun altını çizdi. Madencilik sektörünün coğrafi dağılımı sayesinde ekonomik büyüme ve bölgesel kalkınmada büyük rol oynadığını belirtti.
İstihdam konusunda da önemli veriler paylaşan Işıkhan, SGK verilerine göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe sigortalı çalışanların toplam zorunlu sigortalılar içindeki oranının 2022'de yüzde 0,94, 2024’te ise yüzde 0,88 olduğunu, sektörün kayıt dışı istihdam oranının 2014 yılından itibaren sürekli azalarak 2023 itibarıyla en düşük seviyeye geldiğini söyledi.
Bakan Işıkhan, yakın zamanda açıklanacak olan Yeni Ulusal İstihdam Stratejisi’nin sürdürülebilir istihdam sağlanması açısından önemli bir rehber olacağını belirtti. Bu stratejinin, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlarken, iş gücü piyasalarındaki yapısal sorunları çözmeyi ve istihdamı artırmayı hedefleyeceğini ifade etti. Ayrıca, madencilik sektöründe çevre ve iş güvenliği bilincinin artırılması, eğitim ve sertifikasyon çalışmalarının yaygınlaştırılması ve iş sağlığı güvenliği alanındaki kurumsal altyapının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.